Jimmie Åkesson öppen för en helt fri roll

2022 02 07

Sverigedemokraterna kan stanna i rollen som vågmästare.  

Det bekräftar Jimmie Åkesson i en intervju med Expressen.

Förhandla med S

– Vi sitter gärna ner med Socialdemokraterna och reder ut detaljerna, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Citatet från Sverigedemokraternas partiledare syftar till förslaget från MP, V och S,  om ett garantinlägg på uppemot 1000 kronor, som en miljon pensionärer ska kunna ta del av.  En intressant reform, även för SD, som också vill se höjda pensioner.

– Förslaget är intressant och åtminstone delvis i linje med vad vi vill, säger Jimmie Åkesson.  

Behålla vågmästarrollen

Samtidigt öppnar Jimmie Åkesson för att behålla rollen som vågmästare och göra upp till vänster i en rad sociala frågor.

– Har vi inga förbindelser med vare sig den ena eller andra sidan så ska vi utnyttja det inflytande vi får maximalt för att ta tillvara våra väljares intressen. Då är det ju att söka stöd för vår politik åt alla håll, säger SD-ledaren.

Närmare Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson har deklarerat att SD står närmst Moderaterna och Kristdemokraterna. Partiernas gemensamma budget röstades igenom den 25 november 2021.

Men i vissa avseenden har SD  en hel del gemensamt med regeringspartiet Socialdemokraterna. Till exempel i frågor om pensioner, a-kassa och sjukförsäkring.

Utnyttja inflytande

– Har vi inga förbindelser med vare sig den ena eller andra sidan så ska vi utnyttja det inflytande vi får maximalt för att ta tillvara våra väljares intressen. Då är det ju att söka stöd för vår politik åt alla håll, säger Åkesson i intervjun med Expressen.

Sverigedemokraternas partiledare framhäver att SD vill ingå i en regering, men att de inte har landat i vad som är bäst för partiet. Han poängterar att sakpolitiken är viktigast och utesluter inte att SD intar en fri roll som vågmästare i riksdagen.

Lång kravlista

Om SD ska stå utanför och stödja en regering ledd av Moderaterna kommer Ulf Kristersson (M) få ta del av en lång kravlista från Jimmie Åkesson.

– Det är väldigt mycket. Vi har en väldigt lång lista på saker som vi menar är viktiga, på en ganska konkret nivå dessutom. Det är inte bara svävande att vi vill ha tuffare tag mot kriminella. Det räcker inte. Det ska finnas ett antal förslag som är väl genomarbetade, väl utredda – kanske med redan färdigförhandlade direktiv till olika utredningar – för att vi ska vara nöjda. Innan vi trycker på den gröna knappen i kammaren, säger Jimmie Åkesson till Expressen och tillägger:

– Det viktiga är att vi är med. Vi ska inte komma in från sidan, vi vill vara med från början.

Fått nobben

Socialdemokraterna har hittills nobbat samtliga förslag från SD-ledaren om ett gemensamt avtal. Det återstår att se om statsministern Magdalena Andersson (S) kan tänka sig att diskutera reformen om höjda pensioner tillsammans med Jimmie Åkesson.  

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen


JUST NU: ”Allvarlig ökning” av extrem bakterie

2025 06 29

Antalet fall av antibiotikaresistenta tarmbakterier ökar i Sverige.

Det visar Folkhälsomyndighetens rapport ”Swedres-Svarm 2024”.

I rapporten fastslår myndigheten att antalet fall av så kallade ESBL-CARBA-producerande bakterier ökade med 30 procent under 2024 jämfört med 2023 – från 310 till 414 fall.  

FHM kallar siffran för en ”allvarlig ökning”.

– Dessa bakterier kan orsaka allvarliga och svårbehandlade infektioner som särskilt drabbar känsliga patientgrupper, samt försvåra viktiga medicinska behandlingar som transplantationer, framhåller myndigheten.

I Sverige finns fortfarande väldigt få behandlingsalternativ mot bakterierna. Därför betraktas ökningen av ESBL-CARBA som extra allvarlig.

De antibiotikaresistenta bakterierna kan bland annat orsaka svårbehandlade urinvägsinfektioner, bukinfektioner, lunginflammation och sepsis.

”Goda möjligheter att bromsa spridningen”

Olov Aspevall, utredare på Folkhälsomyndigheten, tror att Sverige kan bromsa smittspridningen.   

– Svensk sjukvård är bra på att förebygga utveckling av resistens. Ett exempel är att stora spridningar av vankomycinresistenta enterokocker inte längre förekommer lika ofta som för ett tiotal år sedan. Det betyder att vi även bör ha goda möjligheter att bromsa spridningen av ESBL-CARBA, säger han.

Antibiotikaresistensen ökar långsamt

I samma rapport fastslår Folkhälsomyndigheten att antibiotikaresistensen fortsätter att öka långsamt Sverige.

– Det är viktigt att arbetet med att förebygga infektioner, förhindra smittspridning och att använda antibiotika ansvarsfullt alltid prioriteras högt. Våra kontinuerliga ansträngningar kan bromsa, men inte helt hejda, ökad antibiotikaresistens, kommenterar Olov Aspevall.

”Ett av vår tids största hälsohot”

Socialminister Jakob Forssmed (KD) har beskrivit antibiotikaresistens som ett av vår tids största hälsohot.

– Om det inte lyckas så kommer även vi i Sverige, trots att vi själva är väldigt duktiga, att drabbas av resistenta bakterier. Så det krävs ett lokalt arbete men även en internationell och global approach i detta, har han sagt till Altinget.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO sker mer än 700 000 dödsfall årligen till följd av resistenta mikroorganismer, däribland bakterier. 

I EU kopplas 33 000 dödsfall varje år till antibiotikaresistens. Unionens målsättning är att minska användandet av antibiotika med 20 procent till 2030. Mellan 2019 och 2023 har dock användandet ökat med en procent.

Foto: Folkhälsomyndigheten 

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trump slår till mot Ryssland – har gett order

2025 06 29

USA är redo att införa ”benkrossande sanktioner” mot Ryssland.

Det hävdar den republikanske senatorn Lindsey Graham.

Enligt Graham kommer senaten att rösta ja till ett nytt sanktionspaket mot Ryssland efter att ha diskuterat frågan med Donald Trump.

– I går sade presidenten för första gången till mig att det ”är dags att lägga fram lagförslaget”, säger Graham till ABC News.

Graham har tidigare framhållit att över 80 senatorer ställer sig bakom de nya sanktionerna.

Nu bedömer senatorn att även Trump kommer att ge grönt ljus.

– Ja, jag tror det. Vi ligger bra till. Men det är upp till honom att bestämma hur det ska införas, säger Graham till kanalen.

Pekar ut Kina och Indien

Lindsey Graham har beskrivit de föreslagna åtgärderna som ”benkrossande sanktioner mot Ryssland”.

Enligt senatorn innehåller lagförslaget tullar på 500 procent på alla importvaror från länder som handlar med Moskva. Länder som exempelvis köper rysk olja och gas kan drabbas av de skyhöga tullarna.

– Om du köper produkter från Ryssland och inte stödjer Ukraina, då läggs en tull på 500 procent på alla varor som exporteras till USA, säger Graham till ABC News och pekar ut två stormakter som kan drabbas av sanktionerna. 

– Indien och Kina köper 70 procent av Putins olja. De håller i gång hans krigsmaskin.

Ukraina vädjar om hjälp

Uppgifterna om amerikanska sanktioner kommer under en kritisk tid för Ukraina.

I ett inlägg på X skriver landets president Volodymyr Zelenskyj att Ryssland har avfyrat 114 robotar, 1 270 drönare och 1 100 glidbomber mot Ukraina under den senaste veckan.

Nu ber Zelenskyj världen om hjälp.

– Moskva kommer inte att sluta så länge de har kapacitet att genomföra massiva attacker. Putin bestämde sig för länge sedan för att fortsätta kriget, trots världens krav på fred. Detta krig måste få ett slut – och angriparen måste sättas under hård press, skriver presidenten.

I samma inlägg framhåller Zelenskyj att Ukraina är redo att köpa nya luftförsvarssystem från USA.

– Vi behöver kunna skydda oss mot ballistiska robotar, drönare och terror.

Foto: White House official photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen