JIMMIE ÅKESSON: “Då är du inte svensk”

2023 05 03

Enligt Jimmie Åkesson (SD) håller svenska folket på att bli en minoritet i Sverige.

Partiledarens resonemang är en fortsättning på ett uttalande som riksdagsledamoten Richard Jomshof i samma parti stod för nyligen.

– Gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten är till stor del ett importerat problem. Svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land. Det pågår en islamisering. Det är inga konspirationsteorier utan fakta, framhöll SD-ledamoten på Twitter.

"Det är uppenbart"

Ett uttalande som väckte stor uppmärksamhet, men som Jimmie Åkesson inte finner problematiskt.

– Det är väl uppenbart att andelen människor med svensk identitet i Sverige är lägre än vad det varit tidigare. Det är klart att om den utvecklingen fortsätter så blir de människorna minoritet så småningom, säger han till Göteborgs-Posten.

"Då är du inte svensk"

Partiledaren framhäver också att han ser ett direkt motsatsförhållande mellan att identifiera sig med både en stark muslimsk och svensk identitet, men att det “beror på”.

– Är du bokstavstroende muslim med allt vad det innebär, och accepterar ett samhällssystem där islam bestämmer detaljer i ditt liv snarare än svensk lag, då är du inte svensk i min uppfattning, säger Åkesson.

"Matematiskt faktum"

För ett par dagar sedan uttryckte sig SD-ledaren i liknande termer.

Även vid det tillfället var det just Jomshofs tweet som var anledning till att Jimmie Åkesson fick svara på frågor om uttalandet. 

– Om den demografiska förändringen fortsätter i samma takt som vi har sett under se senaste decennierna så är det ett matematiskt faktum att det blir så, sade han till Svenska Dagbladet angående att svenskarna kan bli en “minoritet” i Sverige.

Skiftning i retoriken

Enligt statsvetaren Ann-Cathrine Jungar från Södertörns högskola är det här ett nytt sätt att uttrycka sig för Jimmie Åkesson.

– SD har tidigare ganska mycket tonat ner sin islamkritik, när man närmat sig samarbetspartner, men nu börjar den här folkutbytesteorin smyga sig in, säger hon till SvD.

Ville inte svara

Tidigare har SD-ledaren inte velat kommentera Jomshofs tweet i form av konkreta exempel.

– Jag kommer inte att ge mig in i den diskussionen, sade han i SVT:s "30 minuter" förra veckan då han ombads svara på om Sveriges fotbollsstjärna Alexander Isak är svensk 

– Jag tänker inte sitta och avgöra om en enskild individ har en svensk identitet eller inte.

Foto: Henrik Nyström Regeringskansliet

Text: Redaktionen