I NATT: WHO:s nya vaccinationsbesked gällande apkoppor

2022 05 24

Det finns enligt Världshälsoorganisationen inget akut behov av vaccinationer.

Världshälsoorganisationen WHO bedömer inte att det finns anledning att sätta in massvaccinationer mot apkoppor efter att den vanligtvis afrikanska smittan spridit sig till Europa, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

God hygien att föredra

Istället ska god hygien och sexuella försiktighetsåtgärder vara tillräckligt för att ha kontroll över smittspridningen, uppger Richard Pebody, en högt ansedd tjänsteperson i organisationen.

Richard Pebody uppger också att utbudet av vaccin och antivirala läkemedel, det vill säga en slags bromsmedicin, i dagens läge är relativt begränsat.

Vaccin kan ha biverkningar

– De primära åtgärderna för att kontrollera utbrottet är kontaktspårning och isolering, säger Richard Pebody.

Han framhävde också att viruset har svårt för att sprida sig och att det inte finns några kända fall av allvarlig sjukdom. De vaccin som trots allt finns tillgängliga kan dessutom ha betydande biverkningar, uppgav Pebody enligt Reuters.

“Toppen på isberget”

Inga bevis pekar för närvarande på att viruset har muterats, och forskare arbetar för närvarande med att analysera källan till fallen som spridit sig utanför Afrika. 

Pebody varnade dock för att de flesta av de bekräftade fallen inte spåras till resor till kontinenten, vilket kan innebära att det finns ett stort mörkertal bland smittade. Enligt tjänstemannen ser man nu “bara toppen på isberget”.

Festivaler kan öka tempot

WHO har även varnat för att sommarfestivaler kan driva upp tempot i smittspridningen, men det handlar snarare om hur man beter sig på festerna i fråga.

– Det är snarare vad folk gör på festerna som spelar roll. Så det handlar om säkert sexuellt beteende, god hygien, regelbunden handtvätt – alla dessa sorters saker kommer att hjälpa till att begränsa överföringen av detta virus, säger Richard Pebody.

Första fallet i Sverige

Det första fallet av apkoppor i Sverige bekräftades enligt Folkhälsomyndigheten i Stockholm i torsdags förra veckan. Dagen efter agerade regeringen och klassade sjukdomen som allmänfarlig.

– Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning, framhöll socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande. 

Rykten om restriktioner

Efter att Folkhälsomyndigheten öppnat för potentiella restriktioner kopplat till eventuell smittspridningen satte ryktena fart om svenskarna återigen skulle behöva återgå till ett begränsat samhälle, likt under pandemin.

Regeringens löfte

Socialministern satte dock stopp för dessa spekulationer under gårdagen.

– Det finns ingen anledning att koppla ihop apkoppor med covid-19 och allt vad det väcker hos människor när det gäller oro för sjukdomen och samhällsåtgärder. Det blir inga inskränkningar med restriktioner av hur vi lever på grund av apkoppor. Det finns inga sådana planer, säger Lena Hallengren till Svenska Dagbladet.

Foto: M. Napo

Text: Redaktionen


Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen