I NATT: Ryssland varnar för tredje världskrig

2022 04 26

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov riktar varningar till omvärlden om ett nytt världskrig.

Det är i en intervju med den ryska Kanal 1 sent som Sergej Lavrov uttalar sig om det upplevda säkerhetsläget i Europa.

I intervjun menar Lavrov att det finns en “verklig risk” för att ett tredje världskrig kan eskalera, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

“Faran är verklig”

Sergej Lavrov menar att oron handlar om svårigheterna att kontrollera andra länders kärnvapenarsenal.

– Det finns inga vinnare i ett kärnvapenkrig men faran är verklig, säger Rysslands utrikesminister.

“Nato har inlett ett krig”

Under intervjun meddelade även Sergej Lavrov att man ser exempelvis USA:s vapenförsändelser och sponsring av militära medel till Ukraina som en krigshandling.

– Nato har i praktiken inlett ett krig mot Ryssland genom en bulvan. Vi anser det nödvändigt, att som president Vladimir Putin har förklarat, förstöra den militära infrastrukturen för att kunna demilitarisera Ukraina.

Kommer efter USA:s besked

Varningarna från den ryska regeringen kommer i direkt anslutning till att USA:s utrikesminister Antony Blinken samt försvarsminister Lloyd Austin besökt Ukrainas president Volodymyr Zelensky på plats i Kyiv.

Där lovade USA ytterligare miljarder i militär finansiering till det krigsdrabbade landet.

“Ukraina kan vinna”

– När det gäller deras förmåga att vinna, det första steget i att vinna är att tro att du kan vinna. Och de tror att vi kan vinna. Vi tror att [Ukraina] kan vinna, om de har rätt utrustning och rätt stöd. Vi kommer göra allt vi kan och fortsätta att göra allt vi kan, säger Lloyd Austin till CNN.

USA varnades

Ryssland svarade omedelbart på det amerikanska beskedet med att skicka en varning direkt till Washington för att fortsätta stödja Ukraina med militära hjälpmedel.

– Vi betonar det oacceptabla i den här situationen när USA vräker in vapen i Ukraina, och vi kräver ett slut på denna praxis, säger Rysslands ambassadör i USA Anatoly Antonov i en intervju med ryska tv-kanalen Rossya 24.

Meddelat Washington

Den ryska ambassadören meddelar även att ett officiellt “diplomatiskt meddelande” hade skickats till Washington.

I meddelandet ska Ryssland ha uttryckt sin djupa oro för konsekvenserna efter att bland annat USA:s utrikesminister Antony Blinken besökt Kyiv under söndagen.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen