Mellanöstern: Därför ligger Biden lågt

2021 05 18

Smittspridningen minskar, ekonomin stärks och popularitetssiffrorna är starka. Det sista Joe Biden vill tänka på är Israel-Palestina-konflikten.

Stämningen är glad när Joe Biden och Kamala Harris promenerar vid Vita Husets gräsmatta och en rad siffror pekar i positiv riktning för USA:s nya regering. Biden och Harris lägger fullt fokus på att uppnå sina vallöften om snabb vaccinering och återhämtning av ekonomin. Och så här långt går det bra då USA genomfört följande antal vaccindoser per 100 personer jämfört med Norden, Tyskland och Storbritannien enligt Our World In Data:

◾84 Storbritannien

◾82 USA

◾48 Tyskland

◾47 Danmark

◾44 Finland

◾41 Sverige (2 dagar sen statistik)

◾40 Norge
Vaccinationssuccén är en av flera faktorer som gör att Bidens genomsnittliga popularitetssiffror ligger bra till; 54% positiva och 43% negativa ger ett nettoplus på hela +11%-enheter som anser att han gör ett bra jobb som president.

Det går med andra ord bra för Joe Biden just nu om man frågar amerikanska folket och till och med utrikespolitiskt har hans fokus på sätt och vis varit USA då han inlett hemtagandet av trupper från Afghanistan.

Att ge sig in i i Israel-Palestina-konflikten har mycket stora risker och är inget Joe Biden vill sätta högst på dagordningen just nu. I alla fall inte utåt sett men såväl Biden som framförallt hans utrikesminister Tony Blinken ha ringt ett antal ledare i Mellanöstern för att pressa fram ett eldupphör.

Men det finns även en annan orsak till Bidens motvillighet att agera kraftfullt och det är hans varma relation med Israel. Han har genom sin långa karriär skapar starka band till Israel som historiskt och traditionellt sett har mycket starka relationer till USA.

På hemmaplan höjs dock röster mot Joe Biden och inte minst från vänsterfalangen i hans eget parti som anser att USA bör göra betydligt mer för att stödja palestinierna. Men Biden har hållit låg profil.

– Jag tror att presidenten helt enkelt vill att det här ska försvinna. Han är engagerad i den största ekonomiska utmaningen för USA sedan Franklin Roosevelt och han väljer sina internationella policypunkter noggrant, säger CNN:s internationella analytiker Aaron David Miller.

Foto: Vita Huset

ANALYS
En annan viktig faktor är att Biden vill vara på god fot med Republikanerna vars stöd han kan komma att behöva längre fram. Det finns helt enkelt andra fajter han hellre tar med kongressen på hemmaplan. Sammantaget är bland annat följande bakgrunden till varför Biden ligger lågt i Israel-Palestina-konflikten:

✅ Fokus på pandemin och ekonomin

✅ Hoppas på ett eldupphör inom kort

✅ Vill undvika att kritisera Israel

✅ Vill inte stöta sig med Republikanerna

✅ Agerar – men främst bakom kulisserna

[yop_poll id="44"]

Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen