I NATT: Ukraina skakas av interna bråk

2022 11 28

Borgmästaren i Kyiv gick i natt till motangrepp efter att ha kritiserats anmärkningsvärt hårt av den ukrainska presidenten.

Det var i lördags som Ukrainas president Volodymyr Zelensky öppet kritiserade borgmästaren i Kyiv, Vitali Klitschko, och flera andra ukrainska ledare.

I ett uppmärksammat tal gick han till attack mot samhällstjänsterna i huvudstaden som han menade inte höll måttet.

– Tyvärr har de lokala myndigheterna inte presterat bra i alla städer. I synnerhet finns det många klagomål i Kyiv. Milt sagt behövs det mer jobb, sade Zelensky enligt Reuters.

Presidenten betonade att regeringen förväntar sig mer kvalitativt arbete från huvudstaden, där folk vid tillfället varit utan ström i upp till 30 timmar.

Slår tillbaka

Nu har Kyivs borgmästare svarat på anklagelserna från presidenten, rapporterar Reuters. Och enligt Vitali Klitschko handlar kritiken något slags politiskt spel som han inte vill bli indragen i.

– Jag vill inte bli involverad i politiska strider, särskilt i den nuvarande situationen. Det är meningslöst. Jag har saker att göra i staden, säger Klitschko i en video som publicerats på Telegram.

"Är politiskt spel"

Enligt borgmästaren har 430 uppvärmningscentrum hjälp invånarna att hantera konsekvenserna av de ryska attackerna mot kraftverk och att fler än 100 stycken planeras att upprättas vid extrema förhållanden.

– För att uttrycka det milt, det här är inte trevligt. Inte för ukrainare eller för våra utländska partners. Idag, som aldrig förr, måste alla enas och arbeta tillsammans. Och här har vi något slags politiskt spel, säger Klitschko.

Ger borgmästaren deadline

David Arakhamia, chef för presidentens Servant of the People-grupp i parlamentet, menar att Klitschkos förklaringar “avsevärt skiljer sig” från invånarnas rapporter och har fortsatt att uppmana staden att åtgärda de problem som uppmärksammats i Kyiv.

Han har även gett borgmästaren en deadline.

– Jag har ett förslag. Statsmyndigheterna har en vecka på sig att rätta till felen och vi genomför inspektioner tillsammans med borgmästaren, uttrycker Arakhamia på Telegream.

Anklagade för lögn

President Zelensky har också kritiserat aktörer som han menat har ljugit i sina officiella rapporter,  men gav i helgen inga detaljer i sin argumentation.

Reuters beskriver presidentens uttalanden som ovanliga då han under kriget snarare försökt måla upp en bild av nationell enhet och brukar vanligtvis ösa beröm över landets tjänstemän.

Zelensky och Klitschko hade dock redan före kriget hamnat i luven på varandra vid ett flertal tillfällen i fråga om hur landets huvudstad och dess tjänster sköttes, skriver nyhetsbyrån.

Foto: Volodymyr Zelensky

Text: Redaktionen