I NATT: Stora framgångar för Ukraina

2022 09 09

Ukrainas president Volodymyr Zelensky bekräftar ”goda nyheter” från fronten i nordöstra Ukraina.

Enligt presidenten har ukrainska trupper, efter en överraskande motoffensiv, tvingat ryska trupper att retirera, rapporterar CNN.

På en dag uppges Ukrainas väpnade styrkor ha återtagit 400 kvadratkilometer av ryskockuperade områden i östra Charkiv-regionen, uppger den amerikanska tankesmedjan ISW.

Tvåfrontskrig

Den snabba framryckningen har överraskat ryssarna.

Ryssland har förflyttat stora delar av sina militära enheter till södra Ukraina för att försvara sig mot den pågående ukrainska motoffensiven. 

Men Ukrainas framgång i norr kan tvinga ryssarna att tänka om.

– Södra fronten ser ut att bli ett av de viktigaste konfliktområdena när kriget går mot vintern. Med en ny ukrainsk framryckning i Charkiv kan sträcka ut ryska styrkor över två olika platser, skriver ISW.

”Sammanbrott på rysk sida”

Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan, tror att den ryska armén kan få stora svårigheter.

I en intervju med DN konstaterar han att ukrainska styrkor närmar sig staden Izium i östra delen av landet. Ett ukrainskt återtagande av staden skulle vara förödande för Kremls militära planer.   

– Ukraina har i en månad beskjutit motståndaren på djupet kring Cherson och Krim – flygbaser, vapendepåer, transformatorstationer. Vad man inte såg komma är offensiven som nu pågår vid Izium, säger Oscar Jonsson till DN.

Han fortsätter:

–  Dessutom saknar Ryssland reserver och vi ser signifikanta sammanbrott på rysk sida. De verkar också sakna både artilleri och flygstridskrafter för att kunna slå tillbaka. Rysslands övergripande militära mål är att ha hela Luhansk och Donetsk, och då behövs den omtalade kniptången från Izium till Bachmut. Lyckas man då omringa ryska trupper i Izium så bryter man en ganska stor del av det målet.

”Stolthet”

En något försiktig Volodymyr Zelensky bekräftade ukrainska framgångar i ett tal på torsdagskvällen.

– Den här veckan har vi goda nyheter från Charkiv-regionen. Förmodligen har ni alla redan sett rapporter om ukrainska försvarares aktivitet. Och jag tror att alla medborgare känner en stolthet över våra soldater. Det är en välförtjänt stolthet, sa presidenten enligt CNN.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen