I NATT: Satte eld på stadsbuss i Malmö med passagerare i

2022 04 17

Våldsamma upplopp har i natt skakat Malmö och situationen var minst sagt extrem.

De kravaller och våldsamma upplopp som bland annat handlat om att våldsverkare varit ute efter att skada och döda tjänstgörande poliser drog i natt vidare till Sveriges tredje största stad.

Molotovcocktails mot polisen

Återigen har våldsverkare inklusive personer som skrikit islamistiska slagord gått till våldsamma angrepp mot privatpersoners egendom, mot poliser och mot räddningstjänsten.

– Stenar och Molotovcocktails har kastats mot poliser, uppger polismyndigheten som haft en mycket hektiskt natt.

Våld direkt mot poliserna

Precis som i Örebro har våldet bland annat riktat sig direkt mot de kvinnor och män som i samhällets tjänst har i uppgift att säkra lag och ordning i samhället – det vill säga mot poliserna själva.

Flera anlagda bränder

– Det har varit ett stort antal bränder i området - bland annat i miljöhus och sopkärl. Polisen arbetar med att säkra  räddningstjänstens arbete och med att återställa ordning och säkerhet, framhåller polisen.

Polisen meddelar att flera bränder har anlagts av upploppsmakarna.

Buss med passagerare

Dessutom har våldsmännen i natt gått till ett mycket otäckt och farligt angrepp mot människor ur allmänheten i samband med att en stadsbuss attackerades.

Våldsverkarna brydde sig inte ens om att bussen var tjänst och rullade med passagerare i.

Brinnande föremål

– Ett brinnande föremål kastades in i bussen. Föraren försökte släcka, men det gick inte och bussen utrymdes, säger Mikael Espling vid Skånetrafiken till SVT.

Det blev givetvis en mycket obehaglig upplevelse för både föraren och resenärerna.

– Alla ska ha klarat sig utan fysiska skador, men de är skärrade, säger Skånetrafikens talesperson.

Tvingades stryka

Skånetrafiken tvingades stryka hållplatser på linjerna 5, 33 och 35 på grund av det våldsamheterna och trafikledningen inväntar grönt ljus från polisen innan de kan köra igång igen.

Grova sexchattar

Kravallerna har uppstått efter att den danska högerextremisten Rasmus Paludan, som enligt SvD dömts för flera brott och som av Ekstrabladet avslöjades ha haft grova sexchattar på Internet med personer som pekas ut som minderåriga, fått tillåtelse att hålla manifestationer där koranen ska brännas i en rad svenska städer.

Jönköping lyckades bättre

I Jönköping uteblev kravallerna efter att fritidsledare, fältassistenter och medlemmar från bland annat Svenska Kyrkan mött upp för att skapa lugn.

Bland annat ringde prästen Fredrik Hollertz i Svenska Kyrkan till bön vilket bidrog till att störa Paludans koranbränning.

Prästen polisanmäld

När den väl ägde rum uteblev bråken och den enda som polisanmäldes var prästen.

Lika lugnt blev det dock inte i Linköping, Norrköping. Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö där våldsamma upplopp och extremt våld mot poliser ägde rum när kriminella element och våldsverkare som bland annat skrek islamistiska slagord drog fram.

Arkivfoto: Polisen

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 18

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 17

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen