I NATT: Satte eld på stadsbuss i Malmö med passagerare i

2022 04 17

Våldsamma upplopp har i natt skakat Malmö och situationen var minst sagt extrem.

De kravaller och våldsamma upplopp som bland annat handlat om att våldsverkare varit ute efter att skada och döda tjänstgörande poliser drog i natt vidare till Sveriges tredje största stad.

Molotovcocktails mot polisen

Återigen har våldsverkare inklusive personer som skrikit islamistiska slagord gått till våldsamma angrepp mot privatpersoners egendom, mot poliser och mot räddningstjänsten.

– Stenar och Molotovcocktails har kastats mot poliser, uppger polismyndigheten som haft en mycket hektiskt natt.

Våld direkt mot poliserna

Precis som i Örebro har våldet bland annat riktat sig direkt mot de kvinnor och män som i samhällets tjänst har i uppgift att säkra lag och ordning i samhället – det vill säga mot poliserna själva.

Flera anlagda bränder

– Det har varit ett stort antal bränder i området - bland annat i miljöhus och sopkärl. Polisen arbetar med att säkra  räddningstjänstens arbete och med att återställa ordning och säkerhet, framhåller polisen.

Polisen meddelar att flera bränder har anlagts av upploppsmakarna.

Buss med passagerare

Dessutom har våldsmännen i natt gått till ett mycket otäckt och farligt angrepp mot människor ur allmänheten i samband med att en stadsbuss attackerades.

Våldsverkarna brydde sig inte ens om att bussen var tjänst och rullade med passagerare i.

Brinnande föremål

– Ett brinnande föremål kastades in i bussen. Föraren försökte släcka, men det gick inte och bussen utrymdes, säger Mikael Espling vid Skånetrafiken till SVT.

Det blev givetvis en mycket obehaglig upplevelse för både föraren och resenärerna.

– Alla ska ha klarat sig utan fysiska skador, men de är skärrade, säger Skånetrafikens talesperson.

Tvingades stryka

Skånetrafiken tvingades stryka hållplatser på linjerna 5, 33 och 35 på grund av det våldsamheterna och trafikledningen inväntar grönt ljus från polisen innan de kan köra igång igen.

Grova sexchattar

Kravallerna har uppstått efter att den danska högerextremisten Rasmus Paludan, som enligt SvD dömts för flera brott och som av Ekstrabladet avslöjades ha haft grova sexchattar på Internet med personer som pekas ut som minderåriga, fått tillåtelse att hålla manifestationer där koranen ska brännas i en rad svenska städer.

Jönköping lyckades bättre

I Jönköping uteblev kravallerna efter att fritidsledare, fältassistenter och medlemmar från bland annat Svenska Kyrkan mött upp för att skapa lugn.

Bland annat ringde prästen Fredrik Hollertz i Svenska Kyrkan till bön vilket bidrog till att störa Paludans koranbränning.

Prästen polisanmäld

När den väl ägde rum uteblev bråken och den enda som polisanmäldes var prästen.

Lika lugnt blev det dock inte i Linköping, Norrköping. Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö där våldsamma upplopp och extremt våld mot poliser ägde rum när kriminella element och våldsverkare som bland annat skrek islamistiska slagord drog fram.

Arkivfoto: Polisen

Text: Redaktionen