ICA ger definitivt besked: Så länge ska du koka ägget
2025 04 15
Påsken står för dörren, vilket innebär att äggkonsumtionen ökar kraftigt i Sverige.
Under påskveckan äter svenska folket omkring 70 miljoner ägg.
Hur äggen ska tillagas råder det delade meningar om. Det råder inte minst delade meningar om hur länge man bör koka äggen för att få dem perfekta.
Enligt en Sifo-undersökning, som Ica tagit fram, vill lika många svenskar ha ägget löskokt (45 procent) jämfört med hårdkokt (43 procent).
Nu sätter Malidza Larsson, vardagskock på Ica Sverige, ned foten.
Experten går ut med facit på hur ett ”perfekt frukostägg” ska tillagas.
– Ett perfekt frukostägg tillagar du genom att koka ett rumstempererat ägg i sjudande, men inte stormkokande, vatten i åtta minuter. Då stelnar vitan medan gulan blir härligt krämig – utan att rinna, framhåller Ica-kocken.
Här är tricket för att lyckas
Malidza Larsson uppmanar även hushållen att testa sig fram i köket. Enligt kocken finns det många spännande äggrätter att upptäcka.
– Ägg är en av de mest användbara och mångsidiga råvaror som finns, de är otroliga. Jag tycker att vi ska våga experimentera mer med både tillagningsmetod och tillbehör. Tricket för att lyckas med nästan alla äggrätter är att inte övertillaga dem så att koaguleringen går för långt. Då riskerar resultatet att bli grynigt eller gummiaktigt, säger hon.
Nedan följer två av Ica-kockens bästa äggtips:
- Testa byta ut den klassiska omeletten mot en vikt äggröra, även kallad en ”tornadoomelett”. Du viker eller snurrar äggen långsamt i stekpannan, på så vis blir de både fasta, krämiga och mjuka. En underbar kombination av flera texturer och dessutom blir det en otroligt vacker servering. Man kan även tillsätta majsstärkelse för att skydda äggen från att bli övertillagade.
- Ägg håller längre än vad man kan tro. Bäst före-datumet på förpackningen gäller när de förvaras i rumstemperatur men hållbarheten förlängs omkring en månad om de förvaras i kylskåp. Om du äter ägg ofta är mitt tips ändå att förvara dem i rumstemperatur – det underlättar till exempel när du snabbt vill vispa ihop en majonnäs.
Foto: Zoskey
Text: Redaktionen