INCIDENT: Ryskt plan ”tappade” missil

2022 10 20

En incident med ett ryskt och ett brittiskt plan inträffade ovanför Svarta Havet i slutet på september.

Ett ryskt flygplan tappade en missil på internationellt luftrum ovanför Svarta Havet för tre veckor sedan. Missilen var inte långt ifrån att träffa ett brittiskt Royal Air Force-plan.

Det hävdar landets försvarsminister, Ben Wallace, enligt BBC.

Det var den 29 september som ett obeväpnat plan från det brittiska flygvapnet var ute på patrulluppdrag som händelsen inträffade. Uppdraget avbröts och planet eskorterades till sin bas. Ryssland medgav att det skett och framhöll att det berodde på ett ”tekniskt fel”.

Risk med ryskt agerande

Wallace rapporterade till parlamentsledamöterna att landet inte skulle hantera det inträffade som en ”avsiktlig eskalering” men vidhöll enligt den brittiska kanalen faran med det ryska agerandet:

–  Det var en påminnelse om hur farligt det kan bli när man väljer att använda sina stridsflygplan på det sätt som ryssarna har gjort under lång tid.

Enligt kanalen framhöll Wallace dessutom:

– Det är inte ovanligt att flygplan skuggas och denna dag var inte annorlunda.

Men tillade han:

–  Under den här flygningen visade det sig att ett av SU-27-flygplanen släppte en missil i närheten av RAF River Joint-planet.

Planen som var involverade i händelsen, som bedöms ha pågått i 90 minuter, var två ryska SU-27-plan och ett plan av typen RC-135 River Joint från RAF, en av tre grenar i det brittiska försvaret.

Brev till rysk kollega

Wallace uttryckte i ett brev sin ryska kollega, Sergej Sjojgu, oron över det inträffade och fick ett svar där tekniskt fel angavs som orsak.

Luke Pollard, Labours skuggförsvarsminister, menade att händelsen ägde rum i en säkerhetspolitisk tid: ­

–  Denna incident fungerar också som en allvarlig påminnelse om vikten av att undvika eskaleringar, samtidigt som Storbritanniens enade stöd till Ukraina fortsätter.

Foto: A. Marinkovic resp Preisdent-of-Russia-Office

Text: Redaktionen