I NATT: Tsunamivarning utfärdad

2023 04 25

Mängder av människor har tvingats att fly till högre höjder.

Detta efter att en kraftig undervattensjordbävning ägt rum i västra Indonesien och utlöst en varning för tsunami i regionen, rapporterar The Guardian och Reuters.

Flydde i panik

Organisationen National Disaster Mitigiation Agency har släppt filmer som visar hur folk väller upp till höglandet, antingen till fots eller med motorcykel, samtidigt som regnet öser ned.

– Människor lämnade sina hem. En del hade panik men höll det under kontroll. För närvarande håller några av dem på att evakuera bort från havet, säger Abdul Muhari, talesperson för Indonesiens myndighet för kastastrofbekämpning.

Även sjukhus tvingades att evakuera efter att sprickor upptäckts i anläggningen som en följd av jordbävningen.

Magnitud 7,1

Skalvet mätte magnituden 7,1, vilket kategoriseras som en "större" jordbävning som kan orsaka allvarlig skada över större områden.

Den konstaterades ha ägt rum 17 mil sydost om Teluk Dalam, en kuststad i södra Nias-regionen i norra Sumatra.

Enligt US Geological Survey skedde jordbävningen på 15 kilometers djup och efterskalv mätte ända upp till 5,8 på richterskalan.

Valde att stanna kvar

Drygt två timmar efter skalvet hävdes varningen för en flodvåg av Indonesiens myndigheter.

– Många invånare i flera byar på ön Mentawi valde dock att stanna på högre höjder trots att tsunamivarningen avkallats. På grund av rädsla för efterskalv, säger Abdul Muhari enligt The Guardian.

Inte ovanligt

Indonesien, med drygt 270 miljoner människor i sitt land, drabbas ofta av naturkatastrofer som vulkanutbrott och jordbävningar.

Även tsunamis är relativt vanligt förekommande.

– I november dödade ett skalv med magnituden 5,6 minst 340 människor och skadade mer än 62 600 hem i delar av västra Java, skriver den brittiska tidningen.

Tsunamin 2004

Den mest uppmärksammade tsunamin som drabbat Sumatra och Indonesien var den som ägde rum i Indiska oceanen på annandag jul 2004.

Totalt dog över 230 000 människor och förutom Indonesien slog tsunamivågorna även mot Sri Lanka, Thailand, Indien, Malaysia och Maldiverna.

Arkivfoto: T. Turner

Text: Redaktionen