I NATT: Världen hyllar Gorbatjov – Putins första efter dödsbeskedet

2022 08 31

Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste ledare, avled på tisdagen. Han blev 91 år.

Efter beskedet har hyllningar strömmat in från flera världsledare.

Gorbatjov hyllas för sina demokratiska reformer, sin framtidstro och sitt arv.

– När han kom till makten hade det kalla kriget pågått i nästan 40 år och kommunismen ännu längre, med förödande konsekvenser, säger USA:s president Joe Biden enligt BBC.

Biden konstaterar att Gorbatjovs demokratiska reformer och beslut om kärnvapennedrustning ledde världen i en bättre riktning.

– Det var en sällsynt ledares handlingar. Han kunde se att en annan framtid var möjlig och hade modet att riskera hela sin karriär för att uppnå detta. Resultatet blev en säkrare värld och större frihet för miljontals människor.

”Betrodd och respekterad ledare”

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Frankrikes president Emmanuel Macron stämmer in i hyllningskören.

– Michail Gorbatjov var en betrodd och respekterad ledare. Han spelade en avgörande roll för att avsluta det kalla kriget och för att få ner järnridån. Det öppnade vägen för ett fritt Europa. Detta arv kommer vi inte att glömma, skriver Ursula von der Leyen.

Emmanuel Macron hyllar Gorbatjov för sitt ”engagemang för öppenhet, sina reformer och åtagande om fred i Europa som förändrade vår gemensamma historia".

– Han gav människorna i Ryssland hoppet om frihet och en bättre framtid, och världen möjligheten till samarbete och fred. Nu har allt tragiskt nog lagts i ruiner, framhåller Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt.

Gorbatjov och Putin

Rysslands diktator Vladimir Putin har utryckt ”sina djupaste kondoleanser” efter beskedet om Gorbatjovs död.

Det säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov i ett uttalande.

– Vladimir Putin uttrycker sina djupaste kondoleanser över Michail Gorbatjovs död. På morgonen kommer han att skicka ett telegram med kondoleanser till anhöriga och vänner, säger Peskov enligt nyhetsbyrån TASS.

Utåt sett har Vladimir Putin hållit en god ton gentemot Michail Gorbatjov.

I samband med den före detta Sovjetledarens 90-årsdag kallade Putin honom för en ”framstående statsman i vår tid som har haft stor inverkan på nationell och global historia”.

Samtidigt har Putin beskrivit Sovjetunionens fredliga upplösning, som möjliggjordes av Gorbatjovs reformer, som ”1900-talets största politiska katastrof”.

– Vladimir Putin kommer nog att uttrycka sig väldigt formellt och på det sätt som krävs. Men han har också kallat Sovjetunionens upplösning för en av 1900-talets största politiska katastrof och en av dem som möjliggjorde upplösningen var Gorbatjov, säger Martin Kragh, chef för Östereuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, till DN.

LÄS MER: SOVEJTSUNIONENS SISTA LEDARE DÖD

Foto:  Vita Huset, European Union resp President of Russia Office 

Text: Redaktionen