I NATT: Trots löftet – Intensiva strider pågår

2022 03 30

Intensiva strider pågår utanför Ukrainas huvudstad Kyiv.

Det rapporterar flera journalister från amerikanska tv-bolaget CNN, som befinner sig vid fronten.

Endast timmar efter löftet

De bekräftar att hårda strider har pågått och pågår i utkanten av huvudstaden mellan ryska och ukrainska styrkor. Det är endast några timmar efter att Ryssland bekräftade att de skulle dra tillbaka trupper från huvudstaden.

Löftet

Det ryska löftet om att trappa ner krigsinsatsen runt Kyiv kom i går, några timmar efter tisdagens fredsförhandlingar. Biträdande försvarsministern Aleksandr Fomin sa att Ryssland kommer att ”drastiskt minska” sina militära aktiviteter runt Kyiv för att skapa ett ömsesidigt förtroende mellan Ryssland och Ukraina under de pågående fredssamtalen i Istanbul, rapporterade bland annat BBC och Reuters.

USA har bekräftat att ryska trupper drar sig tillbaka från huvudstaden, men konstaterar att det troligtvis endast handlar om en ny rysk strategi i kriget. Trupperna kommer istället att omlokaliseras till Ukrainas södra och östra delar, konstaterade flera amerikanska myndighetskällor till CNN.

Endast en vilseledning

Ny information från Ukrainas Väpnade Styrkors generalstab tyder på att det ryska tillbakadragandet i själva verket handlar om ett försök att ”vilseleda det militära ledarskapet" i Ukraina. 

Det säger generalstaben i sin senaste operativa uppdatering, rapporterar BBC.

Rotation av enskilda enheter

Ukrainas militär bekräftar att ryska trupper rör sig från Kyiv och staden Tjernihiv i norra Ukraina. De anser dock att tillbakadragandet ”antagligen är en rotation av enskilda enheter”, som syftar till att vilseleda Ukrainas militär och skapa förvirring gällande de ryska truppernas positioner.  

Hotet kvarstår

Uppdateringen från generalstaben återspeglar Pentagons talesman John Kirbys utspel om att hotet mot Kyiv kvartstår, trots att ryska trupper flyttar sig från staden. Det konstaterade Kirby på tisdagen i en kommentar till CNN.

Även den amerikanska tankesmedjan Study of war har rapporterat om att Ryssland fortfarande inte gett upp sina planer på att inta den ukrainska huvudstaden. I sin senaste rapport skriver tankesmedjan att ”det är osannolikt” att Ryssland har gett upp sina planer på att erövra staden.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen