INFÖR SOMMAREN: Går ut med mycket viktig information

2023 05 14

Läkemedelsverket har gått ut med ett viktigt meddelande inför sommaren.

Snart är sommaren här och många har längtat efter solen och värmen hela vintern.

Då många söker sig till stränder och uteplatser går läkemedelsverket ut med mycket viktig information angående hur man bör skydda sig själv från hudcancer.

Myndigheten uppmanar svenskarna att undvika solen när den är som starkast och använda solskyddsprodukter som komplement.

– Du behöver smörja in dig ordentligt innan du går ut i solen och upprepa insmörjning flera gånger under dagen för att få utlovat skydd. Din solskyddskräm får inte heller vara för gammal eller stått öppnad under längre tid eftersom effekten kan minska, säger Elmira Tavoosi, utredare på Läkemedelsverket.

Flera råd

Råden från Läkemedelsverket handlar om ett antal olika saker.

Solskyddskrämen bör skydda mot både UVB och UVA-strålning, och man rekommenderas kolla efter svensk varningstext och bruksanvisning.

En annan uppmaning handlar om att inte använda solskyddsprodukter om hållbarhetstiden gått ut, och att förvara produkten svalt och mörkt.

“Måste ta på allvar”

Vidare avråder Läkemedelsverket från att köpa sådana solskyddsprodukter som saknar märkning som varnar för riskerna med solning.

– Det är viktigt att vara lite noggrann när man väljer solskyddsprodukt och att faktiskt använda den sedan. Trots att det inte råder något tvivel om att solens strålar skadar både kortsiktigt och långsiktigt kommer det med jämna mellanrum ut rapporter om att antalet fall av hudcancer ökar. Det är något vi måste ta på allvar och se till att skydda oss, förklarar Elmira Tavoosi.

Läkare larmar

Under senare tid har flera olika hudcancer-appar uppkommit som riktar sig till konsumenter.

Läkare avråder privatpersoner från att använda sig av dessa appar då de inte är tillräckligt testade.

– I dag är de här apparna inte kvalitetssäkrade och CE-märkta. De är inte utvecklade som konsekvens av kliniska studier, utan de är utvecklade ganska skyndsamt och prematurt och det gör mig som hudläkare orolig, säger Sam Polesie, specialistläkare i hud- och könssjukvård vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till SR.

Bör vara uppmärksam

Även Läkemedelsverket understryker att det finns risker med att förlita sig på hälsoappar.

Myndigheten rekommenderar att man är uppmärksam på vilka slags appar man använder sig av.

Foto: E. Garrido

Text: Redaktionen


JUST NU: Trump medger missräkning – stort fiasko närmar sig

2025 07 04

USA:s president Donald Trumps enorma prestigelöfte är på väg att gå upp i rök.

Den amerikanska presidenten lovade först fred i Ukraina på 24 timmar efter att han skulle ha tillträtt i Vita huset.

Löftet justerades sedan till “ungefär 100 dagar”, vilket passerades för drygt två månader sedan.

Efter att Trump igår talat med Rysslands diktator Vladimir Putin ser de amerikanska fredsförsöken ut att ha lagts på is totalt, rapporterar flera medier.

– Nej, jag gjorde inga som helst framsteg med honom idag, säger Trump i natt när han får frågan om han lyckats närma sig en överenskommelse med Putin för att avsluta kriget i Ukraina, enligt Newsweek.

– Jag är inte glad över det, tillägger presidenten och skakar på huvudet inför närvarande journalister.

Uppgifter: skrotas helt

Samtalet mellan Trump och Putin skedde kort efter att den senare talat med Frankrikes president Emmanuel Macron för första gången på nästan tre år.

Redan för en dryg månad sedan uppgavs Trump överge det stora vallöftet om fred i Ukraina, enligt The New York Times.

Analysen gjordes efter att Trump och Putin talats vid i maj.

– I månader har president Trump hotat med att helt enkelt lämna de frustrerande förhandlingarna om ett eldupphör mellan Ryssland och Ukraina, framhåller den amerikanska tidningen och tillägger:

– Efter ett telefonsamtal mellan Trump och Rysslands president Vladimir Putin verkar det vara precis vad den amerikanske presidenten gör.

