I NATT: Ukraina avfärdar Rysslands krav

2022 03 21

Rysslands ultimatum till den belägrade staden Mariupol avfärdas av Ukraina.

– Det kommer inte på fråga, säger Iryna Vereshchuk, Ukrainas vice premiärminister, till Ukrajinska Pravda sent på söndagen.

Uppmaningen från Ryssland

Vereshchuks kommentar är ett svar på de ryska krav som uppmanar ukrainska styrkor i Mariupol att kapitulera.

Michail Mizintsev, chef för den ryska arméns kommandocentral, förmedlade kraven sent på söndagskvällen.

– Lägg ner era vapen. En hemsk humanitär katastrof har utvecklats. Alla som lägger ner vapnen garanteras säker passage ut ur Mariupol, sade han, enligt Reuters.

Tidsdeadline

Enligt de ryska kraven behövde Ukraina svara på begäran senast klockan 05 på måndagsmorgonen, klockan 03 svensk tid. Mizintsev framhävde att humanitära korridorer kunde öppnas på måndagen, om kraven uppfylldes.

Men det blir ingen kapitulation i den hårt utsatta staden. Lokala myndigheter i Mariupol ger inte mycket för de ryska kraven.

Slåss till sista soldaten

– När de ryska styrkorna talar om humanitära korridorer, vad gör de egentligen då? De tvingar människor att evakuera till Ryssland, säger Pyotr Andryushenko, rådgivare till borgmästaren i Mariupol, till BBC och tillägger:

– Vi kommer att slåss till sista soldaten.

Katastrofala förhållanden

De humanitära förhållandena i den belägrade hamnstaden uppges vara katastrofala.

Mariupol, som var ett hem för 450 000 invånare före kriget, har varit under konstant attack från rysk militär sedan början av mars. Satellitbilder över staden har visat en betydande förstörelse i staden. Rysk beskjutning har förstört både infrastruktur och bostadsområden, rapporterar CNN.

Riktat in sig mot civila

Ryssland har upprepande gånger anklagats för att rikta sina attacker mot civila i staden. Belägringen och den intensiva beskjutningen har lett till miserabla humanitära förhållanden.

Invånare saknar tillgång till grundläggande saker som vatten, el, gas och har en ytterst liten tillgång till mat. Kroppar lämnas på gatan eftersom det antingen inte finns någon kvar att hämta dem, eller så anses en sådan aktion för farlig för att genomföra, rapporterar CNN.

Foto: Armed Forces of Ukraine resp President of Russia

Text: Redaktionen