INTERN KRITIK: Partiledare pekas ut som hinder

2023 02 21

Miljöpartiets valanalys är klar.

Inför valrörelsen 2022 utstakade MP två mål:

- Det primära målet var att säkerställa fortsatt representation i riksdagen

- Utöver detta siktade partiet på att växa på samtliga nivåer

Miljöpartiet lyckades med sitt primära mål. Partiet klarade riksdagsspärren och ökade sitt väljarstöd jämfört med riksdagsvalet 2018 – från 4,4 till 5,1 procent

Däremot lyckades inte MP växa i kommun- och regionvalen.  I sex av 21 regioner och i 29 av 290 kommuner tappade man dessutom helt sina mandat.

”Svag sammanhållning”

Valanalysen tar upp flera framtida utmaningar för Miljöpartiet.

– Det jag är mest självkritisk till är att jag upplever att vi har haft en för svag sammanhållning i partiet. Lokalavdelningar och distrikt har inte haft det stöd som de har behövt. Under regeringsåren hade vi fullt upp med att baxa igenom grön politik och då mäktade vi inte med att stärka vårt parti. Vi måste bli bättre på att visa varför Miljöpartiet behövs lokalt och regionalt också, säger partisekreterare Katrin Wissing.

Pekas ut som ett hinder

Trots en viss uppgång i valet 2022  är stödet för MP fortfarande lågt hos flera väljargrupper.

Det låga stödet för språkrören Per Bolund och Märta Stenevi pekas ut som en orsak till partiets oförmåga att locka nya väljare.

– Förtroendet för Miljöpartiets båda språkrör är lågt och har så varit sedan lång tid tillbaka. I valrörelsen 2018 leddes partiet av två andra språkrör som även de drogs med låga förtroendesiffror. I valrörelsen ökade förtroendet för språkrören något hos väljarna, men det går inte att bortse från att det är problematiskt att partiets främsta företrädare har ett lågt stöd, skriver MP i valanalysen.

Vidare skriver partiet att det historiskt sett är sakfrågor och inte partiledare som lockar väljare till Miljöpartiet.

– Men med det sagt är ett lågt förtroende för partiets ledare ett hinder för att locka nya väljare, då partiledarna är den viktigaste vägen in och de som i första hand frontar partiets politik, understryker MP.

Längst ner i förtroendemätning

Väljarnas låga förtroende för MP-språkrören håller i sig några månader efter höstens val.

I SVT/Novus förtroendemätning för samtliga partiledare hamnar Stenevi och Bolund längst ner på listan.

Tio procent av väljarna uppger att de känner ett förtroende för Per Bolund.

Märta Stenevi uppvisar ett ännu lägre stöd. Endast nio procent av väljarna svarar att det har ett gott, eller mycket gott, förtroende för henne.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet resp Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen