I NATT: Sällsynt sjukdom upptäckt i Storbritannien

2022 05 17

Flera personer i landet rapporteras ha drabbats av den ovanliga sjukdomen apkoppor.

Den brittiska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, UKHSA, bekräftar fyra nya fall av smittan i Storbritannien, rapporterar BBC.

De nya fallen har inga kända kopplingar med två andra fall som upptäcktes 14 maj samt ett annat som bekräftades en vecka tidigare.

Smittats i London

Samtliga personer som bekräftas ha smittats av apkoppor uppges ha blivit så i London enligt UKHSA. Apkoppor är annars framför allt förknippad med resor till Västafrika. 

Det första fallet som upptäcktes ska dock nyligen ha rest till Nigeria där personen tros ha dragit på sig smittan, uppger Sky News.

“Sällsynt och ovanligt”

– Det här är sällsynt och ovanligt. UKHSA undersöker skyndsamt källan till infektionerna eftersom resultatet antyder att det kan finnas överföringar av apkoppsviruset i samhället som sprids med nära kontakt, säger Susan Hopkins, chefsrådgivare på UKHSA, enligt BBC.

Homosexuella män i riskgrupp

En särskild grupp varnas för att vara än mer försiktiga än andra, nämligen män som identifierar sig som homosexuella, bisexuella eller andra män som har sexuella kontakter med män.

De senaste fyra fallen inkluderar samtliga män som identifierar sig i ovanstående kategorier.

“Var uppmärksam på utslag”

– Vi uppmanar framför allt män som är homosexuella eller bisexuella att vara uppmärksamma på ovanliga utslag eller lesioner och i så fall uppsöka sjukvård snarast, säger Susan Hopkins.

Flera symptom

Symptomen för apkoppor uppstår ofta inom fem till 21 dagar, skriver BBC. De inkluderar bland annat feber, huvud- och muskelvärk, ryggsmärtor, svullna lymfkörtlar, frossa och utmattning.

Det är också vanligt med utslag som ofta inleds i ansiktet som därefter sprids till resten av kroppen. Utslagen påminner om vattkoppor.

Sprids vid kontakt och hosta

Enligt den brittiska folkhälsomyndigheten har viruset svårt att spridas mellan människor i vanligt umgänge.

Det kan däremot spridas genom att man vidrör kläder, sängkläder eller handdukar som använts av någon med utslagen. Viruset sprids också genom hudkontakt samt hostningar och nysningar från personer som bär på viruset.

Vårdas på infektionsklinik

De personer som har smittats och som har behövt uppsöka sjukvård för sina besvär vårdas för närvarande på särskilda infektionskliniker på sjukhus i Storbritannien.

Det framgår inte hur många av de smittade som för närvarande vårdas på grund av viruset.

Foto: M. Majnun resp I. Taylor

Text: Redaktionen