I NATT: Ukraina får kontroversiellt vapen
2023 07 07
USA är redo att förse Ukraina med så kallade klusterbomber.
Det uppger en källa inom Bidenregeringen, rapporterar New York Times.
Leveransen kommer att ske inom kort, enligt källan.
Förbjudna i flera länder
Ukraina har efterfrågat klusterbomber under en längre tid. Den ukrainska militärledningen har betonat att en sådan leverans skulle underlätta för landets motoffensiv mot de ryska ockupanterna.
– Klusterbomber skulle vara effektiva för Ukraina när man utför attacker mot ryska styrkor i starka försvarspositioner, säger källan till New York Times.
Nu ger USA grönt ljus.
Ett efterlängtat besked för Ukraina, men ett kontroversiellt beslut enligt flera människorättsorganisationer.
Klusterbomber är förbjudna i över 100 länder och utgör en stor fara för civila.
"Långvarigt lidande"
Människorättsorganisationen Human Right Watch har uppmanat Ryssland och Ukraina att sluta använda sig av de kontroversiella bomberna.
Organisationen har även uppmanat Bidenadministrationen att inte inkludera klusterbomber i ett nytt militärt stödpaket, rapporterar The Guardian.
– Ukrainska och ryska styrkor har använt klustervapen som orsakat många civila dödsfall och allvarliga skador. Båda sidor borde omedelbart sluta använda dem och inte försöka få tag på fler av dessa urskillningslösa vapen, framhåller Human Rights Watch i ett uttalande.
Vidare uppger organisationen att en leverans av klusterbomber till Ukraina ”oundvikligen kommer att orsaka långvarigt lidande för civila”.
– Användning av klustervapen i områden med civila är urskillningslös och strider mot internationell humanitär rätt. Det kan möjligen klassas som ett krigsbrott, skriver Human Rights Watch.
Går sönder i luften
Både ryska och ukrainska styrkor har använt klusterbomber under kriget. Bomberna går sönder i luften och delas upp i ett stort antal mindre delar som släpps ut över ett stort område.
De så kallade substridsdelarna är utformade för att detonera när de träffar marken, men exploderar inte alltid, vilket utgör en risk för civila i flera år efteråt.
Vapnen, som först användes under andra världskriget, förbjöds av mer än 120 nationer i samband med att konventionen om klustervapen undertecknades 2008.
Ryssland, Ukraina och USA har inte undertecknat fördraget.
Foto: President of Ukraine Office
Text: Redaktionen