I NATT: Svensk minister dök oväntat upp i Ukraina

2022 12 12

Medan partiledarna stod i direktsänd partiledardebatt befann sig en av regeringens ministrar i krigets Ukraina.

Det var försvarsminister Pål Jonsson (M) som plötsligt dök upp på en presskonferens i landet, rapporterar ukrainska tidningen Pravda.

Tillsammans med den ukrainska motsvarigheten Oleksij Reznikov uttalade sig han bland annat om det senaste militära stödpaketet regeringen skickat till Ukraina.

– För några veckor sedan godkände regeringen det nionde stödpaketet till Ukraina. Det beror förstås på att vi ser upptrappningen av Rysslands aggressioner. Och i det här stödpaketet skickar vi ett slags luftvärn och ammunition av ett annat slag, säger Pål Jonson.

Negativt besked om Jas Gripen

På presskonferensen fick den svenska försvarsministern frågan från en brasiliansk journalist om svensk Jas-plan skulle kunna hjälpa Ukraina, särskilt eftersom de har fördelen att de kan lyfta och landa utan stora flygfält.

– Det finns inga nära förestående planer på att skicka Gripen till Ukraina just nu, jag vill vara tydlig med det, säger Pål Jonsson.

Han tillägger dock:

– Men jag tycker att det är ett väldigt bra plan. Jag är säker på att det också har varit Brasiliens erfarenhet. Vi har ett bra strategiskt partnerskap med Brasilien när det gäller Gripen. Det finns också många länder i EU som jobbar med Gripen C/D. Det är kostnadseffektivt, har en bra livscykelkostnad och vi är mycket stolta att tillverka det.

Funnits på önskelistan

Oleksii Reznikov tog inte upp frågan om Jas-planen igen under det offentliga framträdandet. Men det ukrainska ministern har tidigare under hösten pekat ut det svenska stridsflygplanet som någonting som skulle kunna förstärka Ukraina framöver.

– Jag är verkligen optimistisk att Abrams-stridsvagnar är möjliga i framtiden och jag är säker på att stridsplan som F-16S, F-15S eller Gripen från Sverige också kommer att vara möjliga, sade han i en intervju med Politico.

"Avgörande uppgift"

Det var för ganska exakt en månad sedan som regeringen gav grönt ljus för stödpaket nummer nio till Ukraina.

Paketet innehöll exempelvis kvalificerade vapensystem för luftförsvar, personterrängbilar och vinterutrustning.

– Försvaret av Ukrainas frihet är vår tids mest avgörande utrikespolitiska uppgift, sade statsminister Ulf Kristersson (M), vid tillfället enligt Expressen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen