Jättestor framgång för Stefan Löfven

2021 06 08

ANALYS: Stefan Löfven och Socialdemokraterna kan fira stort efter att i "ett enda slag" ha lyckats med tre väldigt stora framgångar.

✅ 1 - Dels har han i och med den historiska Las-reformen rott i land en enormt stor reform som avser alla anställda och alla arbetsgivare i Sverige. Se detaljerna nedan.

✅ 2 - Dels har han lyckats med det nästintill omöjliga att vända en svår och infekterad fråga där S och C varit svurna fiender till en stor framgång där både S och C fått varsin kronjuvel – omställningsreformen respektive ökade undantag vid uppsägning.

✅ 3 - Framförallt har han visat att alla skeptiker hade fel som var övertygade om att den första regeringen någonsin i fredstid där S bildat styre tillsammans med flera borgerliga partier inte skulle bli långlivad. Nu är det bara ett drygt år till valet och S-MP-C-L-styret styr fortfarande och har dessutom rott iland flera viktiga reformer som C och L inte ens lyckade få till under 8 år av Alliansregering 2006-2014.

Lättmjölk eller whisky

Slutsatsen är enkel – Stefan Löfven kan korka upp och fira med ett rejält glas av valfri dryck. Om det sen är lättmjölk eller rökig whisky förtäljer inte historien i detta nu.

Regeringen Löfven har visat att Centern och Liberalerna kan lita på att det blir leverans även på de frågor som utgör de största utmaningarna för S. L har visserligen meddelat att man inte förnyar samarbetet med de är fortfarande med på båten. Och att L inte förnyar beror inte på att S gjort något fel utan på L:s inre partiliv där man gjort nya val.

Rejäl framgång

När det gäller arbetsrättsreformen så är fackförbunden IF Metall och Kommunal med på noterna såväl som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och PTK, samverkansorganisationen för fackförbund som organiserar tjänstemän. Och det är i sig en rejäl framgång för Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) som gjort ett stort arbete för att nå i mål.

– Det här är den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid, säger hon.

– Det stärker Sveriges konkurrenskraft, anser Martin Ådahl, C:s arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Reformens främsta punkter: 

◾ Snabbare tillsvidareanställd: Efter 12 månaders anställning blir man tillsvidareanställd, istället för 24 månader som gäller idag.

◾ Omställningspaket: Stor satsning på vidareutbildning för omställning. Anställda som arbetat 8 år för samma arbetsgivare får rätt att studera i 1 år – med 80 % av lönen. Satsning på 11 miljarder kronor per år.

◾Turordningsreglerna: Arbetsgivare får undanta 3 personer från turordningsreglerna vid uppsägning, oavsett företagets storlek. Tidigare fick man bara undanta 2 personer och det gällde endast företag med max 10 anställda.

◾ Sakliga skäl: Uppsägning vid ”saklig grund av personliga skäl” ändras till ”sakliga skäl”, vilket innebär att den anställde allvarligt brutit mot anställningsavtalet genom arbetsvägran, samarbetssvårigheter, missbruk eller brott.

Reformen gäller alla arbetsgivare och arbetstagare och väntas träda i kraft 30 juni 2022.

Foto: Socialdemokraterna Instagram


Anmäl alla du ser – samtliga bilister i Sverige uppmanas

2025 04 28

En särskild uppmaning gäller i trafiken från och med 1 maj.

Anmäl alla dåliga vägar du ser.

Så lyder instruktionen från Riksförbundet M Sverige till landets bilister.

Det är dags för Nationella Potthålsveckan, som varar mellan 1 och 7 maj, då omfattande krafttag görs för att förbättra vägarna i hela Sverige.

– Vi uppmuntrar alla att ta sig tiden att göra en anmälan under potthålsveckan. Även om det kan kännas som att inget händer är detta ett viktigt verktyg, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige, i ett uttalande på måndagen.

En anmälan ska ofta gå till antingen Trafikverket eller kommunen.

Blivit vardag

Branschorganisationen understryker att mer än var fjärde statlig väg bedöms vara i dåligt skick.