LÄS MER: Bakslag för Putin – värsta krisen sedan 90-talet

"Putin hånar dig"

Bara timmar efter de två världsledarnas samtal inledde Ryssland dessutom nya stora attacker mot den ukrainska huvudstaden Kyiv.

Minst 14 platser i staden ska ha attackerats, enligt Reuters.

– Herr president, er politik gentemot Ryssland fungerar inte. Medan vi förhandlar bombar Putin ukrainska städer. Här är Kiev idag. Det är dags att byta strategi. Vi och våra allierade måste beväpna Ukraina till tänderna, och vi behöver de strängaste sanktionerna. Putin hånar dig och USA, uttrycker den republikanska ledamoten Don Bacon.

Kommenterar vapenstoppet

Donald Trump kommenterade även beskedet om att USA stoppar vissa vapenleveranser till Ukraina, trots att de utlovats av den tidigare Bidenregeringen.

– Vi har gett så många vapen, men vi ger vapen och vi arbetar med dem och försöker hjälpa dem, men… Biden tömde hela vårt land genom att ge dem vapen och vi måste se till att vi har tillräckligt för oss själva.

Enligt uppgifter till Politico ska Pentagonchefen Elbridge Colby ha drivit på för beslutet, efter att ha oroats över att det totala amerikanska vapenlagret sjunkit.

LÄS MER: USA tvärvänder – bryter löfte till Ukraina

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen


Svenskar i Grekland förvarnas – kan åka hem med skyhög räkning

2025 07 03

Högsäsongen för sommarsemestern är här.

Högst upp på listan över svenskarnas mest bokade resmål i sommar hittas Grekland tillsammans med Cypern, enligt siffror från researrangören Tui.

Men oförsiktiga turister kan åka hem med en tung faktura.

Utan att ens veta att något har gått fel.

Anledningen är att din mobil kan kopplas till det turkiska mobilnätet, trots att Grekland tillhör EU och du därmed kan förvänta dig samma roamingkostnad som hemma i Sverige.

Och det riskerar att bli en dyr historia, konstaterar exempelvis Lixa Axelberg från mobiloperatören Fello.

– Ofta ringer folk till oss när det redan är för sent, har hon berättat för GP.

Drabbas även på fastlandet

Risken är som störst på de grekiska öarna nära Turkiet, som exempelvis superpopulära Rhodos och Kos. 

Men även svenskar som befunnit sig på fastlandet, bland annat i huvudstaden Aten, har drabbats av samma sak.

Konsekvensen blir saftiga räkningar, ofta på flera hundra kronor.

Skälet till missen är inte sällan för att nätsökningen på telefonen sker automatiskt och inte manuellt. Lisa Axelberg uppmanar att ändra inställningen till det senare.

– Annars kan din mobil koppla upp sig mot Turkiet fast du är i Grekland. Det kostar mycket mer, säger hon.

Även turister på Cypern varnas

Konsumentsajten Mobil.se har också flaggat för samma miss. Då talades det specifikt om riskerna på Cypern.

– Det här gäller särskilt nära EU:s yttre gränser som på Cypern där grekiska delen av ön har surfpriser som hemma, medan turkiska delen inte har det, framhåller sajten.

– Ibland kan man också vara nära gränsen till EU utan att man tänker på det, till exempel nära Schweiz, Andorra, Monaco eller Gibraltar.

LÄS MER: Ryanair backar – ändrar kritiserad regel

Risk även på färjan

Det är dock inte enbart på land som risken för en oväntad mobilräkning uppstår.

Folk som reser med färjor måste också se upp. Lämnar man mobiltäckningen helt är risken att man blir uppkopplad till färjans eget mobilnät, vilket går via satellituppkoppling och kostar enorma summor för konsumenten.

Det kan även ske på resor mellan två EU-länder – exempelvis på färjan mellan Trelleborg och tyska Sassnitz.

– Många tror att de kan använda sina mobiltelefoner ombord på färjor till utlandet utan extra kostnader, som är fallet på andra håll i EU/EES. Men reglerna för roaming gäller inte till sjöss – och då kan det snabbt bli dyrt att ringa eller surfa på internet, säger Kamilla Sharma, avdelningschef på Nationella kommunikationsmyndigheten i Norge, Nkom, till Din Side.

Foto: G. Lemon

Text: Redaktionen