ICA ger definitivt besked: Så länge ska du koka ägget

2025 04 15

Påsken står för dörren, vilket innebär att äggkonsumtionen ökar kraftigt i Sverige.

Under påskveckan äter svenska folket omkring 70 miljoner ägg.

Hur äggen ska tillagas råder det delade meningar om. Det råder inte minst delade meningar om hur länge man bör koka äggen för att få dem perfekta.

Enligt en Sifo-undersökning, som Ica tagit fram, vill lika många svenskar ha ägget löskokt (45 procent) jämfört med hårdkokt (43 procent). 

Nu sätter Malidza Larsson, vardagskock på Ica Sverige, ned foten.

Experten går ut med facit på hur ett ”perfekt frukostägg” ska tillagas.

– Ett perfekt frukostägg tillagar du genom att koka ett rumstempererat ägg i sjudande, men inte stormkokande, vatten i åtta minuter. Då stelnar vitan medan gulan blir härligt krämig – utan att rinna, framhåller Ica-kocken.

Här är tricket för att lyckas

Malidza Larsson uppmanar även hushållen att testa sig fram i köket. Enligt kocken finns det många spännande äggrätter att upptäcka.

– Ägg är en av de mest användbara och mångsidiga råvaror som finns, de är otroliga.  Jag tycker att vi ska våga experimentera mer med både tillagningsmetod och tillbehör. Tricket för att lyckas med nästan alla äggrätter är att inte övertillaga dem så att koaguleringen går för långt. Då riskerar resultatet att bli grynigt eller gummiaktigt, säger hon.

Nedan följer två av Ica-kockens bästa äggtips:

  1. Testa byta ut den klassiska omeletten mot en vikt äggröra, även kallad en ”tornadoomelett”. Du viker eller snurrar äggen långsamt i stekpannan, på så vis blir de både fasta, krämiga och mjuka. En underbar kombination av flera texturer och dessutom blir det en otroligt vacker servering. Man kan även tillsätta majsstärkelse för att skydda äggen från att bli övertillagade.
     
  2. Ägg håller längre än vad man kan tro. Bäst före-datumet på förpackningen gäller när de förvaras i rumstemperatur men hållbarheten förlängs omkring en månad om de förvaras i kylskåp. Om du äter ägg ofta är mitt tips ändå att förvara dem i rumstemperatur – det underlättar till exempel när du snabbt vill vispa ihop en majonnäs.

Foto: Zoskey

Text: Redaktionen


Går i konkurs efter 106 år – efter dödsolyckan

2025 05 25

Ett Göteborgsbolag går i konkurs.

Det var under sommaren 2023 som en tragisk olycka inträffade vid nöjesparken Gröna Lund i Stockholm.

En 35-årig kvinna förlorade livet och flera skadades när berg-och dalbanan Jetline spårade ur.

En rättsprocess inleddes då mot bland annat Göteborgs Mekaniska Werkstad – som nu går i konkurs.

Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Går i konkurs

Göteborgs Mekaniska Werkstad – med anor från 1919 – krävs på miljoner för inblandning i dödsolyckan.

Åklagare lämnade förra året in en talan om grovt vållande till annans död, flera fall av grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan mot Göteborgsbolaget.

Detta eftersom Göteborgs Mekaniska Werkstad på uppdrag av Mekosmos levererade en bärarm till nöjesparken.

Bärarmen knäcktes enligt TV4 vid dödsolyckan.

Inte på grund av rättsprocessen

Det ska dock enligt konkursförvaltaren inte vara på grund av rättsprocessen som bolaget går i konkurs – utan på grund av prissättningen.

Göteborgs tingsrätt har fattat beslut om konkurs och bolaget hade vid konkurstillfället 15 anställda.

Enligt de senast tillgängliga siffrorna hade bolaget en nettoomsättning på 17 227 000 kronor, och bokförda tillgångar på 9 402 000 kronor, uppger Konkurslistan

“Hade inte hänt”

Senior åklagare Christer B. Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har sagt att dödsolyckan inte hade hänt om alla regler hade följts.

– I tivolianordningar ska alla delar vara säkra och det finns ett tydligt regelverk med svenska standarder att följa, har han sagt till SVT.

– Om företagen hade följt reglerna hade detta inte hänt.

Anlitades av Mekosmos

Tre företag misstänktes för brott efter dödsolyckan, däribland just Göteborgs Mekaniska Werkstad.

Underentreprenören Mekosmos ska utan Gröna Lunds vetskap ha anlitat Göteborgs Mekaniska Werkstad för produktion av bärarmarna.

Göteborgs Mekaniska Werkstads försvarsadvokat framhöll förra året att ”bolaget bestrider ansvar och motsätter sig därför att betala företagsbot.”

Det rapporterar SVT.

Foto: Gröna Lund

Text: Redaktionen


Willys vädjar till kunder

2025 05 26

Willys-kunder ställer till med problem i en butik i Upplands-Bro.

Willys har nu stött på ett liknande problem som Ica-butiker tidigare upplevt.

Kunder som besöker butiker kastar ner saker i pantmaskinen som inte ska vara där.

Det orsakar risker – och Willys går därmed nu ut med en vädjan till kunder som använder kedjans pantmaskiner.

Det rapporterar Mitt i.

Flera saker

Det rör sig om de större pantmaskinerna där kunder kan hälla i panten.

Vid en butik i Upplands-Bro har personalen upptäckt alla möjliga saker i pantmaskinen.

Det handlar bland annat om verktyg, snus, knivar, barnkläder och mycket annat.

– Hittills har maskinen klarat alla udda föremål, men det finns såklart en risk att ett tungt verktyg eller en kniv kan skada maskinen så att den behöver lagas, förklarar Ia Fungdal, butikschef för Willys Bro Handel.

Vädjar till kunder

Butikschefen menar att det är positivt att pantmaskinen används av kunderna, men att de gärna kan säkerställa att det inte slängs in saker som inte hör hemma där.

– Vi tycker att det är superkul att så många uppskattar och använder vår pantmaskin! Försök om möjligt att bara kasta i pantburkar så håller maskinen längre.

Även Ica

Det är inte bara Willys som har stött på den här typen av problem.

Även Ica-butiker har upplevt att diverse oönskade föremål har landat i pantmaskinen.

Vid en butik i Borås har personalen bland annat hittat trosor, knivar, en tandavgjutning och sexleksaker.

– Det är ett irritationsmoment i vardagen och ingen rolig arbetsmiljö för de som jobbar med att tömma och rengöra, säger butikschef Jesper Hedell enligt Göteborgs-Posten.

“Går sönder”

Hedell förklarar att man redan har upplevt att pantmaskinen gått sönder på grund av obehöriga föremål.

– Ibland går maskinerna sönder och då blir det en frustration även för kunderna som inte kan lämna tillbaka sina burkar och flaskor, säger han.

Det bedöms även finnas en skaderisk för butikspersonalen som behöver hantera föremålen i fråga – exempelvis knivar och liknande.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen