Janssons frestelse kan försvinna från många julbord
2025 11 14
Den klassiska julbordsrätten Janssons frestelse kan försvinna på många av årets julbord.
Janssons frestelse är en klassiker på julbordet.
Men i år hotas tillgången på grund av en stor livsmedelsbrist.
Tillgången på anjovis är väldigt begränsad och anledningen är att fisket har varit historiskt dåligt.
– Under flera år har det varit lite tuffare förhållanden och det har varit olika anledningar till det. Förra året hade vi ganska tuff väderlek och vi fick inte upp de volymerna som vi ville ha, säger Orkla Foods kommunikationschef Kajsa Petersson, till SR.
Årets fiske
Årets fiske har börjat starkare.
Men det hjälper inte tillgången inför julen 2025.
– När man bereder anjovis så behöver den ligga på tunna för att bli riktigt smarrig och det tar lite tid. Så volymerna kan vara påverkade fram till jul, säger Kajsa Petersson.
Läs också: Tog godis med händerna i butik – så mycket tvingas han betala
Historien bakom Janssons frestelse
Bakgrunden till namnet på den klassiska maträtten är inte helt känd.
Det finns några olika teorier till vem Jansson, som namngett julbordsfavoriten, egentligen var.
En teori är att maträtten är döpt efter en Per Adolf Janzon, som var operasångare under 1800-talet, uppger tidningen Land, med hänvisning till Svenska gastronomiska akademien.
Han ska ha varit matglad men dog ganska ung, endast 45 år gammal.
Och just hans ålder kan vara det som gör att teorin spricker.
Janssons frestelse finns nämligen inte omnämnt i några böcker förrän omkring 30 år efter hans död.
En annan förklaring
En annan förklaring bakom namnet kan vara att den är döpt efter en film.
Den svenska stumfilmen ”Janssons frestelse” hade premiär kring juletid år 1928.
Enligt teorin ska ett hushåll i Stockholm ha experimenterat ihop rätten, och sedan döpt den efter filmen som hade premiär kring samma tid.
Läs mer: ”Snart 100 butiker” – lågprisutmanare växer i raketfart
Foto: Ica
Text: Redaktionen


