Igelkottar kan försvinna – uppmaning utfärdas till svenska folket

2024 08 12

Igelkottarna riskerar att försvinna från Sverige.

Det framhåller världsnaturfonden WWF som nu vänder sig direkt till den svenska befolkningen för att vända utvecklingen.

– Vi är nog många som sett igelkottar i vår barndom. Våra barn däremot har mycket sällan stött på den taggiga maskälskaren, som numera är nära hotad och rödlistad i Sverige, vilket betyder att det finns en ökad risk för att den ska dö ut, säger Gustaf Lind, pressekreterare på WWF, i en kommentar.

– För att förstå varför den minskar i antal, bjuder vi in till medborgarforskning. Det gör vi med en vecka igelkottsräkning i hela landet. Alla är välkomna att vara med.

Rigga trädgården

Svenska folket uppmanas till konkreta åtgärder för att hjälpa igelkottarna i landet.

Bland annat handlar det om att rigga trädgården, som blivit allt viktigare för djurets överlevnad i takt med att naturliga livsmiljöer som löv skogsdungar, gles lövskog och småbrukat landskap blivit mer likformiga.

Med små medel kan vi öppna upp våra trädgårdar och ge igelkotten både mat och husrum. Lövhögar och lite skräp i hörnen gynnar skalbaggar och maskar, som är igelkottens mat. Och de är bra gömställen för igelkotten, som ju är ett nattaktivt djur, säger Jessica Ångström, art-och naturexpert på WWF.  

Rapportera även om du inte ser

Nu vill WWF ha hjälp med att rapportera in såväl levande som döda igelkottar. Även om man inte ser en igelkott alls uppmanas man att informera organisationen via Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Rapporteringen ska pågå ända till söndag under den nationella "igelkottsveckan".

– Statistiken samlas in på nationell nivå och blir då tillgänglig för bland annat forskning. På så vis kan vi lära oss mer om varför igelkotten minskar, framhåller WWF.

Blir överkörda

Igelkotten minskar inte i antal bara i Sverige. I Norden och Europa märks samma trend. 

Förutom förstörelse av livsmiljöer anses risken av att bli överkörd som den främsta orsaken till att många igelkottar dött de senaste åren.

– Igelkotten är ett av få vilda djur som vi kan komma riktigt nära och det har säkert bidragit till att den är så folkkär. Den är rädd och orädd på samma gång.  Den rullar ihop sig till en taggig boll vid minsta fara, men skyddet av taggar gör att den heller inte flyr undan, fortsätter Jessica Ångström.  

WWF:s fem uppmaningar till folk med trädgård

Här är fem åtgärder WWF uppmanar hushållen att genomföra för att hjälpa igelkottarna. Bland annat avlivas den gamla myten om att ställa ut mjölk till djuren.

  • Lämna högar av löv, ris och ved. Här trivs insekter som igelkottar äter. Högarna fungerar även som boplats.
  • Täta buskage, snår och häckar ger också skydd och boplatser.  
  • Öppna upp passager till grannens tomt, så igelkotten inte behöver ge sig ut på bilvägar.  
  • Om du har en robotgräsklippare, använd den endast dagtid.  
  • Ställ ut skålar med vatten (ej mjölk) och mat (katt- eller hundmat är bra mat även för igelkottar). Under regnfattiga vårar behöver igelkotten vatten när den vaknat ur sin vinterdvala.  

Källa: WWF

Foto: P, Łaskawski

Text: Redaktionen


Svenska turister har ny favoritstad – ”dubbelt så många bokningar”

2024 09 11

Svenska folket packar väskan och beger sig utomlands under sensommaren och hösten. 

För drygt en vecka sedan uppgav resebolaget Apollo att man tvingas sätta in extraflyg för att möta den stora efterfrågan på resor.

Nu ger konkurrenten Ticket ett liknande besked.

– Allt fler svenskar förlänger sommaren med resor utomlands. Den senaste bokningsstatistiken från Ticket visar på ett fortsatt starkt intresse, framhåller resebyrån i ett uttalande.

Ny favoritstad: Ökat med över 100 procent

Enligt Tickets statistik är sol- och badorter i Spanien, Grekland och Cypern fortfarande favoritresmålen för svenska turister under sensommaren.

Spanska Mallorca och Malaga toppar listan, följt av Larnaca på Cypern och de grekiska öarna Rhodos och Kreta.

Procentuellt ökar dock resebokningarna mest till ett annat resmål.

Nederländernas huvudstad Amsterdam har seglat upp som en favoritdestination för svenska resenärer.

Resandet till staden har ökat med över 100 procent det senaste året.

– Amsterdam utmärker sig särskilt som årets raket, med mer än dubbelt så många bokningar i år, skriver Ticket.

”Är verkligen på uppgång”

Tiyoneh Jah, PR- & kommunikationsansvarig på Ticket, konstaterar att det finns flera anledningar till det ökade intresset för Nederländernas huvudstad.

– Amsterdam är verkligen på uppgång. Vi såg redan ett ökat intresse under sommaren och den trenden håller nu i sig. Staden erbjuder en mix av kort flygtid, vackra kanaler, trendiga caféer och en livlig stadspuls – vilket gör den till en lockande destination, säger hon.

Det ökade trycket på sensommarresor beror på två saker, enligt Tiyoneh Jah.

–  Vi ser att många svenskar väljer att boka resor inom Europa under sensommaren, medan de sparar längre resor till vinterhalvåret. Det behagliga vädret och möjligheten att nu resa till populära sommardestinationer till ett mycket lägre pris är stora drivkrafter. Att resa inom Europa är dessutom både enkelt och smidigt vilket många uppskattar.

Foto: 

Text: Redaktionen


Svenskt rockband lägger ner

2024 09 11

Bandet Refused tackar för sig med en avskedsturné.

Bandet hade egentligen planerat en mindre avskedsturné med en spelning i somras.

Då fick spelningen ställas in efter att sångaren Dennis Lyxzén fått en hjärtattack.

Nu kommer glädjande uppgifter om att Lyxzén är på bättringsvägen.

Samtidigt meddelar Refused att de lägger ner efter en sista avskedsturné.

Det rapporterar Forbes.

En sista turné

Nästa år väntar en sista turné på andra sidan Atlanten.

Därefter vänder bandet hem för sista gången och spelar i Sverige.

– Det legendariska svenska hardcorebandet Refused har meddelat att de kommer att splittras för gott 2025, uppger Forbes.

– Eftersom att de redan har sagt att deras sista spelning kommer att vara i deras hemland Sverige, kan man förvänta sig att bandet även planerar någon form av europeisk etapp för sin avskedsturné nästa år.

Förklarar på sociala medier

Refused har tagit till sociala medier för att förklara situationen.

– Det var meningen att vi skulle göra det här i juni. Vi skulle rulla ut vår blygsamma avskedsturné, börja med Rosendal Garden Party i Stockholm och sedan göra en lätt turné innan vi lade ner i slutet av året, framhåller bandet på Instagram.

– Repetitionerna hade varit magnifika, stämningen var på topp och två dagar innan spelningen gjorde vi en uppvärmningsshow på Kulturhuset Femman i Uppsala. Nästa morgon får jag ett samtal från Dennis fru och ett par tumultartade timmar senare bekräftas det att han har fått en hjärtattack på hotellet.

USA och Kanada

Vidare bekräftar Refused att Nordamerika-turnén innefattar både USA och Kanada.

– Vi kommer till USA och Kanada i mars eller april 2025 och sedan får vi se vad vi gör med resten av året. 

– Allt vi vet är att vi vill avsluta hemma i Sverige någon gång den vintern. Låt oss veta om det finns låtar ni vill att vi ska spela så ska vi ge dem en chans. Hoppas att vi ses där ute.

Lyxzén på bättringsvägen

Bandet framhåller även att sångaren Dennis Lyxzén är på bättringsvägen efter hjärtattacken.

– Så till de goda nyheterna: Dennis mår jättebra. Han är en av de friskaste killar jag känner, han har fått utmärkt vård och de har kört alla tester på honom som alla indikerar att han gör en fullständig återhämtning. 

Foto: ActionVance

Text: Redaktionen