I NATT: Ukraina slår larm

2023 05 17

Ukraina kan inte inleda en motoffensiv mot Ryssland.

Det hävdar Igor Zhovkva, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Enligt Zhovkvas har Ukraina inte tillräckligt med militär utrustning för att inleda en motoffensiv.

– Vi behöver fler pansarfordon och stridsvagnar om vi ska kunna befria områden som erövrats av Moskva, säger han till Sky News.

De senaste dagarna har president Zelenskyj besökt flera europeiska länder, bland annat Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

Enligt Zhovkva har det ”primära syftet” med besöken varit att begära ytterligare militärt stöd.

– Tyvärr håller vår nuvarande utrustning inte tillräcklig hög nivå för att vi ska kunna inleda motoffensiven, säger han till Sky News.

Pekar ut flera saker

Presidentrådgivaren pekar ut flera saker som Ukraina behöver mer av.

– Vi behöver tillräckligt med artillerisystem och ammunition samt pansarfordon och stridsvagnar för att starta en motoffensiv, som resulterar i att ukrainskt territorium befrias, säger Zhovkva och tillägger:

– Vi vill att den här motoffensiven ska bli så framgångsrik som möjligt.

– Och framgång definieras som att samtliga ockuperade områden befrias.

Redo enligt Natochefen

Uppgifterna från Zhovkva går tvärsemot Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs besked om att Ukraina är redo att gå till attack.

I slutet av april uppgav Stoltenberg att nästan alla stridsfordon som Nato lovat att leverera har passerat den ukrainska gränsen.

– 1 550 pansarfordon och 230 stridsvagnar har nu anlänt. Det är mer än 98 procent av det som utlovats, sa han på en pressträff och tillade:

– Ukraina har nu den militära kapacitet de behöver för att ta tillbaka territorium.

Kommenterar fredsförslag

I går, tisdag, uppgav Sydafrika president Cyril Ramaphosa att president Zelenskyj och den ryska diktatorn Vladimir Putin är överens om att diskutera ett potentiellt fredsförslag som flera afrikanska ledare tagit fram.

Ramaphosas hävdade att han talat med både Putin och Zelenskyj och fått klartecken att inleda separata diskussioner med ledarna.

– Mina samtal med de två ledarna visade att båda är redo att lyssna på de afrikanska ledarna och att diskutera hur denna konflikt kan nå ett slut, sa han på en pressträff.

Igor Zhovkva kommenterar uppgifterna.

Han understryker att Ukraina är redo att lyssna på fredsförslag från flera länder, men att förslagen måste utgå från Ukrainas vilja.

– Kriget förs på vårt territorium. Det enda fredsförslaget som Ukraina skulle kunna anta och överväga måste komma från Zelenskyj.

LÄS MER: SÄLLSYNT BESKED: Zelenskyj och Putin överens 

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen