Imorgon onsdag: Kim Jong-Un kommer trotsa FN:s säkerhetsråd

2023 11 21

– Det här är en fråga som i hög grad påverkar den nationella säkerheten.

Så lyder uttalandet från Japans premiärminister Fumio Kishida efter att Nordkorea gett besked till grannlandet på andra sidan havet, rapporterar Reuters.

Varningen gör gällande att Nordkorea deklarerat att regimen, efter två misslyckade försök tidigare i år, kommer att skjuta upp en spionssattelit i omloppsbana.

Det vore ett direkt brott mot FN:s skarpa resolutioner.

Imorgon onsdag

Uppskjutningen kan ske redan på onsdag, det vill säga imorgon.

Enligt Japans kustbevakning kommer satelliten att gå i riktning mot Gula havet och Östkinesiska havet och Sydkoreas myndigheter har utfärdat en formell varning till fartyg i området om att vara redo.

I Japan är man på helspänn inför varje “oväntad situation” som kan uppstå, framhåller Fumio Kishida.

– Även om syftet är att skjuta upp en satellit är användningen av ballistisk missilteknik ett brott mot en rad resolutioner från FN:s säkerhetsråd, säger premiärminister på en pressträff enligt Reuters.

"Militären kommer vidta åtgärder"

Den japanska ledaren krävt att lanseringen ställs in och beordrat departement och myndigheter att hålla allmänheten informerad.

– Och att göra yttersta ansträngningar för att förbereda sig för oförutsägbara situationer, säger Kishida.

Liknande varningar kommer från Sydkorea, som tillsammans med bland annat USA kraftigt uppmanar Nordkorea att ögonblickligen sätta stopp för uppskjutningsplanerna.

– Vi varnar strängt Nordkorea att omedelbart avbryta de pågående förberedelserna för att skjuta upp en militär spionsatellit, säger Kang Ho-Pil, chef för operationer vid Sydkoreas Joint Chief of Staff, enligt AFP.

– Om Nordkorea går vidare med uppskjutningen av en militär spaningssatellit trots vår varning kommer vår militär att vidta nödvändiga åtgärder för att garantera människornas liv och säkerhet.

Putin erbjöd sig

Om satelliten inte skjuts upp imorgon kommer det åtminstone att ske före 1 december, är Kim Jong-Uns besked enligt Japan.

Många experter pekar på att en spionsatellit i omloppsbana kraftigt skulle förbättra Nordkoreas förmåga att samla in underrättelser – särskilt över Sydkorea – och förmedla avgörande information i alla militära konflikter.

Detta samtidigt som landet fördjupat sitt samarbete med diktatorn Vladimir Putin – som direkt föreslagit att Ryssland kan hjälpa Nordkorea att bygga satelliter.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen