Internationellt raseri mot svenskt lagförslag – “Omänskligt”
2024 08 11
Mycket kraftig kritik riktas nu mot ett svenskt lagförslag.
Det är Tidöpartiernas förslag om anmälningsplikt för offentligt anställda som nu debatteras även internationellt.
Syftet med förslaget är att de som är anställda hos kommuner och regioner ska rapportera till Migrationsverket om de möter folk som inte enligt lagen ska vistas i Sverige.
Det leder nu till stort raseri bland internationella organisationer, rapporterar The Guardian.
Debatt i Sverige
Informationsplikten, eller angiverilagen, har debatterats kraftigt i Sverige.
Kritiker pekar på att det leder till en avsaknad av grundläggande rättigheter, medan andra menar att det behövs för att säkerställa att myndigheter får vetskap om människor som inte har laglig rätt att vara i landet.
Michele Levoy, verksam vid organisationen PICUM, Plattformen för internationellt samarbete för papperslösa migranter, rasar mot förslaget.
– Detta förslag är fullständigt omänskligt, säger hon till The Guardian.
“Kommer vara livrädda”
Levoy fortsätter.
– Människor kommer på sätt och vis att vara livrädda.
– Varför skulle någon vilja gå någonstans när de vet att det viktigaste som kommer att hända inte är att de kan få vård, inte att de kan gå i skolan, inte att de kan gå till biblioteket - de kommer bara att bli inlåsta.
Vårdförbundet kritiska
Flera regioner och fackförbund har i Sverige riktat kritik mot förslaget, däribland Vårdförbundet.
– Samhällets svagaste kommer att drabbas hårdast. Men förslaget skulle också ha en stor negativ inverkan på arbetsförhållanden för offentliganställda, framhåller Vårdförbundet.
– Att tvingas ange papperslösa skulle innebära en etisk stress och försvåra för dessa yrkesgrupper att göra sitt jobb. Delar av professionernas grunduppdrag kommer att behöva prioriteras bort.
Migrationsministern har kommenterat
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har kommenterat kritiken.
– Det handlar om att offentliganställda i sin tjänst ska hjälpas åt att dra åt samma håll och säkerställa att de beslut som domstolar och myndigheter fattat efter grundlig undersökning verkställs, säger hon till SVT.
Foto: TI Law Firm
Text: Redaktionen