Jas Gripen stoppas efter hot

2024 05 19

En flygshow med Jas Gripen har stoppats på grund av hot.

I helgen planerades en flyguppvisning med Jas Gripen.

Uppvisningen skulle äga rum i Tjolöholm i Halland, rapporterar Norra Halland.

Flygshowen var inplanerad i samband med Tjolöholm Classic Motor.

Men showen ställdes alltså in – efter anonyma hot, uppger tidningen.

Flera hot

Hotet gällde en miljörelaterad protest.

Enligt uppgift ska hotet ha kommit från flera olika personer.

– Vi fick flera anonyma hot om att det skulle bli miljöaktioner i samband med träffen och då blev vi oroliga. Vi går i konkurs om aktivister stänger av E6:an exempelvis, berättar Fredrik Dahlgren, evenemangsgeneral för Tjolöholm Classic Motor, för tidningen.

 Beslutade att ställa in

Det var alltså arrangören själv som tog beslut om att stoppa flyguppvisningen efter hotet.

I stället fick besökarna roa sig med att titta på klassiska bilar.

Beslutet har gjort många besvikna.

– Det är alla pusselbitar sammantaget som gjorde att vi tyvärr blev tvungna att ställa in med kort varsel, vi har säkert tappat 2 000 besökare. Alla är besvikna, men vi allra mest, säger Fredrik Dahlgren.

”Svensk stolthet”

Stridsflyget Jas 39 Gripen, som tillverkas av Saab, har av bland annat statsminister Ulf Kristersson beskrivits som en ”svensk stolthet” och en av de viktiga tillgångar som Sverige har fört med sig in i Nato.

Stridsflygplanet genererar också rubriker i medierna titt som tätt.

Förra månaden uppmärksammades exempelvis att människor på Gotland hade hört flera kraftiga smällar utanför öns västkust.

Försvaret uppgav då att det var smällar från Gripen-plan som sprängde ljudvallen – och att det inte var fråga om en övning.

– Det var inte en övning, utan vår incidentberedskap går upp och gör en insats för att försvara Sveriges gränser, sade flygvapnets kommunikationschef Louise Levin, enligt Hela Gotland.

Senare förtydligade hon dock att svenskt luftrum inte hade kränkts.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Priset vid pump kan ändras dramatiskt – idag måndag

2025 04 06

Redan idag kommer du kanske märka skillnad på drivmedelspriserna.

Oljepriset rasar.

I fredags störtdök det med sju procent och landade till slut på den lägsta nivån på över tre år. Det skedde efter att Kina höjt tullar på amerikanska varor som svar på USA:s president Donald Trumps tullbesked mot mer eller mindre hela världen förra veckan, rapporterar Reuters.

Priset har därefter fortsatt att sjunka.

Igår låg brentoljan på drygt 65 dollar per fat, vilket kan jämföras med knappt 75 dollar per fat för bara en vecka sedan.

Effekt redan i veckan

Och den trenden kommer sannolikt att ge effekt på drivmedelspriserna nästan direkt.

– Det finns ett starkt samband mellan priset på raffinerad bensin och diesel och råoljeprisets utveckling, förklarar Circle K.

– Råoljepriset styr raffinaderiernas inköpspriser av råvara vilket i sin tur påverkar försäljningspriset på raffinerad bensin och diesel.

"Borde falla med 13 procent"

Att priset kan komma att falla redan idag är en bedömning hos flera aktörer som bevakar utvecklingen.

En av dem är Anders Niléhn, chefredaktör på Lantbruksnytt.

Rent teoretiskt borde drivmedel falla med cirka 13 procent, framförallt till följd av prisfall på råolja men även till viss del för att den svenska kronan stärkts, skriver han i den egna tidningen.

Kronan en nyckelfaktor

Anders Niléhn flaggar visserligen för en eftersläpning i priset, men förutspår ett måndagspris på 10 452 svenska kronor för en kubikmeter dieselolja MK1 jämfört med 12 013 kronor för en vecka sedan.

Just den svenska kronans status är en nyckel i sammanhanget.

– Eftersom all handel sker i dollar är dollarkursens utveckling mot svenska kronan en viktig del i drivmedelsprisutvecklingen, framhåller Circle K.

Oljeproduktionen växlar upp

Redan för en månad sedan spåddes sjunkande drivmedelspriser, nivåer som inte synts på flera år, till följd av av ett drastiskt sjunkande oljepris och en starkare krona.

De oljeexporterande staternas organisation Opec+ har även aviserat en ökad produktion till 411 000 fat per dag från och med maj, rapporterar Reuters.

Det beskedet kommer leda till kraftigt ökat utbud av olja.

Även Handelsbanken har flaggat för effekt på priset vid pump för både bensin och diesel redan inom några dagar, sannolikt åtminstone med en krona, framhåller bankens råvaruexpert i en intervju med Carup.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen


Norska utspelet – “Sverige går för guldet”

2025 04 07

För ungefär 22 år sedan sade svenskarna nej till att införa euron i landet. Nu ser opinionen annorlunda ut – och Norge vill se Sverige visa vägen framåt.

Sverige ska egentligen som EU-medlemsland införa euron som valuta. 

En folkomröstning som hölls 2003 resulterade emellertid i en seger för "nej"-sidan – och införandet lades på is.

Nu verkar dock svenskarna ha ändrat uppfattning.

54 procent vill ha euro

Enligt en undersökning från april 2023 är nämligen hela 54 procent av svenskarna för att införa valutan – och bara 43 procent emot, rapporterar Europaportalen.

En av de som förespråkar ett valutabyte så snart som möjligt är Timbros vd PM Nilsson.

Särskilt nu när den globala ekonomin befinner sig i ett kaosartat läge.

– USA har varit det stora ankaret, men nu har de helt släppt taget. Då gäller det för oss andra att snabbt hitta stabilitet framåt, säger PM Nilsson till Aktuellt.

“Det vill inte Sverige göra”

Nu lägger sig även Norge i eurofrågan.

Den norske sparekonomen Jan Ludvig Andreassen delar nämligen samma bild som PM Nilsson, och vill se att den norska kronan skrotas helt till förmån för euron. 

– Jag gissar att Sverige går för guldet, och vill sitta med vid bordet när EU bestämmer räntor och allt som har med penningmarknaden att göra. Det sitter många länder ute i korridoren, bland annat Danmark. Det vill inte Sverige göra. Nu är det Europas ödesstund, och då är det viktigt att vara med och bestämma. Det tror jag också att Sverige tänker, uppger den norske ekonomen för Børsen.

“En verklighetskontroll”

Först vill dock Andreassen att Sverige visar Norge vägen framåt.

– När de går över till euron kommer vi att få en verklighetskontroll i Norge. Då kommer vi att hasa efter. Själv hade jag gått rakt på att byta till euro, men jag lämnar det till dem som bestämmer, säger han till Børsen.

Foto: Ninni Andersson - Regeringskansliet (bilden är ett montage)

Text: Redaktionen