I NATT: Svensk minister dök oväntat upp i Ukraina

2022 12 12

Medan partiledarna stod i direktsänd partiledardebatt befann sig en av regeringens ministrar i krigets Ukraina.

Det var försvarsminister Pål Jonsson (M) som plötsligt dök upp på en presskonferens i landet, rapporterar ukrainska tidningen Pravda.

Tillsammans med den ukrainska motsvarigheten Oleksij Reznikov uttalade sig han bland annat om det senaste militära stödpaketet regeringen skickat till Ukraina.

– För några veckor sedan godkände regeringen det nionde stödpaketet till Ukraina. Det beror förstås på att vi ser upptrappningen av Rysslands aggressioner. Och i det här stödpaketet skickar vi ett slags luftvärn och ammunition av ett annat slag, säger Pål Jonson.

Negativt besked om Jas Gripen

På presskonferensen fick den svenska försvarsministern frågan från en brasiliansk journalist om svensk Jas-plan skulle kunna hjälpa Ukraina, särskilt eftersom de har fördelen att de kan lyfta och landa utan stora flygfält.

– Det finns inga nära förestående planer på att skicka Gripen till Ukraina just nu, jag vill vara tydlig med det, säger Pål Jonsson.

Han tillägger dock:

– Men jag tycker att det är ett väldigt bra plan. Jag är säker på att det också har varit Brasiliens erfarenhet. Vi har ett bra strategiskt partnerskap med Brasilien när det gäller Gripen. Det finns också många länder i EU som jobbar med Gripen C/D. Det är kostnadseffektivt, har en bra livscykelkostnad och vi är mycket stolta att tillverka det.

Funnits på önskelistan

Oleksii Reznikov tog inte upp frågan om Jas-planen igen under det offentliga framträdandet. Men det ukrainska ministern har tidigare under hösten pekat ut det svenska stridsflygplanet som någonting som skulle kunna förstärka Ukraina framöver.

– Jag är verkligen optimistisk att Abrams-stridsvagnar är möjliga i framtiden och jag är säker på att stridsplan som F-16S, F-15S eller Gripen från Sverige också kommer att vara möjliga, sade han i en intervju med Politico.

"Avgörande uppgift"

Det var för ganska exakt en månad sedan som regeringen gav grönt ljus för stödpaket nummer nio till Ukraina.

Paketet innehöll exempelvis kvalificerade vapensystem för luftförsvar, personterrängbilar och vinterutrustning.

– Försvaret av Ukrainas frihet är vår tids mest avgörande utrikespolitiska uppgift, sade statsminister Ulf Kristersson (M), vid tillfället enligt Expressen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen