I NATT: WHO:s nya vaccinationsbesked gällande apkoppor

2022 05 24

Det finns enligt Världshälsoorganisationen inget akut behov av vaccinationer.

Världshälsoorganisationen WHO bedömer inte att det finns anledning att sätta in massvaccinationer mot apkoppor efter att den vanligtvis afrikanska smittan spridit sig till Europa, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

God hygien att föredra

Istället ska god hygien och sexuella försiktighetsåtgärder vara tillräckligt för att ha kontroll över smittspridningen, uppger Richard Pebody, en högt ansedd tjänsteperson i organisationen.

Richard Pebody uppger också att utbudet av vaccin och antivirala läkemedel, det vill säga en slags bromsmedicin, i dagens läge är relativt begränsat.

Vaccin kan ha biverkningar

– De primära åtgärderna för att kontrollera utbrottet är kontaktspårning och isolering, säger Richard Pebody.

Han framhävde också att viruset har svårt för att sprida sig och att det inte finns några kända fall av allvarlig sjukdom. De vaccin som trots allt finns tillgängliga kan dessutom ha betydande biverkningar, uppgav Pebody enligt Reuters.

“Toppen på isberget”

Inga bevis pekar för närvarande på att viruset har muterats, och forskare arbetar för närvarande med att analysera källan till fallen som spridit sig utanför Afrika. 

Pebody varnade dock för att de flesta av de bekräftade fallen inte spåras till resor till kontinenten, vilket kan innebära att det finns ett stort mörkertal bland smittade. Enligt tjänstemannen ser man nu “bara toppen på isberget”.

Festivaler kan öka tempot

WHO har även varnat för att sommarfestivaler kan driva upp tempot i smittspridningen, men det handlar snarare om hur man beter sig på festerna i fråga.

– Det är snarare vad folk gör på festerna som spelar roll. Så det handlar om säkert sexuellt beteende, god hygien, regelbunden handtvätt – alla dessa sorters saker kommer att hjälpa till att begränsa överföringen av detta virus, säger Richard Pebody.

Första fallet i Sverige

Det första fallet av apkoppor i Sverige bekräftades enligt Folkhälsomyndigheten i Stockholm i torsdags förra veckan. Dagen efter agerade regeringen och klassade sjukdomen som allmänfarlig.

– Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning, framhöll socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande. 

Rykten om restriktioner

Efter att Folkhälsomyndigheten öppnat för potentiella restriktioner kopplat till eventuell smittspridningen satte ryktena fart om svenskarna återigen skulle behöva återgå till ett begränsat samhälle, likt under pandemin.

Regeringens löfte

Socialministern satte dock stopp för dessa spekulationer under gårdagen.

– Det finns ingen anledning att koppla ihop apkoppor med covid-19 och allt vad det väcker hos människor när det gäller oro för sjukdomen och samhällsåtgärder. Det blir inga inskränkningar med restriktioner av hur vi lever på grund av apkoppor. Det finns inga sådana planer, säger Lena Hallengren till Svenska Dagbladet.

Foto: M. Napo

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen