Internationell insats – stor mängd svenska uppgifter till salu

2023 04 05

Polisen har upptäckt att 850 000 svenska inloggningsuppgifter legat ute till försäljning.  

Svensk polis genomförde tillslag mot åtta misstänkta personer i en stor internationell insats, rapporterar Dagens Nyheter. Även Europol, FBI och Nederländerna deltog i tillslaget.  

Det är den kriminella marknadsplatsen Genesis som tvingades stänga efter polisens ingripande i 17 länder. Totalt har 119 personer gripits.   

– Marknadsplatsen har varit en möjliggörare för bedrägerier och andra typer av cyberbrott och kan i flera fall ha varit en okänd anledning till varför människor blivit utsatta för brott, säger Dan Håland, polisens nationella insatsledare för operationen, i ett pressmeddelande.   

16 000 svenska datorer  

När polisen genomförde tillslaget hade mer än 16 000 svenska datorer blivit hackade och över 850 000 inloggningsuppgifter låg ute till försäljning.   

Priserna för de hackade datorerna var allt från mindre än en dollar till hundratals dollar. Priserna bestämdes utifrån antalet stulna konton som enkelt kunde utnyttjas för bedrägeri på varje dator. De som hade flest stulna konton och som var enkla att använda såldes till det högsta priset.   

Förstod inte att de blivit hackade  

Det var först när Dagens Nyheter tog kontakt med de svenskar vars uppgifter låg ute för försäljning som de förstod vad som hänt.   

– De tog min månadslön, nu förstår jag varför, sa en av dem till DN.   

Genesis Market var en marknadsplats för försäljning av stulna inloggningsuppgifter till olika hemsidor. Uppgifterna som köparen fick tillgång till hämtades genom att offrets dator infekterats med ett virusliknande spionprogram.   

Polisen under ledning av åklagare kommer att inleda arbetet med förundersökning mot de åtta misstänkta personerna i Sverige.   

– Insatsen har gett oss mycket information och vi kommer nu arbeta vidare med de förundersökningar vi har i Sverige. Vi ser också att denna insats skulle kunna stärka bevisläget för en del andra svårutredda följdbrott, säger Dan Håland.  

Om dina digitala inloggningsuppgifter har blivit stulna, kan du göra följande:  

  1. Kör ditt antivirusprogram – I de flesta fall kommer programmet fånga den skadliga programvaran och ta bort den. 
  2. Vänta tills efter programmet har körts med att byta ut alla dina lösenord.
  3. Gör en polisanmälan. 

Foto: C. Yang

Text: Redaktionen