Jättestor framgång för Stefan Löfven

2021 06 08

ANALYS: Stefan Löfven och Socialdemokraterna kan fira stort efter att i "ett enda slag" ha lyckats med tre väldigt stora framgångar.

✅ 1 - Dels har han i och med den historiska Las-reformen rott i land en enormt stor reform som avser alla anställda och alla arbetsgivare i Sverige. Se detaljerna nedan.

✅ 2 - Dels har han lyckats med det nästintill omöjliga att vända en svår och infekterad fråga där S och C varit svurna fiender till en stor framgång där både S och C fått varsin kronjuvel – omställningsreformen respektive ökade undantag vid uppsägning.

✅ 3 - Framförallt har han visat att alla skeptiker hade fel som var övertygade om att den första regeringen någonsin i fredstid där S bildat styre tillsammans med flera borgerliga partier inte skulle bli långlivad. Nu är det bara ett drygt år till valet och S-MP-C-L-styret styr fortfarande och har dessutom rott iland flera viktiga reformer som C och L inte ens lyckade få till under 8 år av Alliansregering 2006-2014.

Lättmjölk eller whisky

Slutsatsen är enkel – Stefan Löfven kan korka upp och fira med ett rejält glas av valfri dryck. Om det sen är lättmjölk eller rökig whisky förtäljer inte historien i detta nu.

Regeringen Löfven har visat att Centern och Liberalerna kan lita på att det blir leverans även på de frågor som utgör de största utmaningarna för S. L har visserligen meddelat att man inte förnyar samarbetet med de är fortfarande med på båten. Och att L inte förnyar beror inte på att S gjort något fel utan på L:s inre partiliv där man gjort nya val.

Rejäl framgång

När det gäller arbetsrättsreformen så är fackförbunden IF Metall och Kommunal med på noterna såväl som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och PTK, samverkansorganisationen för fackförbund som organiserar tjänstemän. Och det är i sig en rejäl framgång för Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) som gjort ett stort arbete för att nå i mål.

– Det här är den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid, säger hon.

– Det stärker Sveriges konkurrenskraft, anser Martin Ådahl, C:s arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Reformens främsta punkter: 

◾ Snabbare tillsvidareanställd: Efter 12 månaders anställning blir man tillsvidareanställd, istället för 24 månader som gäller idag.

◾ Omställningspaket: Stor satsning på vidareutbildning för omställning. Anställda som arbetat 8 år för samma arbetsgivare får rätt att studera i 1 år – med 80 % av lönen. Satsning på 11 miljarder kronor per år.

◾Turordningsreglerna: Arbetsgivare får undanta 3 personer från turordningsreglerna vid uppsägning, oavsett företagets storlek. Tidigare fick man bara undanta 2 personer och det gällde endast företag med max 10 anställda.

◾ Sakliga skäl: Uppsägning vid ”saklig grund av personliga skäl” ändras till ”sakliga skäl”, vilket innebär att den anställde allvarligt brutit mot anställningsavtalet genom arbetsvägran, samarbetssvårigheter, missbruk eller brott.

Reformen gäller alla arbetsgivare och arbetstagare och väntas träda i kraft 30 juni 2022.

Foto: Socialdemokraterna Instagram


Stoppar export av bensin

2024 03 01

Rysslands diktator Vladimir Putin och hans regim stoppar exporten av bensin från landet.

Rysslands premiärminister Mikhail Mishustin har godkänt ett förbud.

Förbudet gäller bensinexport.

Det rapporterar Reuters.

Undantag

Det finns några undantag i och med förbudet.

– Det tillfälliga exportförbudet gäller inte de överenskomna volymer av leveranser till Mongoliet, Uzbekistan, Abchazien och Sydossetien, uppger RBC.

I övrigt kommer förbudet att realiseras från och med den 1 mars 2024.

Då börjar det gälla

Förbudet gäller i sex månader från och med i morgon, fredag.

Det finns en förklaring till varför Ryssland väljer att införa förbud mot export av bensin.

– Vice premiärminister Alexander Novak talade tidigare till premiärministern och föreslog att införa det tillfälliga förbudet, uppger Reuters.

Anledningen till förslaget är att Alexander Novak insett att den säsongsmässiga efterfrågan på bränsle snart kommer att ta fart på den inhemska marknaden, något som premiärministern nu bestämt sig för att lyssna på.

Genom att stoppa exporten räknar man med att kunna hålla de inhemska priserna nere.

Inte första gången

Det är inte första gången som Ryssland inför ett förbud mot export av bränsle.

I september förra året införde landet ett förbud mot bränsleexport.

Det fanns dock några undantag från exporten. Vitryssland, Kazakstan, Armenien och Kirgizistan behövde inte följa beslutet. 

Anledningen till förbudet var detsamma då som nu.

Nästan alla restriktioner togs sedan bort i november.

Jättefartyg till Sverige

Tidigare i veckan anlände ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige. 

Fartyget ankom till Nynäshamn utanför Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas AB att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm tidigare i veckan uppgav bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppgav Nynas kommunikationsdirektör Hans Östlin i en skriftlig kommentar till P4 Stockholm.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen