Igelkottar kan försvinna – uppmaning utfärdas till svenska folket

2024 08 12

Igelkottarna riskerar att försvinna från Sverige.

Det framhåller världsnaturfonden WWF som nu vänder sig direkt till den svenska befolkningen för att vända utvecklingen.

– Vi är nog många som sett igelkottar i vår barndom. Våra barn däremot har mycket sällan stött på den taggiga maskälskaren, som numera är nära hotad och rödlistad i Sverige, vilket betyder att det finns en ökad risk för att den ska dö ut, säger Gustaf Lind, pressekreterare på WWF, i en kommentar.

– För att förstå varför den minskar i antal, bjuder vi in till medborgarforskning. Det gör vi med en vecka igelkottsräkning i hela landet. Alla är välkomna att vara med.

Rigga trädgården

Svenska folket uppmanas till konkreta åtgärder för att hjälpa igelkottarna i landet.

Bland annat handlar det om att rigga trädgården, som blivit allt viktigare för djurets överlevnad i takt med att naturliga livsmiljöer som löv skogsdungar, gles lövskog och småbrukat landskap blivit mer likformiga.

Med små medel kan vi öppna upp våra trädgårdar och ge igelkotten både mat och husrum. Lövhögar och lite skräp i hörnen gynnar skalbaggar och maskar, som är igelkottens mat. Och de är bra gömställen för igelkotten, som ju är ett nattaktivt djur, säger Jessica Ångström, art-och naturexpert på WWF.  

Rapportera även om du inte ser

Nu vill WWF ha hjälp med att rapportera in såväl levande som döda igelkottar. Även om man inte ser en igelkott alls uppmanas man att informera organisationen via Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Rapporteringen ska pågå ända till söndag under den nationella "igelkottsveckan".

– Statistiken samlas in på nationell nivå och blir då tillgänglig för bland annat forskning. På så vis kan vi lära oss mer om varför igelkotten minskar, framhåller WWF.

Blir överkörda

Igelkotten minskar inte i antal bara i Sverige. I Norden och Europa märks samma trend. 

Förutom förstörelse av livsmiljöer anses risken av att bli överkörd som den främsta orsaken till att många igelkottar dött de senaste åren.

– Igelkotten är ett av få vilda djur som vi kan komma riktigt nära och det har säkert bidragit till att den är så folkkär. Den är rädd och orädd på samma gång.  Den rullar ihop sig till en taggig boll vid minsta fara, men skyddet av taggar gör att den heller inte flyr undan, fortsätter Jessica Ångström.  

WWF:s fem uppmaningar till folk med trädgård

Här är fem åtgärder WWF uppmanar hushållen att genomföra för att hjälpa igelkottarna. Bland annat avlivas den gamla myten om att ställa ut mjölk till djuren.

  • Lämna högar av löv, ris och ved. Här trivs insekter som igelkottar äter. Högarna fungerar även som boplats.
  • Täta buskage, snår och häckar ger också skydd och boplatser.  
  • Öppna upp passager till grannens tomt, så igelkotten inte behöver ge sig ut på bilvägar.  
  • Om du har en robotgräsklippare, använd den endast dagtid.  
  • Ställ ut skålar med vatten (ej mjölk) och mat (katt- eller hundmat är bra mat även för igelkottar). Under regnfattiga vårar behöver igelkotten vatten när den vaknat ur sin vinterdvala.  

Källa: WWF

Foto: P, Łaskawski

Text: Redaktionen


Prischock drabbar bilägare – ökning med 8,5 procent på ett år

2025 03 30

En utgift har höjts rejält för bilägare det senaste året.

Det handlar om bilförsäkringar, som har blivit allt dyrare under det senaste året.

Bilförsäkringar har i snitt gått upp i pris med 8,5 procent, enligt SCB.

Har rusat i pris

Ökningen beror bland annat på att högre reparationskostnader har tryckt upp försäkringspremierna, rapporterar Di.

Bilförsäkringar har därför ökat betydligt mer i pris än exempelvis hemförsäkringar, som i snitt har ökat med 4,8 procent under året, uppger tidningen.

Redan i början av året flaggade Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér för att man bör se över sina försäkringar under 2025.

– Är det någon gång du ska se över dina försäkringar, så är det 2025. De som gör det kommer att kunna spara tusenlappar, sade Magnus Hjelmér till DN i januari.

Och detta gäller i synnerhet bilförsäkringen, menar han, och rekommenderar därför att man börjar jämföra erbjudanden hos olika försäkringsbolag i god tid innan ens nuvarande avtal löper ut.

Det är nämligen stora prisskillnader mellan olika försäkringsbolag.

”Inte så riskabel att byta”

De ökade reparationskostnaderna är ett skäl till att bilförsäkringar blir allt dyrare.

– Bilarnas avancerade utrustning har gjort det dyrare eftersom det krävs mjukvarulicenser. Bara en borttappad nyckel kan kosta 6.000–7.000 kronor, säger Styrbjörn Gustavsson, delägare i Olskrokens bilverkstad i Göteborg, till Di.

Det är emellertid värt besväret att jämföra olika försäkringsbolag.

Det kan göra att man sparar mycket pengar, enligt Konsumenternas Försäkringsbyrås specialist på motorförsäkringar, Sofia Ulriksson.

– Bilförsäkringen är, till skillnad från till exempel barn- och djurförsäkring, en försäkring som inte är så riskabel att byta. Om man får en hög premie är det bara att jämföra, säger hon till tidningen.

Jämför innehållet

Konsumenternas Försäkringsbyrå har dock redan tidigare varnat för riskerna med att bara gå på pris.

Man har bland annat varnat elbilsägare för att kolla upp vad som gäller om batteriet skadas.

– En av största skillnaderna i bilförsäkringar för elbilar är hur drivbatteriet ersätts vid en skada. Batteriet är en av elbilens dyraste komponenter, sade Sofia Ulriksson i ett uttalande tidigare i år.

– Det finns försäkringsbolag som endast ger 20 procent ersättning för ett batteri som är fem år gammalt, medan andra ger 100 procent. Det kan bli en kostsam överraskning, säger hon.

Det är därför viktigt att inte bara jämföra priset, utan även innehållet i försäkringarna.

Foto: L. Niescioruk

Text: Redaktionen


JUST NU: Nationalekonom slår larm – då kommer priserna att rusa ännu mer

2025 03 30

En nationalekonom slår larm om att priserna kommer att rusa ännu mer.

De höga livsmedelspriserna har redan lett till svårigheter för många hushåll.

Vissa konsumenter har till och med valt att bojkotta de så kallade ”matjättarna” i protest mot de höga priserna.

Nu varnar en nationalekonom för att priserna kan komma att öka mycket mer än vad vi hittills har sett.

Riskerar stiga ännu mera

Nationalekonomen Magnus Henrekson menar att det finns en specifik faktor som kan leda till att livsmedelspriserna skjuter i höjden ytterligare, rapporterar SR.

– Vi har en låg självförsörjningsgrad i jordbruket, så att vi producerar bara kanske drygt hälften av de livsmedel som vi behöver i Sverige. Och om vi ska öka upp det igen, då kommer ju livsmedelspriserna att stiga ännu mera, säger Henrekson till radiokanalen.

Sedan 90-talet har Sverige importerat allt mer mat, vilket har lett till att en mindre andel av våra livsmedel har producerats här.

Men nu vill regeringen ändra på det, enligt den nya livsmedelsstrategin.

– Livsmedelsstrategin 2.0 innebär att vi växlar upp arbetet med den tydliga ambitionen att produktionen av svensk mat ska öka. Den vidareutvecklade strategin är ett ambitiöst arbete med att stärka livsmedelskedjans konkurrenskraft, förbättra lönsamheten och se till att produktionen av svensk mat växer, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett uttalande.

Men satsningen har alltså en baksida, enligt nationalekonomen.

Självförsörjningsgraden har minskat

Om vi ska öka den inhemska produktionen av livsmedel så kommer det att leda till ännu högre matpriser, menar nationalekonomen.

– Ska Sverige öka sin självförsörjningsgrad, till exempel av mjölk som man använder till smör, då måste vi bygga upp stora kobesättningar igen, och det kommer ju att kräva ett högre pris, säger Magnus Henrekson till radiokanalen.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund så stod Sveriges bönder för 75 procent av landets livsmedelsproduktion i början av 90-talet.

Sedan dess har dock befolkningen ökat, men matproduktionen har inte följt med i samma takt. Därför har istället importen ökat.

Sveriges självförsörjningsgrad ligger idag på omkring 50 procent, uppger organisationen. Det kan jämföras med motsvarande siffra i Finland, som är 80 procent.

Foto: Towfiqu Barbhuiya

Text: Redaktionen