Leif GW Persson till angrepp mot M, SD, L och KD

2022 10 16

Kriminologen Leif GW Persson riktar kritik mot samarbetspartiernas kriminalpolitik. 

I lördags uttryckte organisationen Bris, Barnens rätt i samhället, oro över de fyra samarbetspartiernas (M, KD, SD och L) som de kallar “repressiva straffåtgärder” som kan bli aktuell om den nya brottsrelaterade politiken får genomslag. 

Nu kommer kriminologen Leif GW Persson med ytterligare kritik mot den tillträdande regeringens politik på området brott och straff. 

Kan liknas vid konkursansökan 

– Om man slår ihop konsekvenserna av de här förslagen så är det närmast en konkursansökan om rättssäkerhetsskyddet enligt vår svenska grundlag, framhåller han till TV4:s Nyhetsmorgon. 

Det var på fredagen som Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD, Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L) presenterade sina sju punkter över den kommande mandatperiodens politik, däribland hur man ska råda bot på kriminaliteten i allmänhet och skjutningarna i synnerhet. 

Kriminaliteten ska minskas genom bland annat anonyma vittnet, visitationszoner och extra långa straff för dem som finns med i gängkriminaliteten.  

Kraftiga inskränkningar 

Något som fått kriminologen att reagera: 

– Blir detta en verklighet så kommer det att innebära utomordentligt kraftiga inskränkningar i de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna för ungefär en miljon av landets medborgare och det gör att vi plötsligt hamnar långt ned på listan över demokratiskt tolerabla nationer, hävdar han i kanalen. 

GW Persson fick inte stå oemotsagd. I en tweet framhöll Carl Bildts tidigare statssekreterare, Krister Thelin: 

– GW talar i nattmössan. Förslagen kräver inga grundlagsändringar och åtgärderna finns redan genomförda i Danmark eller andra länder.  

Kritik redan i går 

Men redan i går framkom kritik mot den nya politiken på området. 

– Det står ingenting om några satsningar på polisprofessionen, vare sig när det gäller utbyggnad av Polismyndigheten eller behovet av att uppvärdera polisyrket, framhöll Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet, för SVD. 

Hon är besviken över att frågan saknas i det så kallade Tidöavtalet och tillade. 

– Det förvånar mig lite, eftersom partierna varit tydliga under valrörelsen om att det behövs fler poliser. Och att vägen att få fler poliser är högre löner. De har varit jättetydliga, men det finns inte med i överenskommelsen. 

Foto: Leif GW Persson AlbinOlsson, resp M, KD, L och SD

Text: Redaktionen