Imorgon onsdag: Kim Jong-Un kommer trotsa FN:s säkerhetsråd

2023 11 21

– Det här är en fråga som i hög grad påverkar den nationella säkerheten.

Så lyder uttalandet från Japans premiärminister Fumio Kishida efter att Nordkorea gett besked till grannlandet på andra sidan havet, rapporterar Reuters.

Varningen gör gällande att Nordkorea deklarerat att regimen, efter två misslyckade försök tidigare i år, kommer att skjuta upp en spionssattelit i omloppsbana.

Det vore ett direkt brott mot FN:s skarpa resolutioner.

Imorgon onsdag

Uppskjutningen kan ske redan på onsdag, det vill säga imorgon.

Enligt Japans kustbevakning kommer satelliten att gå i riktning mot Gula havet och Östkinesiska havet och Sydkoreas myndigheter har utfärdat en formell varning till fartyg i området om att vara redo.

I Japan är man på helspänn inför varje “oväntad situation” som kan uppstå, framhåller Fumio Kishida.

– Även om syftet är att skjuta upp en satellit är användningen av ballistisk missilteknik ett brott mot en rad resolutioner från FN:s säkerhetsråd, säger premiärminister på en pressträff enligt Reuters.

"Militären kommer vidta åtgärder"

Den japanska ledaren krävt att lanseringen ställs in och beordrat departement och myndigheter att hålla allmänheten informerad.

– Och att göra yttersta ansträngningar för att förbereda sig för oförutsägbara situationer, säger Kishida.

Liknande varningar kommer från Sydkorea, som tillsammans med bland annat USA kraftigt uppmanar Nordkorea att ögonblickligen sätta stopp för uppskjutningsplanerna.

– Vi varnar strängt Nordkorea att omedelbart avbryta de pågående förberedelserna för att skjuta upp en militär spionsatellit, säger Kang Ho-Pil, chef för operationer vid Sydkoreas Joint Chief of Staff, enligt AFP.

– Om Nordkorea går vidare med uppskjutningen av en militär spaningssatellit trots vår varning kommer vår militär att vidta nödvändiga åtgärder för att garantera människornas liv och säkerhet.

Putin erbjöd sig

Om satelliten inte skjuts upp imorgon kommer det åtminstone att ske före 1 december, är Kim Jong-Uns besked enligt Japan.

Många experter pekar på att en spionsatellit i omloppsbana kraftigt skulle förbättra Nordkoreas förmåga att samla in underrättelser – särskilt över Sydkorea – och förmedla avgörande information i alla militära konflikter.

Detta samtidigt som landet fördjupat sitt samarbete med diktatorn Vladimir Putin – som direkt föreslagit att Ryssland kan hjälpa Nordkorea att bygga satelliter.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen