I NATT: Världen hyllar Gorbatjov – Putins första efter dödsbeskedet

2022 08 31

Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste ledare, avled på tisdagen. Han blev 91 år.

Efter beskedet har hyllningar strömmat in från flera världsledare.

Gorbatjov hyllas för sina demokratiska reformer, sin framtidstro och sitt arv.

– När han kom till makten hade det kalla kriget pågått i nästan 40 år och kommunismen ännu längre, med förödande konsekvenser, säger USA:s president Joe Biden enligt BBC.

Biden konstaterar att Gorbatjovs demokratiska reformer och beslut om kärnvapennedrustning ledde världen i en bättre riktning.

– Det var en sällsynt ledares handlingar. Han kunde se att en annan framtid var möjlig och hade modet att riskera hela sin karriär för att uppnå detta. Resultatet blev en säkrare värld och större frihet för miljontals människor.

”Betrodd och respekterad ledare”

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Frankrikes president Emmanuel Macron stämmer in i hyllningskören.

– Michail Gorbatjov var en betrodd och respekterad ledare. Han spelade en avgörande roll för att avsluta det kalla kriget och för att få ner järnridån. Det öppnade vägen för ett fritt Europa. Detta arv kommer vi inte att glömma, skriver Ursula von der Leyen.

Emmanuel Macron hyllar Gorbatjov för sitt ”engagemang för öppenhet, sina reformer och åtagande om fred i Europa som förändrade vår gemensamma historia".

– Han gav människorna i Ryssland hoppet om frihet och en bättre framtid, och världen möjligheten till samarbete och fred. Nu har allt tragiskt nog lagts i ruiner, framhåller Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt.

Gorbatjov och Putin

Rysslands diktator Vladimir Putin har utryckt ”sina djupaste kondoleanser” efter beskedet om Gorbatjovs död.

Det säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov i ett uttalande.

– Vladimir Putin uttrycker sina djupaste kondoleanser över Michail Gorbatjovs död. På morgonen kommer han att skicka ett telegram med kondoleanser till anhöriga och vänner, säger Peskov enligt nyhetsbyrån TASS.

Utåt sett har Vladimir Putin hållit en god ton gentemot Michail Gorbatjov.

I samband med den före detta Sovjetledarens 90-årsdag kallade Putin honom för en ”framstående statsman i vår tid som har haft stor inverkan på nationell och global historia”.

Samtidigt har Putin beskrivit Sovjetunionens fredliga upplösning, som möjliggjordes av Gorbatjovs reformer, som ”1900-talets största politiska katastrof”.

– Vladimir Putin kommer nog att uttrycka sig väldigt formellt och på det sätt som krävs. Men han har också kallat Sovjetunionens upplösning för en av 1900-talets största politiska katastrof och en av dem som möjliggjorde upplösningen var Gorbatjov, säger Martin Kragh, chef för Östereuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, till DN.

LÄS MER: SOVEJTSUNIONENS SISTA LEDARE DÖD

Foto:  Vita Huset, European Union resp President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen