INRIKES: Ploj-rösterna som kan ändra reglerna

2022 10 01

I måndags höll den svenska riksdagen en omdebatterad omröstning till talmansposterna.

I stora drag gick proceduren bra, men när framför allt när det kom till slutna omröstningar om posten som tredje vice talman blev det rörigt.

Då lades röster på politiker som inte ens var nominerade.

– Ja, men det här är tramsig och det är pinsamt att ett antal riksdagsledamöter röstar på personer som inte är nominerade. Jag tycker man borde ändra reglerna och att sådana röster ska anses vara ogiltiga, framhåller MP:s gruppledare i Riksdagen, Annika Hirvonen, till SR.

Bakgrunden var denna:

Tre röster till onominerad

Efter den första omröstningen till posten stod det klart att ingen av de nominerade – Kerstin Lundgren (C) eller Lotta Johnsson Fornarve (V) – fick majoritet.

Däremot tilldelades bland andra C:s Martin Ådal tre röster. Och Centerns ekonomiskpolitiske talesperson var en av dem som inte ens var nominerad ...

Det fick valprocedurens rösträknare att lojt konstatera:

– Nu är det många namn här.

Den andra omröstningen blev inte mindre snurrig. Nu fick Martin Ådahl (C) 10 röster, medan likaledes onominerade Björn Söder (SD) och Ali Esbati (V) tilldelades varsin röst.

Först i tredje omgången stod det klart att C:s Kerstin Lundgren fick posten.

Martin Ådal yttrade efter omröstningen:

Lite får man tåla, men ...

– Å ena sidan får man tåla i politiken lite skoj och att folk busröstar, men det var ju ett riktigt val till en riktig, viktig post.

Han trodde att några sverigedemokrater hade lagt sina röster och att man får ”hålla god min” i politiken ibland.

Fredrik Malm (L) kom att kalla rösterna på Ådal för "mobbning".

Men nu höjs alltså röster för att processen ses över. MP:s Annika Hirvonen tog senare under veckan upp frågan på ett internt riksdagsmöte.

Foto: Riksdagen resp A Lowdin

Text: Redaktionen