INFÖR SOMMAREN: Går ut med mycket viktig information
2023 05 14
Läkemedelsverket har gått ut med ett viktigt meddelande inför sommaren.
Snart är sommaren här och många har längtat efter solen och värmen hela vintern.
Då många söker sig till stränder och uteplatser går läkemedelsverket ut med mycket viktig information angående hur man bör skydda sig själv från hudcancer.
Myndigheten uppmanar svenskarna att undvika solen när den är som starkast och använda solskyddsprodukter som komplement.
– Du behöver smörja in dig ordentligt innan du går ut i solen och upprepa insmörjning flera gånger under dagen för att få utlovat skydd. Din solskyddskräm får inte heller vara för gammal eller stått öppnad under längre tid eftersom effekten kan minska, säger Elmira Tavoosi, utredare på Läkemedelsverket.
Flera råd
Råden från Läkemedelsverket handlar om ett antal olika saker.
Solskyddskrämen bör skydda mot både UVB och UVA-strålning, och man rekommenderas kolla efter svensk varningstext och bruksanvisning.
En annan uppmaning handlar om att inte använda solskyddsprodukter om hållbarhetstiden gått ut, och att förvara produkten svalt och mörkt.
“Måste ta på allvar”
Vidare avråder Läkemedelsverket från att köpa sådana solskyddsprodukter som saknar märkning som varnar för riskerna med solning.
– Det är viktigt att vara lite noggrann när man väljer solskyddsprodukt och att faktiskt använda den sedan. Trots att det inte råder något tvivel om att solens strålar skadar både kortsiktigt och långsiktigt kommer det med jämna mellanrum ut rapporter om att antalet fall av hudcancer ökar. Det är något vi måste ta på allvar och se till att skydda oss, förklarar Elmira Tavoosi.
Läkare larmar
Under senare tid har flera olika hudcancer-appar uppkommit som riktar sig till konsumenter.
Läkare avråder privatpersoner från att använda sig av dessa appar då de inte är tillräckligt testade.
– I dag är de här apparna inte kvalitetssäkrade och CE-märkta. De är inte utvecklade som konsekvens av kliniska studier, utan de är utvecklade ganska skyndsamt och prematurt och det gör mig som hudläkare orolig, säger Sam Polesie, specialistläkare i hud- och könssjukvård vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till SR.
Bör vara uppmärksam
Även Läkemedelsverket understryker att det finns risker med att förlita sig på hälsoappar.
Myndigheten rekommenderar att man är uppmärksam på vilka slags appar man använder sig av.
Foto: E. Garrido
Text: Redaktionen