I NATT: USA:s kongress flydde i panik – efter falsklarm

2022 05 06

Kapitolium evakuerades efter att polisen identifierat ett ett flygplan i Washington de ansåg utgjorde ett “troligt hot”.

Kongresspersonalen i Washington D.C. beordrades att evakuera Kapitolium på ondagskvällen lokal tid, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Anledningen bakom utrymningen var ett besked från polisen om att ett hot från luften närmade sig byggnaden.

Identifierat hotfullt flygplan

Polisen hade fått information om att ett hotfullt flygplan cirkulerade ovanför “The Capitol”, men efter att man evakuerat byggnaden visade det sig vara ett plan från US Army Golden Knights.

I planet fanns en fallskärmshoppare som som deltog i en uppvisning på den närliggande basebollarenan Nationals Stadium.

“Upprörande och oförlåtligt”

Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, gick efter händelsen till starkt angrepp mot den federala luftfartsmyndigheten FAA efter kvällens stora kommunikationshaveri mellan myndigheterna.

– Den federala luftfartsmyndigheten uppenbara misslyckande att underrätta Kapitoliums polis om den förberedda flygningen över Nationals Stadium är upprörande och oförlåtlig, säger hon i ett uttalande.

“Brottas med trauma”

Pelosi tillägger:

– Den onödiga panik som som orsakades av denna oaktsamhet var särskilt skadlig för ledamöter, personal och statsanställda som fortfarande brottas med traumat efter attacken mot deras arbetsplats den 6 januari (2021 red. anm.).

Meddelades per e-post

Polisen meddelade om hotet till personalen via e-post, erfar NBC News. 

– United States Capitol Police följer ett flygplan som utgör ett troligt hot till kapitoliumkomplexet, framhävde polisen i meddelandet. 

Lugnande besked

Först efter evakueringen var ett faktum kunde polisen komma med lugnande besked till Washington.

– Kapitolium evakuerades efter en överflödig försiktighetsåtgärd ikväll. Det finns inget hot mot The Capitol. Mer detaljer kommer framöver, säger polisen i ett uttalande på kvällen lokal tid.

Ska utredas

Händelsen ska nu utredas för att ta reda hur kommunikationen mellan militären, FAA och polisen kunde brista på ett sätt som orsakade panik i USA:s kongress.

– Vi granskar alla aspekter av händelsen för att säkerställa att alla procedurer följdes på lämpligt sätt för att samordna både flygningen och fallskärmsdemonstrationen, säger Kelli Legasi, talesperson för United States Army Recruiting Command.

Foto: Alejandro Barba

Text: Redaktionen