I NATT: Ryssland hotar med åtgärder – efter Sveriges Natobesked

2023 07 12

Turkiet kommer att säga ja till ett svenskt medlemskap i Nato.

Därmed tyder det mesta på att försvarsalliansen utökas från 31 till 32 länder.

Något som inte uppskattas av Putinregimen i Moskva. 

Nu svarar Ryssland på det svenska inträdet. Landets utrikesminister Sergej Lavrov hotar med att Ryssland kommer att "vidta åtgärder". 

– Nödvändiga åtgärder kommer att vidtas. Vi vet vad dessa åtgärder kommer att se ut och hur de kommer att omsättas i praktiken, säger Lavrov enligt statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

”Kommer dra slutsatser”

Natos östra gräns mot Ryssland har redan utvidgats rejält efter Finlands inträde i alliansen under våren.

Redan då konstaterade Putinregimen att man kommer ”tvingas vidta militärtekniska och andra vedergällningsåtgärder” om Natostyrkor och militär infrastruktur placeras på svensk eller finsk mark.

Utrikesminister Sergej Lavrov upprepar ståndpunkten.

– Vi kommer definitivt att dra slutsatser beroende på hur snabbt och omfattande Nato kommer att använda Finlands och Sveriges territorium.

– Det råder ingen tvekan om att detta kommer att göras eftersom både Helsingfors och Stockholm redan diskuterar en mängd olika frågor med USA som till exempel rör utplaceringen av alliansens infrastruktur precis vid den ryska gränsen till Finland och mycket nära vår gräns mot Sverige, säger ministern.

Inga kärnvapen

Varken Sverige eller Finland har bett andra Natoländer att placera trupper på sitt territorium.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har även konstaterat att inga Natotrupper kommer att placeras i länderna om Sverige eller Finland inte öppnar för ett sådant scenario.

Det kommer inte heller att vara nödvändigt att placera ut taktiska kärnvapen i Sverige.

Det meddelade försvarsminister Pål Jonson (M) i tisdagskvällens Aktuellt, när han fick frågan.

– Det finns inga sådana förväntningar från Natos sida, att placera ut taktiska kärnvapen. Lika lite som det finns förväntningar på andra nordiska länder så finns det inga på Sverige att ha det, sa han och tillade:

– Däremot kommer vi naturligtvis att behöva stå upp för att Nato är en militärallians som bygger både på konventionell avskräckning och nukleär avskräckning.

Foto: Nato resp President of Russia Office

Text: Redaktionen