Mellanöstern: Därför ligger Biden lågt

2021 05 18

Smittspridningen minskar, ekonomin stärks och popularitetssiffrorna är starka. Det sista Joe Biden vill tänka på är Israel-Palestina-konflikten.

Stämningen är glad när Joe Biden och Kamala Harris promenerar vid Vita Husets gräsmatta och en rad siffror pekar i positiv riktning för USA:s nya regering. Biden och Harris lägger fullt fokus på att uppnå sina vallöften om snabb vaccinering och återhämtning av ekonomin. Och så här långt går det bra då USA genomfört följande antal vaccindoser per 100 personer jämfört med Norden, Tyskland och Storbritannien enligt Our World In Data:

◾84 Storbritannien

◾82 USA

◾48 Tyskland

◾47 Danmark

◾44 Finland

◾41 Sverige (2 dagar sen statistik)

◾40 Norge
Vaccinationssuccén är en av flera faktorer som gör att Bidens genomsnittliga popularitetssiffror ligger bra till; 54% positiva och 43% negativa ger ett nettoplus på hela +11%-enheter som anser att han gör ett bra jobb som president.

Det går med andra ord bra för Joe Biden just nu om man frågar amerikanska folket och till och med utrikespolitiskt har hans fokus på sätt och vis varit USA då han inlett hemtagandet av trupper från Afghanistan.

Att ge sig in i i Israel-Palestina-konflikten har mycket stora risker och är inget Joe Biden vill sätta högst på dagordningen just nu. I alla fall inte utåt sett men såväl Biden som framförallt hans utrikesminister Tony Blinken ha ringt ett antal ledare i Mellanöstern för att pressa fram ett eldupphör.

Men det finns även en annan orsak till Bidens motvillighet att agera kraftfullt och det är hans varma relation med Israel. Han har genom sin långa karriär skapar starka band till Israel som historiskt och traditionellt sett har mycket starka relationer till USA.

På hemmaplan höjs dock röster mot Joe Biden och inte minst från vänsterfalangen i hans eget parti som anser att USA bör göra betydligt mer för att stödja palestinierna. Men Biden har hållit låg profil.

– Jag tror att presidenten helt enkelt vill att det här ska försvinna. Han är engagerad i den största ekonomiska utmaningen för USA sedan Franklin Roosevelt och han väljer sina internationella policypunkter noggrant, säger CNN:s internationella analytiker Aaron David Miller.

Foto: Vita Huset

ANALYS
En annan viktig faktor är att Biden vill vara på god fot med Republikanerna vars stöd han kan komma att behöva längre fram. Det finns helt enkelt andra fajter han hellre tar med kongressen på hemmaplan. Sammantaget är bland annat följande bakgrunden till varför Biden ligger lågt i Israel-Palestina-konflikten:

✅ Fokus på pandemin och ekonomin

✅ Hoppas på ett eldupphör inom kort

✅ Vill undvika att kritisera Israel

✅ Vill inte stöta sig med Republikanerna

✅ Agerar – men främst bakom kulisserna

[yop_poll id="44"]