ITALIEN: Kontroversiellt uttalande väcker upprörda känslor

2022 09 23

Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi försvarar Vladimir Putins invasion av Ukraina och säger att Rysslands ledare "knuffades" in i konflikten.

I en intervju med italienska tv-kanalen RAI fäller Berlusconi en rad uppseendeväckande uttalande.

Italiens trefaldiga premiärminister är en långvarig allierad till den ryska diktatorn och verkar inte ha avslutat vänskapen, trots Rysslands blodiga krig i Ukraina.

I intervjun med RAI hävdar Berlusconi att berättelsen om massmordet på rysktalande i östra Ukraina skapades av media i Moskva. Rapporteringen, pådriven av separatistiska styrkor och nationalistiska politiker i den ryska regeringen, tvingade Putin att genomföra en ”begränsad invasion”, enligt Berlusconi.

– Putin pressades av den ryska befolkningen, av sitt parti och av sina ministrar att påbörja denna speciella operation, säger 85-åringen till RAI.

– Trupperna skulle gå in, nå Kyiv på en vecka, ersätta Zelensky-regeringen med anständiga människor och en vecka senare återvända. Istället mötte de oväntat motstånd, som sedan matades av vapen från väst, fortsätter den 85-årige politikern.

Kritiseras av italienska politiker

Silvio Berlusconi grundade det konservativa partiet Forza Italia.

I helgen väntas hans parti ta makten i Italien som del av en högerkoalition bestående av Forza Italia, högerpopulistiska Lega Nord och koalitionens största parti, högerradikala Italiens bröder.

Flera italienska politiker har reagerat kraftigt på Berlusconis uppmärksammade utspel.

– Han talar som en av Putins generaler, säger EU-parlamentarikern Carlo Calenda.

Enrico Letta, vice ordförande för det Demokratiska partiet, varnar för att en högerseger kan spela Putin i händerna.

– Om lördagens val är gynnsamt för högern så skulle den lyckligaste personen vara Putin, säger han enligt BBC.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen