– Inte jag som släpat in skiten i avtalet

2022 11 20

Liberalernas partiledare tillika arbetsmarknadsminister Johan Pehrson totalsågar delar av Sverigedemokraternas inslag i Tidöavtalet.

Pehrson (L) som till helgen väntas väljas till Liberalernas ordinarie partiledare går nu ut och säger både ett och annat om regeringsunderlagskollegan Jimmie Åkesson parti.

En massa sjuka saker

När det gäller Tidöavtalet understryker han att Liberalerna fått igenom mer än vad en del kanske tror.

– Alla volymmål är borta, alla återvandringsmål är borta och en massa andra sjuka saker, säger Johan Pehrson till Expressen.

Samtidigt betonar han det latinska uttrycket ”Pacta sunt servanda” som betyder ”avtal skall hållas” när han träffar liberaler vid ett möte i Gästrikland.

”L var nazister”

Han riktar även hård kritik mot Centern.

– 1998 sa liberalerna vi ska prata svenska i Sverige och ni vet hur det lät, det var ett jävla liv!

– Under alliansen stoppades det av Centern – helt otroligt, först var vi ”nazister” när vi drev det här, säger L-ledaren till tidningen.

Han delar ut smockor såväl mot Annie Lööfs parti som mot Sverigedemokraterna som han betonar har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades.

–  Deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, säger Johan Pehrson.

Ska tvingas ta ansvar

Redan Johan Pehrsons företrädare Nyamko Sabuni öppnade dörren för samverkan med Sverigedemokraterna och Johan Pehrson har fortsatt på samma linje. Liberalerna sitter i dag i samma regeringsunderlag som SD tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Han betonar att alla Sveriges närmaste grannländer – Norge, Danmark och Finland – beslutat sig för att hantera krafter som L-ledaren pekar ut som auktoritära och obehagliga. Och de har gjort det genom att tvinga dem att ta ansvar understryker Pehrson till Expressen och framhåller att det är hans tanke också är det gäller Sverige.

Inte släpat in skiten

Tidöavtalet har fått både ris och ros av Liberalernas medlemmar och Johan Pehrson själv har framhållit att det finns både sött och surt i avtalet.

Liberalerna bedömer dock att partiet inte hade något större val än att säga ja till avtalet om man inte ville ha en socialdemokratiskt ledd regering istället för ett M-KD-L-SD-styre.

Han säger emellertid att man kan ha synpunkter på olika separata punkter i Tidöavtalet.

– Men det är inte jag som släpat in den här skiten i det här avtalet, säger han till Expressen.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen