I NATT: Ukraina vädjar om EU-medlemskap – uppmanar Tyskland att agera

2022 05 16

Ukraina sätter sitt hopp till Tyskland för att bli fullvärdig medlem i unionen.

Ukraina vill bli medlem i EU för att närma sig väst och distansera sig från Ryssland, och landets ansökan kan behandlas av kommissionen i juni.

Tyskland har dock höjt ett varningens finger för att det inte finns några “genvägar” till medlemskap, enligt Reuters, och nu vädjar Ukraina till landet för att hjälpa dem in i EU.

Försökte övertala tyskarna

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba besökte Berlin förra veckan för att övertala tyskarna att ta en ledande roll i att hjälpa landet i ansökningsprocessen.

– Jag sade till dem att det kommer att ske oavsett. Det är oundvikligt att Ukraina får kandidatstatus förr eller senare, säger Dmytro Kuleba enligt CNN.

Kan ske ändå

Utrikesministern tillägger följande om Ukrainas väg mot EU-medlemskap.

– Den tyska eliten har ett val att leda den här processen skriva in sitt namn i historien. Eller så sker det ändå, men utan deras ledarskap.

“Ingen genväg”

Sedan den ryska invasionen har Ukraina gjort allt för att skynda på ett medlemskap i EU. I ett möte med just Dmytro Kuleba sade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock att landet gärna ser Ukraina i EU, men inte vill ge några “falska löften”.

– Ukraina är en viktig del av Europa, jag önskar att vi kan finna ett starkt och övertygande svar till er önskan om att ansluta – även om det inte finns någon genväg till fullt EU-medlemskap. 

Varnar för snabbt medlemskap

Även Frankrikes president Emmanuel Macron har varnat för att ett ukrainskt medlemskap inte får lov att hastas igenom. 

En anledning till att Ukraina inte tilldelats kandidatstatus är på grund av hög korruption i landet.

“Flera år”

– Även om vi skulle ge Ukraina kandidatstatus imorgon, så vet alla att processen som leder till att de går med skulle ta flera år, kanske decennier, sa Macron under ett framträdande i Strasbourg förra veckan enligt Reuters.

Besked i juni

Inom några veckor kan dock Ukraina trots allt få besked om huruvida EU ska gå vidare med landets ansökan.

– EU-kommissionen siktar på att tillkännage sin uppfattning i juni, meddelar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen