I NATT: Trots löftet – Intensiva strider pågår

2022 03 30

Intensiva strider pågår utanför Ukrainas huvudstad Kyiv.

Det rapporterar flera journalister från amerikanska tv-bolaget CNN, som befinner sig vid fronten.

Endast timmar efter löftet

De bekräftar att hårda strider har pågått och pågår i utkanten av huvudstaden mellan ryska och ukrainska styrkor. Det är endast några timmar efter att Ryssland bekräftade att de skulle dra tillbaka trupper från huvudstaden.

Löftet

Det ryska löftet om att trappa ner krigsinsatsen runt Kyiv kom i går, några timmar efter tisdagens fredsförhandlingar. Biträdande försvarsministern Aleksandr Fomin sa att Ryssland kommer att ”drastiskt minska” sina militära aktiviteter runt Kyiv för att skapa ett ömsesidigt förtroende mellan Ryssland och Ukraina under de pågående fredssamtalen i Istanbul, rapporterade bland annat BBC och Reuters.

USA har bekräftat att ryska trupper drar sig tillbaka från huvudstaden, men konstaterar att det troligtvis endast handlar om en ny rysk strategi i kriget. Trupperna kommer istället att omlokaliseras till Ukrainas södra och östra delar, konstaterade flera amerikanska myndighetskällor till CNN.

Endast en vilseledning

Ny information från Ukrainas Väpnade Styrkors generalstab tyder på att det ryska tillbakadragandet i själva verket handlar om ett försök att ”vilseleda det militära ledarskapet" i Ukraina. 

Det säger generalstaben i sin senaste operativa uppdatering, rapporterar BBC.

Rotation av enskilda enheter

Ukrainas militär bekräftar att ryska trupper rör sig från Kyiv och staden Tjernihiv i norra Ukraina. De anser dock att tillbakadragandet ”antagligen är en rotation av enskilda enheter”, som syftar till att vilseleda Ukrainas militär och skapa förvirring gällande de ryska truppernas positioner.  

Hotet kvarstår

Uppdateringen från generalstaben återspeglar Pentagons talesman John Kirbys utspel om att hotet mot Kyiv kvartstår, trots att ryska trupper flyttar sig från staden. Det konstaterade Kirby på tisdagen i en kommentar till CNN.

Även den amerikanska tankesmedjan Study of war har rapporterat om att Ryssland fortfarande inte gett upp sina planer på att inta den ukrainska huvudstaden. I sin senaste rapport skriver tankesmedjan att ”det är osannolikt” att Ryssland har gett upp sina planer på att erövra staden.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen