ICA vill sälja förbjudna varor – på ett villkor

2024 01 29

Ica önskar få tillåtelse för att kunna börja sälja varor som normalt inte är tillåtna – vid ett särskilt scenario.

Ingen har undgått de senaste veckornas krigsvarningar som duggat tätt från såväl regeringen som Försvarsmakten.

– Vi behöver förbereda oss så långt som möjligt, på alla nivåer, i hela samhället, sade exempelvis överbefälhavare Micael Bydén till SVT tidigare i januari.

Ica vill tänja på reglerna

Men Sveriges myndigheter är inte tillräckligt flexibla för att kunna ge grönt ljus till företag att tänja på reglerna om kriget eller krisen kommer.

Det framhåller storföretagen Scania och Ica.

– Myndigheter och kommuner behöver ha mandat för att kunna ge undantag, till exempel så att vi kan sälja varor som är utgående, säger Nina Jönsson, vd på Ica, till Sveriges Radio.

Om det blir kris

Enligt Livsmedelsverket är det i viss mån redan tillåtet att sälja eller skänka livsmedel efter att bäst före-datum har passerat.

Det sker dock helt på företagets ansvar för att livsmedlet är säkert.

Reglerna för livsmedel som passerat sista förbrukningsdag är hårdare.

– Det är förbjudet att sälja eller ge bort livsmedel när detta datum är passerat, informerar Livsmedelsverket på sin hemsida.

Ica vill även ha möjlighet att kunna slippa erbjuda kunder kvitton om systemen skulle fallera på grund av ett krisläge.

Även kvittokravet betonas bland Sveriges myndigheter – oavsett hur man betalar.

– Kravet på att du alltid ska erbjuda konsumenten ett kassakvitto vid köp i butik står i skatteförfarandelagen, understryker Konsumentverket.

Oklart vad som gäller

Sveriges och EU:s lagar gäller även i krigstid, framhåller ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) för radion.

Det finns dock fullmaktslagar som kan träda i kraft vid höjd beredskap, men det saknas svar om vilka regler som går att ändra vid ett sådant scenario.

Liknande exempel har dock skett tidigare. När Ryssland invaderade Ukraina uppstod akut brist på solrosolja, och då gav Livsmedelsverket grönt ljus för att använda andra vegetabiliska oljor i produkten.

– Ni ska informera på hemsida och butik, men eftersom det inte går att få fram nya förpackningar kan ni göra på ett annat sätt nu, löd uppmaningen enligt Patrik Strömmer, näringspolitisk expert vid Livsmedelsföretagen, rapporterar SR.

Foto: ICA Gruppen

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Jens Stoltenberg går ut med uppmaning – ”Extremt allvarlig”

2024 02 24

Nato-chefen Jens Stoltenberg går nu, i dag lördag, ut med en skarp uppmaning.

Stoltenberg uppmanar Ukraina och dess allierade att inte tappa modet när Rysslands diktator Vladimir Putin fortsätter sitt krig mot Ukraina och dess invånare.

Två år sedan

I dag är det två år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Med anledning av detta gör nu Jens Stoltenberg ett uttalande.

– Situationen på slagfältet är fortfarande extremt allvarlig. President Putins mål att dominera Ukraina har inte förändrats, och det finns inga tecken på att han förbereder sig för fred, säger Stoltenberg i ett meddelande för att uppmärksamma tvåårsdagen av invasionen, enligt AFP.

Stoltenberg uppmanar ukrainarna och dess allierade inte ge upp hoppet.

– Men vi får inte tappa modet. Ukraina har visat anmärkningsvärd skicklighet och hård beslutsamhet gång på gång, säger han.

Pekar på löftena

Den andra årsdagen av invasionen kommer när Ukrainas soldater kämpar för att hålla frontlinjen.

Samtidigt finns tvivel kring framtida stöd från USA.

Stoltenberg lyfter dock i sitt uttalande de senaste löftena om militär hjälp från Nato:s medlemsländer.

Beloppet gäller åtskilliga miljoner.

– De här täcker nyckelfunktioner som artilleriammunition, luftförsvar och stridsbåtar. Samt F-16-utrustning och reservdelar, drönare och minröjningsutrustning, säger han.

”Uppnått raka motsatsen”

Stoltenberg säger vidare att Putin hade startat sitt krig för att stänga dörren till ett eventuellt Nato-medlemskap för Kiev.

Men planerna gick inte som han väntat sig.

– Han har uppnått raka motsatsen: Ukraina är nu närmare Nato än någonsin tidigare, säger han enligt AFP.

Jens Stoltenberg lyfter även att Ukraina kommer att gå med i Nato.

– Ukraina kommer att gå med i Nato. Det är inte en fråga om, utan om när. När vi förbereder er för den dagen kommer Nato att fortsätta att stå tillsammans med Ukraina. För er säkerhet och för vår.

Foto: Nato

Text: Redaktionen