I NATT: Ukraina namnger krigsförbrytare – bilderna avslöjar terrorn

2022 04 05

Ukrainas underrättelsetjänst har offentliggjort en lista med drygt 2 000 namn som påstås vara ryska krigsförbrytare.

Namn, födelsedatum, passnummer och tjänstegrad på de tusentals militärerna har publicerats på Ukrainas försvarsdepartements hemsida.

Ska ställas inför rätta

Departementet garanterar att krigsförbrytarna kommer att ställas till svars:

– Kom ihåg! Alla krigsförbrytare kommer att ställas till svars för brott som har begåtts mot den ukrainska civilbefolkningen, skriver de i ett uttalande.

Nya bilder

Ryssland har tidigare förnekat  att ryska trupper ligger bakom dödandet av över 300 civila i förstaden till Kyiv, Butja. Under måndagen återupprepade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov Kremls hållning och hävdade att bilderna från staden var fabricerade av Ukraina.

Ryssland har hävdat att dödandet har skett efter tillbakadragandet av ryska trupper den 30 mars.

Men nya satellitbilder från amerikanska Maxar Technologies motbevisar det ryska resonemanget.

Stor analys avslöjar

New York Times har tagit del av bilderna från företaget och jämfört dem med filmat material från staden. I en stor analys avslöjar tidningen att flera av de döda kropparna i själva verket legat på gatorna redan för tre veckor sedan, då stadens gator kryllade av ryska ockupanter.

Presidenten fördömer dödandet

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har under natten i ett direktsänt tal kommenterat förödelsen och civila dödsfall i Butja.

– Det som människor i de här städerna bevittnat är värre än vad de var med om när nazisterna ockuperade för 80 år sedan. Ukraina gör allt vad vi kan för att identifiera de ryska militärer som begått dessa brott så snart som möjligt. Det ska komma en tid när alla ryssar ska känna till hela sanningen, sa han.

Nya varningen

Samtidigt varnar presidenten för att antal civila dödsoffer kan vara högre i andra städer i Ukraina.

– Militären torterade människor och vi har all anledning att tro att många fler människor har dödats, sa han i ett tal i det rumänska parlamentet och tillade:

– Många fler än vi känner till nu. 

Foto: Volodymyr Zelensky FB

Text: Redaktionen