IKVÄLL ONSDAG: Sällsynt fenomen på himlen

2023 08 30

Missa inte chansen att se ett häftigt skådespel i skyn ikväll.

För om du missar kvällens fenomen får du vänta bra länge innan du får en ny chans.

Det kommer nämligen att dröja 14 år – till 2037 närmare bestämt.

"Blå supermåne"

Fenomenet det handlar om rör vår måne.

Det rör sig om en fullmåne – men inte vilken som helst.

Ikväll kommer du, om det är fritt från moln, att kunna se en så kallad “blå supermåne”:

Ett sådant skådespel sker enbart när månen är som närmast jorden – samtidigt som det alltså är fullmåne.

Den kombinationen kommer att göra att månen upplevs som sju procent större än normalt.

"Väldigt nära oss"

Anledningen är att månens bana runt jorden snarare är oval än helt rund.

– Vår måne råkar vara i sin avlånga bana och är väldigt nära oss just nu, säger universitetslektor Urban Eriksson vid Nationellt resurscentrum för fysik till Sveriges Radio.

– Då ser den lite större ut.

Missvisande namn

Med andra ord är det en ovanligt stor måne som svenska folket kan se fram emot att beskåda ikväll.

Den kommer dock inte att ha färgen blå, trots att fenomenet alltså benämns som “blå supermåne”.

Namnet härstammar istället från ett engelskt uttryck, enligt SMHI-meteorologen Erik Höjgård-Olsen.

“Once in a blue moon” – ett ordspråk som beskriver någonting som sker väldigt sällan.

– Månen kommer inte vara färgad blå, det innebär att det är den andra fullmånen samma månad, säger Erik Höjgård-Olsen till Göteborgs-Posten.

"Alla ska ut ikväll"

Supermånar förekommer ungefär fyra gånger på ett år i normala fall.

Men nu sker det för andra gången i augusti och därmed två gånger under samma kalendermånad – och det är det som är så ovanligt.

Och fysikern vid Nationellt resurscentrum har en tydlig uppmaning till svenska folket ikväll:

– Jag tycker alla ska ut ikväll och njuta av den ljusa natten, säger Urban Eriksson till SR.

För det dröjer alltså till 2037 innan samma fenomen med två supermånar på en och samma månad återkommer igen.

Och håll hoppet uppe även om det är molnigt.

– Molnslöjorna brukar inte påverka sikten så hemskt mycket om man tittar uppåt, utan mer om man tittar rakt framför sig, säger Erik Höjgård-Olsen.

Foto: K. Vrankar

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen