I NATT: Sällsynt sjukdom upptäckt i Storbritannien

2022 05 17

Flera personer i landet rapporteras ha drabbats av den ovanliga sjukdomen apkoppor.

Den brittiska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, UKHSA, bekräftar fyra nya fall av smittan i Storbritannien, rapporterar BBC.

De nya fallen har inga kända kopplingar med två andra fall som upptäcktes 14 maj samt ett annat som bekräftades en vecka tidigare.

Smittats i London

Samtliga personer som bekräftas ha smittats av apkoppor uppges ha blivit så i London enligt UKHSA. Apkoppor är annars framför allt förknippad med resor till Västafrika. 

Det första fallet som upptäcktes ska dock nyligen ha rest till Nigeria där personen tros ha dragit på sig smittan, uppger Sky News.

“Sällsynt och ovanligt”

– Det här är sällsynt och ovanligt. UKHSA undersöker skyndsamt källan till infektionerna eftersom resultatet antyder att det kan finnas överföringar av apkoppsviruset i samhället som sprids med nära kontakt, säger Susan Hopkins, chefsrådgivare på UKHSA, enligt BBC.

Homosexuella män i riskgrupp

En särskild grupp varnas för att vara än mer försiktiga än andra, nämligen män som identifierar sig som homosexuella, bisexuella eller andra män som har sexuella kontakter med män.

De senaste fyra fallen inkluderar samtliga män som identifierar sig i ovanstående kategorier.

“Var uppmärksam på utslag”

– Vi uppmanar framför allt män som är homosexuella eller bisexuella att vara uppmärksamma på ovanliga utslag eller lesioner och i så fall uppsöka sjukvård snarast, säger Susan Hopkins.

Flera symptom

Symptomen för apkoppor uppstår ofta inom fem till 21 dagar, skriver BBC. De inkluderar bland annat feber, huvud- och muskelvärk, ryggsmärtor, svullna lymfkörtlar, frossa och utmattning.

Det är också vanligt med utslag som ofta inleds i ansiktet som därefter sprids till resten av kroppen. Utslagen påminner om vattkoppor.

Sprids vid kontakt och hosta

Enligt den brittiska folkhälsomyndigheten har viruset svårt att spridas mellan människor i vanligt umgänge.

Det kan däremot spridas genom att man vidrör kläder, sängkläder eller handdukar som använts av någon med utslagen. Viruset sprids också genom hudkontakt samt hostningar och nysningar från personer som bär på viruset.

Vårdas på infektionsklinik

De personer som har smittats och som har behövt uppsöka sjukvård för sina besvär vårdas för närvarande på särskilda infektionskliniker på sjukhus i Storbritannien.

Det framgår inte hur många av de smittade som för närvarande vårdas på grund av viruset.

Foto: M. Majnun resp I. Taylor

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen