JÄTTEDYR FETTISDAG: Chockökning på semlor
2023 02 21
Idag, tisdag, är det den klassiska fettisdagen.
Fettisdagen, med anor ända sedan 1500-talet, är dagen då svenska folket traditionsenligt ställer fram semlorna på fikabordet.
Men i år blir klassikern chockdyr.
Priset för semlorna har nämligen stigit än mer än inflationen, rapporterar Dagens Nyheter.
– Det är en produkt som man kan ta betalt för – många kanske köper en semla och då betalar man vad den kostar för att man vill ha den, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Ökar över 10 procent
I år kostar snittsemlan i Stockholm 54 kronor – en ökning på 10,2 procent jämfört med förra året.
Det kan jämföras med årsinflationen på 8,4 procent.
Ingela Gabrielsson har följt prisutvecklingen i fyra års tid. Och det är ingen glädjeprognos hon noterar.
– Man kan fundera på vad en semla kommer att kosta nästa år, säger hon till DN.
Historiskt dyrt
För 29 år sedan kunde du få en semla för cirka 11 kronor i Sverige.
Men de tiderna kommer knappast åter. År 2021 kostade den 46 kronor, förra året 49 och nu i år alltså 54 kronor i Stockhholmsområdet, enligt en genomgång av SVT.
Till tv-kanalen förklarar Ingela Gabrielsson varför.
– En del av ingredienserna till semlan har gått upp väldigt mycket i pris under året.
Fakta semlan
- Semlan kom till Sverige utan koppling kristendomen. Från början var semlan bara en slät okryddad vetebulle utan mandelmassa eller grädde. Första gången som semlan nämns i kristet sammanhang är i Gustav Vasas bibel år 1541.
- Semlan kopplades sedermera ihop med fastan och blev fettisdagbulle på 1500-talet
- Över 50 procent av den svenska befolkningen äter en semla på fettisdagen.
- Under ett år säljs omkring 50 miljoner semlor i Sverige. Uppskattningsvis bakas 30 miljoner semlor i hushållen.
- Grädde på semlan är ett modernt påhitt. Det introducerades på 1920-talet.
- På 1950-talet ökade svenskarna konsumtion av semlor drastiskt eftersom mjöl, socker och grädde var ransonerat under andra världskriget.
- Fram tills början på 1960-talet var servering av semlor hårt reglerad. Bakelsen fick endast serveras på caféer och konditorier på tisdagar.
- Förutom i Sverige äts semlor i Finland, Norge, Danmark och Tyskland. Utformningen och innehållet kan dock skilja sig åt en aning jämfört med den svenska varianten.
Källa: Semlor.eu
Foto: Dani
Text: Redaktionen