– Inte jag som släpat in skiten i avtalet

2022 11 20

Liberalernas partiledare tillika arbetsmarknadsminister Johan Pehrson totalsågar delar av Sverigedemokraternas inslag i Tidöavtalet.

Pehrson (L) som till helgen väntas väljas till Liberalernas ordinarie partiledare går nu ut och säger både ett och annat om regeringsunderlagskollegan Jimmie Åkesson parti.

En massa sjuka saker

När det gäller Tidöavtalet understryker han att Liberalerna fått igenom mer än vad en del kanske tror.

– Alla volymmål är borta, alla återvandringsmål är borta och en massa andra sjuka saker, säger Johan Pehrson till Expressen.

Samtidigt betonar han det latinska uttrycket ”Pacta sunt servanda” som betyder ”avtal skall hållas” när han träffar liberaler vid ett möte i Gästrikland.

”L var nazister”

Han riktar även hård kritik mot Centern.

– 1998 sa liberalerna vi ska prata svenska i Sverige och ni vet hur det lät, det var ett jävla liv!

– Under alliansen stoppades det av Centern – helt otroligt, först var vi ”nazister” när vi drev det här, säger L-ledaren till tidningen.

Han delar ut smockor såväl mot Annie Lööfs parti som mot Sverigedemokraterna som han betonar har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades.

–  Deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, säger Johan Pehrson.

Ska tvingas ta ansvar

Redan Johan Pehrsons företrädare Nyamko Sabuni öppnade dörren för samverkan med Sverigedemokraterna och Johan Pehrson har fortsatt på samma linje. Liberalerna sitter i dag i samma regeringsunderlag som SD tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Han betonar att alla Sveriges närmaste grannländer – Norge, Danmark och Finland – beslutat sig för att hantera krafter som L-ledaren pekar ut som auktoritära och obehagliga. Och de har gjort det genom att tvinga dem att ta ansvar understryker Pehrson till Expressen och framhåller att det är hans tanke också är det gäller Sverige.

Inte släpat in skiten

Tidöavtalet har fått både ris och ros av Liberalernas medlemmar och Johan Pehrson själv har framhållit att det finns både sött och surt i avtalet.

Liberalerna bedömer dock att partiet inte hade något större val än att säga ja till avtalet om man inte ville ha en socialdemokratiskt ledd regering istället för ett M-KD-L-SD-styre.

Han säger emellertid att man kan ha synpunkter på olika separata punkter i Tidöavtalet.

– Men det är inte jag som släpat in den här skiten i det här avtalet, säger han till Expressen.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen