I NATT: Rysslands nya krav på Ukraina

2022 05 02

Ryssland hävdar att man inte kräver att den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky behöver kapitulera som ett villkor för att det ska bli fred mellan länderna.

Det säger den ryska utrikesministern Sergej Lavrov.

I en intervju med den italienska tv-kanalen Mediaset uttalar han sig om vad landet däremot kräver av Ukraina för att få till ett fredsavtal.

“Amerikansk specialitet”

– Vi kräver inte han (Zelensky, red. anm.) kapitulerar. Vi kräver att han ger order om att släppa alla civila och stoppa motståndet. Vårt mål inkluderar inte regimbyte i Ukraina. Detta är en amerikansk specialitet. De gör det över hela världen, säger Sergej Lavrov till kanalen enligt The Guardian.

“Säkerställa säkerheten”

Han tillägger:

– Vi vill säkerställa säkerheten för människor i östra Ukraina, så att de inte hotas av vare sig militariseringen eller nazifieringen av detta land, och att det inte finns några hot mot Ryska federationens säkerhet från Ukrainas territorium.

Frågades om Putins hälsa

Sergej Lavrov ombads även uttala sig också om de spekulationer som ägt rum kring Rysslands diktator Vladimir Putins hälsa, efter att flera videor spätt på rykten om att presidenten lider av Parkinsons sjukdom. Den ryska utrikesministern svarade då undvikande.

– Fråga de utländska ledarna som nyligen talade med Rysslands president Vladimir Putin, inklusive FN:s generalsekreterare António Guterres. Jag tror att du kommer att förstå vad som står på spel. 

Pentagon: “Bullshit”

Nyligen kallade Pentagons pressekreterare John Kirby Rysslands motiveringar för att strida i Ukraina för “BS” (bullshit, red. anm.)

– BS att det här handlar om nazism i Ukraina, och att det handlar om att skydda ryssarna i Ukraina. Det handlar om att försvara ryska nationella intressen, när inget av dem var hotat av Ukraina. Det är brutalitet av den kallaste och mest depraverade sorten, säger John Kirby enligt Sky News.

Civila evakuerades från stålverket

Samtidigt i krigets Ukraina har drygt 100 personer från civilbefolkning befriats från stålverket Azovstal i Mariupol som belägras av ryska trupper, uppger CNN. Befrielsen hyllades av Zelensky i natt.

– Efter flera veckor av förhandlingar och efter flera försök, möten, samtal och förslag: äntligen, säger Ukrainas president.

Besköts igen

Stålverket uppges däremot inte ha varit fredat särskilt länge efter evakueringen. Under natten ska Azovstal har blivit beskjutet igen.

– Ockupanterna började skjuta mot Azovstal så fort evakueringen av några ukrainare var klar, säger den ukrainska befälhavaren Denis Schlega till ukrainska medier, uppger CNN.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Trumps attack: ”Förlorar tredje världskriget”

2024 02 24

Donald Trump höll ett ursinnigt tal under lördagen, där han bland annat hävdade att USA kan komma att förlora ett tredje världskrig.

Donald Trump höll tal för sina supportrar under lördagen.

Talet ägde rum inför primärvalet i South Carolina, som hålls under kvällen och natten, svensk tid.

I sitt tal gjorde Trump flera märkbara uttalanden – inte minst om USA:s sittande president, Joe Biden.

Talet var minst sagt alarmistiskt.

– Det enda som står mellan er och Amerikas utplånande är jag, utropade Trump till sina supportrar, rapporterar tidningen Metro.

”Kommer att kollapsa”

Trump målade upp en mycket svart bild av vad som kommer att hända om Joe Biden vinner presidentvalet i november.

Han riktade bland annat udden mot Bidens invandringspolitik.

– Med fyra år till av Biden kommer horderna av illegala invandrare som trampar över våra gränser att överstiga 40 till 50 miljoner människor, hävdade Trump.

Allting kommer att kollapsa med Bidens politik, påstod Trump i talet.

– Medicare, social trygghet, sjukvård och offentlig utbildning kommer att ge vika och kollapsa, sade han.

”Tredje världskriget”

Dessutom hävdade Trump att en Biden-seger kommer att få allvarliga konsekvenser för det amerikanska folkets säkerhet.

– Hamas kommer att terrorisera våra gator, sade Trump.

Han kallade också Biden för ”den mest inkompetente presidenten i vårt lands historia”.

– Han kommer att få oss att förlora tredje världskriget.

Fokuserar på Biden

Donald Trump har en klar ledning i primärvalet mot Nikki Haley, och ser just nu ut att bli det republikanska partiets kandidat i presidentvalet i USA den 5 november.

Det kan vara skälet till att han redan nu väljer att fokusera på Biden som motståndare.

Och strategin tycks alltså vara att måla upp en mycket svart bild av vad som händer om Biden vinner.

– Vårt land kommer att sjunka till en nivå som varit oföreställbar, sade Trump i sitt tal.

Foto: Nato

Text: Redaktionen