Pottenhålen är en av anledningarna.

– Det är inte konstigt att potthål och vägskador blivit vardag för många människor. Men så måste det inte vara. Med potthålsveckan hoppas vi att bryta uppgivenheten, säger Jacbo Sidenvall.

Och enligt M Sverige är förutsättningarna att bli av med besvären bättre än på länge.

– Det handlar om att hjälpas åt för att lyfta vägnätet till en bra standard. Med Trafikverkets nya uppdrag finns goda förutsättningar för att skadorna åtgärdas snabbare.

Stor olycksrisk

Det finns flera risker med potthål på vägarna.

Risken för olyckor ökar när kontakt mellan asfalt och däck avbryts. Dessutom är själva undanmanövreringen när bilförare försöker styra förbi hålen ett moment som också höjer risken för olyckor.

– Vägskador tar också uppmärksamheten från trafiksituationen. Den ständiga avläsningen av omgivningarna som är så viktig för säker körning bryts när vägbanan inte håller måttet, säger Jacob Sidenvall.

– Dessutom blir man dåsig av att köra på ojämna och högljudda vägar.

Löftet: vägarna ska bli bättre

Regeringen gick i höstas fram med ett ökat anslag för vägar. Det inkluderar bland annat ett underhåll som ska möjliggöra att laga och förebygga potthål.

Förra månaden gick infrastrukturplaneringen in i en ny fas när Trafikverket fick uppdraget att föreslå en övergripande nationell plan för perioden 2026-20237.

Transportsystemet ska vara robust och effektivt och varje trafikslags fördelar ska utnyttjas på bästa sätt. Regeringen satsar stort på underhåll av vägar och järnvägar, men också på nya investeringar, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen


Stor vändning om Ukraina – Trumps krav i avtalet ryker

2025 04 29

Det omtalade mineralavtalet mellan USA och Ukraina skulle betala tillbaka för pengarna amerikanerna bidragit med i kriget.

Det hävdade USA:s president Donald Trump tidigare i år.

– Vi kommer att få tillbaka våra pengar eftersom det helt enkelt inte är rättvist. Och vi får se, men jag tror att vi är ganska nära en överenskommelse, och vi borde vara nära en överenskommelse, sade Trump på en konferens i februari.

Vändningen: kravet ryker

Nu framkommer att USA inte kommer att begära att Ukraina ska återbetala tidigare bistånd via mineralavtalet, vilket fram till nyligen förespråkats av Trump.

Det bekräftar Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal i ett uttalande, rapporterar Kyiv Post.

– Överenskommelser har nåtts om att avtalet inte inkluderar bistånd som tillhandahållits före undertecknandet, framhåller premiärministern på Telegram.

Kyivs "röda linjer"

Denys Shmyhal antyder också att framsteg görs i att få fram ett avtal och att de juridiska teamen i både Ukraina och USA arbetar för att sätta villkoren.

Han säger också att Kyiv har deklarerat Ukrainas “röda linjer” gentemot USA.

– Juridiska team arbetar med avtalet. Vi gör goda framsteg. Det viktigaste är att vi tydligt har definierat våra röda linjer, avtalet måste uppfylla europeiska skyldigheter och inte heller strida mot Ukrainas konstitution och lagstiftning, uppger Shmyhal.

LÄS MER: Ny överenskommelse på gång – för att “trotsa Trump”

Ukraina: sanktioner avbryts inte

Tidigare har det kommunicerats att Ukrainas EU-ansökan inte ska hindras av det mineralavtal som upprättas mellan USA och det krigsdrabbade landet.

Även ett återuppbyggande av Ukraina finns med  i diskussionerna.

– Ukraina kommer att fortsätta att få stöd från partners, försäkrar Denys Shmyhal.

Han tillägger att länderna dessutom är överens om att USA:s sanktioner mot Ryssland inte ska upphöra.

Sanktioner mot Ryssland är fortfarande ett viktigt påtryckningsmedel, eftersom angriparen ständigt försöker försvaga dem. Vi är överens i den här frågan

LÄS MER: Expert befarar skräckbesked från USA: “Det här är slutet”

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen