Jättebesked från IKEA – går ut med löfte till alla kunder

2023 10 12

Trots ett tufft ekonomiskt läge fortsätter Ikea att växa i Sverige.

Ikea Sveriges försäljning för verksamhetsår 2023 uppgick till 19,2 miljarder kronor.

En markant uppgång.

Det är en ökning med sju procent jämfört med föregående år. 

Tar marknadsandelar

Den kraftiga ökningen innebär att Ikea Sverige växer och tar marknadsandelar från andra aktörer – både online och i varuhus.

Heminredningsaccessoarer, möbler för sovrum och förvaringslösningar är exempel på några produkter som ökat i försäljning under verksamhetsåret 2023.

Fortsatta investeringar i fysiska och digitala kundmöten och serviceerbjudanden har också bidragit till en stark tillväxt, enligt företaget. 

Vidare uppger Ikea att försäljningen av mat i varuhusen har ökat. Matförsäljningen bidrar i högsta grad till en ökad omsättning. 

"Överträffar marknaden" 

– I tider av ekonomisk osäkerhet är livet hemma viktigare än någonsin och vi möter idag våra kunder där de finns och när de önskar. När vi summerar året ser vi att Ikea Sverige överträffar marknaden och växer.

– Det visar att Ikea fortfarande i allra högsta grad är relevanta på den svenska marknaden och jag ser optimistiskt på framtiden, säger Emily Birkin, landschef Ikea Sverige, i ett uttalande.

Miljontals besökare

De fysiska besöken till Ikeas varuhus och planeringsstudior har även ökat.

Totalt handlar det om 35 miljoner besök under verksamhetsåret 2023 – en ökning med fyra miljoner jämfört med föregående år.

Går ut med löfte

Nu lovar IKEA Sverige att investera i sänkta priser.

– Det senaste året har varit utmanande både för människor och företag. IKEA har, liksom många andra företag, varit tvungna att höja priserna över tid. För att fortsätta att vara prisvärda gör Ikea Sverige en investering i att sänka priset på närmare 500 produkter, skriver företaget.

Bland de dryga 500 produkterna finns flera storsäljare och klassiker.

Den ikoniska bokhyllan Billy och omåttligt populära garderobssystemet Pax är några exempel.

– Nu ser vi en möjlighet att vända trenden med prishöjningar och ge tillbaka till våra kunder. Våra kunders favoritprodukter, som garderobssystemet Pax och bokhyllan Billy, blir nu ännu mer prisvärda, säger Emily Birkin.  

Fakta IKEA Sverige verksamhetsåret 2023      

- Total försäljning: 19,2 miljarder SEK (jämfört med 18 miljarder SEK föregående år).

- Totalt antal besök: 164 miljoner (jämfört med 172 miljoner föregående år)

- Totalt antal fysiska besök: 35 miljoner (jämfört med 31 miljoner föregående år).

- Fyra nya mötesplatser öppnade under året. 

Foto: Ikea Pressbild

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen