I NATT: Ställer vidrigt ultimatum i rysk tv

2022 11 21

Vintern drar in över Ukraina samtidigt som landet lider av omfattande strömavbrott efter ryska bombningar.

Över tio miljoner människor i Ukraina har varit utan ström i helgen på grund av nya ryska attacker mot viktig infrastruktur, enligt CNN.

Samtidigt rasar temperaturerna – och i rysk tv ställs ett ultimatum till ukrainarna om att antingen ge upp eller ruttna i kylan.

– De sitter utan gas, utan belysning och utan allt annat. Om regimen i Kyiv fortsätter att agera som krigsbrottslingar kan de frysa och ruttna där borta, säger parlamentsledamoten Boris Chernyshov i ett politiskt debattprogram i Ryssland. 

Klippet har delats och översatts av journalisten Julia Davis, uppger Newsweek.

Jämför Zelensky med bin Ladin

Den ryska parlamentarikern tycks helt oförstående till att den ukrainska befolkningen accepterar sin regering och uppmanar vanligt folk att ge sig ut på gatan för att sätta stopp för “nazistregimen”.

Vidare kallar paneldeltagarna den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky för “terrorist” och jämför honom med Usama bin Ladin.

– Det finns inget uppror. Det borde vara ett uppror säger en ukrainsk ryssvänlig politiker vid namn Vladimir Oleynik enligt det delade klippet.

– Ni minns hur han jämförts med al-Qaida och Usama bin Ladin? Hans öde kommer att bli likadant.

"Försöker knäcka vårt folk"

De återkommande ryska attackerna mot kritisk infrastruktur i Ukraina har orsakat stora besvär för civilbefolkningen, i synnerhet när det gäller tillgång till ström och i förlängningen värme, vatten och internet.

– Själva det faktum att Ryssland har tillgripit terror mot energisektorn indikerar fiendens svaghet. De kan inte besegra Ukraina på slagfältet och därför försöker de knäcka vårt folk på det här sättet, sade Zelensky tidigare i november enligt CNN.

Uppgifter: över 4 700 missiler

Idag markerar den 270:e dagen efter att den ryska diktatorn Vladimir Putin beordrade en fullskalig invasion av grannlandet Ukraina.

Enligt den ukrainska regeringen har över 4 700 missiler avfyrats av ryska styrkor mot Ukraina sedan kriget inleddes.

– Hundratals av våra städer bränns. Tusentals människor har dött. Hundratusentals har tvångsdeporterats till Ryssland. Miljontals har lämnat Ukraina för andra länder på flykt från kriget, säger Zelensky i ett tal på söndagen.

Foto: Russian Media Monitor

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


WHO varnar för ny virussmitta – ”enormt bekymmer”

2024 04 18

Världshälsoorganisationen WHO larmar om en ökad spridning av fågelinfluensa.

Influensaviruset av typen H5N1 började få stor spridning 2020. Sedan dess har miljontals fåglar dött i viruset och nu har även många däggdjur, inklusive människor, drabbats av smittan.

Sedan början av 2023 har 899 mänskliga fall av fågelinfluensa-varianten upptäckts i 23 länder. H5N1 har en mycket hög dödlighet, över hälften som smittats av varianten har avlidit (463 personer).

– Det är och förblir ett enormt bekymmer, säger WHO:s chefsforskare Jeremy Farrar på en pressträff i Genéve under torsdagen.

”Den stora oron”

WHO kallar fågelinfluensautbrottet för en ”global zoonotisk djurpandemi" – med andra ord ett virus som sprids mellan djur och människor.

– Den stora oro är förstås att det börjar infektera ankor och kycklingar och sedan allt fler däggdjur. Då kan viruset utveckla förmågan att infektera människor och sedan nå den kritiska förmågan att gå från människa till människa, säger Jeremy Farrar.

I dagsläget finns det inga bevis på att H5N1-varianten smittar från människa till människa. Men den höga dödligheten hos människor, som smittats via djurkontakt, är bekymmersam, enligt WHO.

Jeremy Farrars oroar sig också över att viruset för första gången har spridit sig till nötkreatur. Åtta amerikanska delstater har bekräftat att kor och getter har smittats.  

– När ett virus når däggdjurspopulationen, då kommer det närmare människor. Det här viruset bara letar, och letar efter nya mottagare, säger WHO:s chefsforskare.

 Fakta: Fågelinfluensan (H5N1)

- Fågelinfluensa av typen H5N1 klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och Folkhälsomyndigheten.

- Genom att fågelinfluensa av typen H5N1 klassas som allmänfarlig sjukdom underlättas arbetet med smittspårning.

Så skriver Folkhälsomyndigheten om viruset:

”Det största hotet mot människors hälsa är inte smitta av fågelinfluensa i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en för människa helt ny influensavariant. I synnerhet en variant med en bättre förmåga att spridas mellan människor och mot vilken vi inte har skyddande antikroppar. Detta skulle kunna ske om en människa eller annat djur samtidigt var infekterad av både fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sådan dubbelinfektion kan influensavirusens genetiska material blandas om (rekombineras) till nya varianter.”

Foto: World Economic Forum resp Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen