I NATT: Ukraina vädjar om EU-medlemskap – uppmanar Tyskland att agera

2022 05 16

Ukraina sätter sitt hopp till Tyskland för att bli fullvärdig medlem i unionen.

Ukraina vill bli medlem i EU för att närma sig väst och distansera sig från Ryssland, och landets ansökan kan behandlas av kommissionen i juni.

Tyskland har dock höjt ett varningens finger för att det inte finns några “genvägar” till medlemskap, enligt Reuters, och nu vädjar Ukraina till landet för att hjälpa dem in i EU.

Försökte övertala tyskarna

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba besökte Berlin förra veckan för att övertala tyskarna att ta en ledande roll i att hjälpa landet i ansökningsprocessen.

– Jag sade till dem att det kommer att ske oavsett. Det är oundvikligt att Ukraina får kandidatstatus förr eller senare, säger Dmytro Kuleba enligt CNN.

Kan ske ändå

Utrikesministern tillägger följande om Ukrainas väg mot EU-medlemskap.

– Den tyska eliten har ett val att leda den här processen skriva in sitt namn i historien. Eller så sker det ändå, men utan deras ledarskap.

“Ingen genväg”

Sedan den ryska invasionen har Ukraina gjort allt för att skynda på ett medlemskap i EU. I ett möte med just Dmytro Kuleba sade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock att landet gärna ser Ukraina i EU, men inte vill ge några “falska löften”.

– Ukraina är en viktig del av Europa, jag önskar att vi kan finna ett starkt och övertygande svar till er önskan om att ansluta – även om det inte finns någon genväg till fullt EU-medlemskap. 

Varnar för snabbt medlemskap

Även Frankrikes president Emmanuel Macron har varnat för att ett ukrainskt medlemskap inte får lov att hastas igenom. 

En anledning till att Ukraina inte tilldelats kandidatstatus är på grund av hög korruption i landet.

“Flera år”

– Även om vi skulle ge Ukraina kandidatstatus imorgon, så vet alla att processen som leder till att de går med skulle ta flera år, kanske decennier, sa Macron under ett framträdande i Strasbourg förra veckan enligt Reuters.

Besked i juni

Inom några veckor kan dock Ukraina trots allt få besked om huruvida EU ska gå vidare med landets ansökan.

– EU-kommissionen siktar på att tillkännage sin uppfattning i juni, meddelar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

Text: Redaktionen