Internationell insats – stor mängd svenska uppgifter till salu

2023 04 05

Polisen har upptäckt att 850 000 svenska inloggningsuppgifter legat ute till försäljning.  

Svensk polis genomförde tillslag mot åtta misstänkta personer i en stor internationell insats, rapporterar Dagens Nyheter. Även Europol, FBI och Nederländerna deltog i tillslaget.  

Det är den kriminella marknadsplatsen Genesis som tvingades stänga efter polisens ingripande i 17 länder. Totalt har 119 personer gripits.   

– Marknadsplatsen har varit en möjliggörare för bedrägerier och andra typer av cyberbrott och kan i flera fall ha varit en okänd anledning till varför människor blivit utsatta för brott, säger Dan Håland, polisens nationella insatsledare för operationen, i ett pressmeddelande.   

16 000 svenska datorer  

När polisen genomförde tillslaget hade mer än 16 000 svenska datorer blivit hackade och över 850 000 inloggningsuppgifter låg ute till försäljning.   

Priserna för de hackade datorerna var allt från mindre än en dollar till hundratals dollar. Priserna bestämdes utifrån antalet stulna konton som enkelt kunde utnyttjas för bedrägeri på varje dator. De som hade flest stulna konton och som var enkla att använda såldes till det högsta priset.   

Förstod inte att de blivit hackade  

Det var först när Dagens Nyheter tog kontakt med de svenskar vars uppgifter låg ute för försäljning som de förstod vad som hänt.   

– De tog min månadslön, nu förstår jag varför, sa en av dem till DN.   

Genesis Market var en marknadsplats för försäljning av stulna inloggningsuppgifter till olika hemsidor. Uppgifterna som köparen fick tillgång till hämtades genom att offrets dator infekterats med ett virusliknande spionprogram.   

Polisen under ledning av åklagare kommer att inleda arbetet med förundersökning mot de åtta misstänkta personerna i Sverige.   

– Insatsen har gett oss mycket information och vi kommer nu arbeta vidare med de förundersökningar vi har i Sverige. Vi ser också att denna insats skulle kunna stärka bevisläget för en del andra svårutredda följdbrott, säger Dan Håland.  

Om dina digitala inloggningsuppgifter har blivit stulna, kan du göra följande:  

  1. Kör ditt antivirusprogram – I de flesta fall kommer programmet fånga den skadliga programvaran och ta bort den. 
  2. Vänta tills efter programmet har körts med att byta ut alla dina lösenord.
  3. Gör en polisanmälan. 

Foto: C. Yang

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen