I NATT: Rysslands nya krav på Ukraina

2022 05 02

Ryssland hävdar att man inte kräver att den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky behöver kapitulera som ett villkor för att det ska bli fred mellan länderna.

Det säger den ryska utrikesministern Sergej Lavrov.

I en intervju med den italienska tv-kanalen Mediaset uttalar han sig om vad landet däremot kräver av Ukraina för att få till ett fredsavtal.

“Amerikansk specialitet”

– Vi kräver inte han (Zelensky, red. anm.) kapitulerar. Vi kräver att han ger order om att släppa alla civila och stoppa motståndet. Vårt mål inkluderar inte regimbyte i Ukraina. Detta är en amerikansk specialitet. De gör det över hela världen, säger Sergej Lavrov till kanalen enligt The Guardian.

“Säkerställa säkerheten”

Han tillägger:

– Vi vill säkerställa säkerheten för människor i östra Ukraina, så att de inte hotas av vare sig militariseringen eller nazifieringen av detta land, och att det inte finns några hot mot Ryska federationens säkerhet från Ukrainas territorium.

Frågades om Putins hälsa

Sergej Lavrov ombads även uttala sig också om de spekulationer som ägt rum kring Rysslands diktator Vladimir Putins hälsa, efter att flera videor spätt på rykten om att presidenten lider av Parkinsons sjukdom. Den ryska utrikesministern svarade då undvikande.

– Fråga de utländska ledarna som nyligen talade med Rysslands president Vladimir Putin, inklusive FN:s generalsekreterare António Guterres. Jag tror att du kommer att förstå vad som står på spel. 

Pentagon: “Bullshit”

Nyligen kallade Pentagons pressekreterare John Kirby Rysslands motiveringar för att strida i Ukraina för “BS” (bullshit, red. anm.)

– BS att det här handlar om nazism i Ukraina, och att det handlar om att skydda ryssarna i Ukraina. Det handlar om att försvara ryska nationella intressen, när inget av dem var hotat av Ukraina. Det är brutalitet av den kallaste och mest depraverade sorten, säger John Kirby enligt Sky News.

Civila evakuerades från stålverket

Samtidigt i krigets Ukraina har drygt 100 personer från civilbefolkning befriats från stålverket Azovstal i Mariupol som belägras av ryska trupper, uppger CNN. Befrielsen hyllades av Zelensky i natt.

– Efter flera veckor av förhandlingar och efter flera försök, möten, samtal och förslag: äntligen, säger Ukrainas president.

Besköts igen

Stålverket uppges däremot inte ha varit fredat särskilt länge efter evakueringen. Under natten ska Azovstal har blivit beskjutet igen.

– Ockupanterna började skjuta mot Azovstal så fort evakueringen av några ukrainare var klar, säger den ukrainska befälhavaren Denis Schlega till ukrainska medier, uppger CNN.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen