I NATT: Ställer vidrigt ultimatum i rysk tv

2022 11 21

Vintern drar in över Ukraina samtidigt som landet lider av omfattande strömavbrott efter ryska bombningar.

Över tio miljoner människor i Ukraina har varit utan ström i helgen på grund av nya ryska attacker mot viktig infrastruktur, enligt CNN.

Samtidigt rasar temperaturerna – och i rysk tv ställs ett ultimatum till ukrainarna om att antingen ge upp eller ruttna i kylan.

– De sitter utan gas, utan belysning och utan allt annat. Om regimen i Kyiv fortsätter att agera som krigsbrottslingar kan de frysa och ruttna där borta, säger parlamentsledamoten Boris Chernyshov i ett politiskt debattprogram i Ryssland. 

Klippet har delats och översatts av journalisten Julia Davis, uppger Newsweek.

Jämför Zelensky med bin Ladin

Den ryska parlamentarikern tycks helt oförstående till att den ukrainska befolkningen accepterar sin regering och uppmanar vanligt folk att ge sig ut på gatan för att sätta stopp för “nazistregimen”.

Vidare kallar paneldeltagarna den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky för “terrorist” och jämför honom med Usama bin Ladin.

– Det finns inget uppror. Det borde vara ett uppror säger en ukrainsk ryssvänlig politiker vid namn Vladimir Oleynik enligt det delade klippet.

– Ni minns hur han jämförts med al-Qaida och Usama bin Ladin? Hans öde kommer att bli likadant.

"Försöker knäcka vårt folk"

De återkommande ryska attackerna mot kritisk infrastruktur i Ukraina har orsakat stora besvär för civilbefolkningen, i synnerhet när det gäller tillgång till ström och i förlängningen värme, vatten och internet.

– Själva det faktum att Ryssland har tillgripit terror mot energisektorn indikerar fiendens svaghet. De kan inte besegra Ukraina på slagfältet och därför försöker de knäcka vårt folk på det här sättet, sade Zelensky tidigare i november enligt CNN.

Uppgifter: över 4 700 missiler

Idag markerar den 270:e dagen efter att den ryska diktatorn Vladimir Putin beordrade en fullskalig invasion av grannlandet Ukraina.

Enligt den ukrainska regeringen har över 4 700 missiler avfyrats av ryska styrkor mot Ukraina sedan kriget inleddes.

– Hundratals av våra städer bränns. Tusentals människor har dött. Hundratusentals har tvångsdeporterats till Ryssland. Miljontals har lämnat Ukraina för andra länder på flykt från kriget, säger Zelensky i ett tal på söndagen.

Foto: Russian Media Monitor

Text: Redaktionen