I NATT: Ukraina skakas av interna bråk

2022 11 28

Borgmästaren i Kyiv gick i natt till motangrepp efter att ha kritiserats anmärkningsvärt hårt av den ukrainska presidenten.

Det var i lördags som Ukrainas president Volodymyr Zelensky öppet kritiserade borgmästaren i Kyiv, Vitali Klitschko, och flera andra ukrainska ledare.

I ett uppmärksammat tal gick han till attack mot samhällstjänsterna i huvudstaden som han menade inte höll måttet.

– Tyvärr har de lokala myndigheterna inte presterat bra i alla städer. I synnerhet finns det många klagomål i Kyiv. Milt sagt behövs det mer jobb, sade Zelensky enligt Reuters.

Presidenten betonade att regeringen förväntar sig mer kvalitativt arbete från huvudstaden, där folk vid tillfället varit utan ström i upp till 30 timmar.

Slår tillbaka

Nu har Kyivs borgmästare svarat på anklagelserna från presidenten, rapporterar Reuters. Och enligt Vitali Klitschko handlar kritiken något slags politiskt spel som han inte vill bli indragen i.

– Jag vill inte bli involverad i politiska strider, särskilt i den nuvarande situationen. Det är meningslöst. Jag har saker att göra i staden, säger Klitschko i en video som publicerats på Telegram.

"Är politiskt spel"

Enligt borgmästaren har 430 uppvärmningscentrum hjälp invånarna att hantera konsekvenserna av de ryska attackerna mot kraftverk och att fler än 100 stycken planeras att upprättas vid extrema förhållanden.

– För att uttrycka det milt, det här är inte trevligt. Inte för ukrainare eller för våra utländska partners. Idag, som aldrig förr, måste alla enas och arbeta tillsammans. Och här har vi något slags politiskt spel, säger Klitschko.

Ger borgmästaren deadline

David Arakhamia, chef för presidentens Servant of the People-grupp i parlamentet, menar att Klitschkos förklaringar “avsevärt skiljer sig” från invånarnas rapporter och har fortsatt att uppmana staden att åtgärda de problem som uppmärksammats i Kyiv.

Han har även gett borgmästaren en deadline.

– Jag har ett förslag. Statsmyndigheterna har en vecka på sig att rätta till felen och vi genomför inspektioner tillsammans med borgmästaren, uttrycker Arakhamia på Telegream.

Anklagade för lögn

President Zelensky har också kritiserat aktörer som han menat har ljugit i sina officiella rapporter,  men gav i helgen inga detaljer i sin argumentation.

Reuters beskriver presidentens uttalanden som ovanliga då han under kriget snarare försökt måla upp en bild av nationell enhet och brukar vanligtvis ösa beröm över landets tjänstemän.

Zelensky och Klitschko hade dock redan före kriget hamnat i luven på varandra vid ett flertal tillfällen i fråga om hur landets huvudstad och dess tjänster sköttes, skriver nyhetsbyrån.

Foto: Volodymyr Zelensky

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen