I KVÄLL: KD säger nej Liberalerna 

2022 02 07

Ebba Busch (KD) berättar ikväll att Kristdemokraterna inte vill bilda regering med L eller SD

I SVT:s 30 minuter säger hon att det har varit för stormigt under den senaste mandatperioden och därför är det bättre om L och SD får vara stödpartier.

Fortsatt samarbete

– Det bästa för Sverige vore en KD-M-regering, men med nära och gott samarbete med Sverigedemokraterna och Liberalerna kring budgeten, säger hon.

Vad är det som varit stormigt?

Liberalerna valde för en tid sen att lämna allianssamarbetet med M och KD för att bilda regering tillsammans med S och MP. Ett samarbete de senare valde att lämna för att gå tillbaka till ett samarbete M och KD.

– Jag förstår ju deras bitterhet, och accepterar den ett tag till, kring att vi lämnade allianssamarbetet. Men nu får det räcka. Nu är vi tillbaka, nu är det valår, och vi kommer självklart behövas för att det ska bildas en ny regering, sade Nyamko Sabuni under SVT:s 30 minuter, förra veckan.

Vill inte bilda en trepartiregering

Ebba Busch är tveksam till att det skulle gå att samarbeta men Liberalerna vid en eventuell regeringsbildning. 

– Jag utgår från det jag vet fungerar. Vi har ett nära dagligt samarbete med Moderaterna i dag, säger Ebba Busch.

Ett ”underbetyg” att SD röstades in i riksdagen

Tidigare i veckan uttryckte sig Ebba Busch kritiskt till SD i en intervju med DN. SD är precis som Liberalerna en möjlig samarbetspartner vid en eventuell regeringsbildning. 

–  Vi grundades som en motrörelse till nazismen, och jag ser det som ett enormt underbetyg att ett parti som har rötter i nazismen kom in i riksdagen, sade hon. 

Omformulering av uttalandet 

Ett uttalande hon sedan omformulerade under SVT:s 30 minuter.

  – Jag pratade om Kristdemokraterna och Kristdemokratin flytande. Kristdemokratin bildades som en motreaktion mot nazismen, sade hon.

Bildningen av en högerregering  

Moderaterna och Kristdemokraterna kan komma att behöva både Liberalerna och Sverigedemokraterna för att bilda en högerregering. Det är samtidigt högst osannolikt att Liberalerna eller SD kommer att ge sitt stöd till M och KD utan att få något inflytande. Ebba Buschs uttalande i kväll indikerar att det finns trösklar inför framtida samarbeten mellan högerpartierna.

Foto: KD resp. Liberalerna

Text: Redaktionen