Jakt på massgravar i Kanada väntas

2021 06 01

Röster höjs nu för en sökinsats efter massgravar i hela Kanada efter att man funnit en grav med 215 barn.

Förtvivlan är stor i landet efter fyndet av massgraven som består av barn som stulits från ursprungsbefolkningen för att barnen skulle assimileras i bland annat katolska skolor. Syftet var att radera ut deras kultur och tvångsanpassa dem till majoritetskulturen.

– Som pappa kan jag inte föreställa mig hur det känns att fråntas barnen. Som premiärminister är jag förskräckt över den skamliga policyn att stjäla ursprungsbarn från sina samhällen, säger premiärminister Justin Trudeau enligt BBC. Han utlovar konkreta åtgärder utan att ännu precisera vad.

Kanadas ursprungsbefolknings First Nationsförbund kräver att landet tar reda på vad som hänt.

– En noggrann utredning av alla tidigare skolplatser kan ge oss mer sanning om folkmordet på vårt folk, säger Perry Bellegarde, nationell ledare av Assembly of First Nations.

Flaggorna har vajat på halv stång runt om i landet i helgen.

Staty tas bort

En staty av Kanadas första premiärminister John A Macdonald tas nu bort på Prince Edward Island efter upptäckten av massgraven. Macdonald anklagas för att ha del I massmordet.

De 215 mördade barnen gick på Kamloops Indian Residential School i British Columbia vilken stängde igen 1978. En del av barnen var bara 3 år gamla. Den katolska skolan öppnade 1890 och hade så många som 500 elever på 1950-talet. Regeringen tog över skolan 1969 och formade den till en skola för lokalbefolkningen enligt BBC News.

2015 slog Kanadas regeringsbaserade Sanningskommission fast att skolsystemet begick ett kulturellt folkmord.

Foto: British Columbia Assembly

[yop_poll id="136"]