INRIKES: SD-politiker skriver sig på vandrarhem

2022 09 29

SD-regionpolitiker tar till udda grepp efter kritik mot att inte vara skriven i länet.

För att fungera som oppositionsråd inom regionpolitiken bör man vara skriven i det län där man har tänkt bedriva politik.

När det kom fram att SD:s omdebatterade Kent Ekeroth inte var skriven i Dalarna löste han det genom att mantalsskriva sig på ett vandrarhem i Rättvik.

Smidig lösning

– Rättvik är vackert och han har vänner i närheten och det var en smidig lösning att skriva sig på det här vandrarhemmet i Rättvik då det är nära in på att tjänsten som oppositionsråd börjar. Och sen, hur framtiden artar, sig får man se om boendesituationen ändras, skriver han i ett sms till P4 Dalarna.

Det var i fredags som det blev klart att Ekeroth tar plats som regionpolitiker i Dalarna. Kort därpå fick han kritik för att han inte var skriven där. Nu är det löst.

Kent Ekeroth har inte bara varit i fokus för frågan kring sin mantalsskrivningsadress den senaste tiden. Platsen som regionråd fick han på bekostnad av sin partikamrat, Aleksandra Borgesen. Hon var tvåa på SD:s lista i regionen och fick näst flest kryss, efter Per Ola Ahlström.

Valde att lämna partiet

Ändå åsidosattes hon till förmån för Ekeroth. Det blev droppen för Borgesen som valde att lämna partiet. Den genom åren så omskrivne Ekeroth kommer att jobba med sjukvårdsfrågor i Region Dalarna. Det är ett politiskt ämne han tidigare inte jobbat så mycket med.

– Det är en extremt viktig fråga. Med de erfarenheter jag ändå har av riksdagsarbete tror jag att jag kommer att bli en viktig röst i fullmäktige, säger Kent Ekeroth till Dala-Demokraten.

Pausade efter järnrörsskandal

Ekeroth var tidigare riksdagsledamot men när den så kallade järnrörsskandalen inträffade pausade han från politiken. Och 2017 fälldes han för en misshandel i en krogkö, en dom som dock hovrätten friade honom ifrån.

Han har de senaste åren arbetat för SD-vänliga sajten Samnytt.

Foto: Sveriges riksdag

Text: Redaktionen