I NATT: Rykten sprids om Greta Thunberg – polisen uttalar sig

2023 01 19

Bilder i veckan har visat hur Greta Thunberg skrattar när hon bärs bort av kravallpolis.

Det har gett upphov till flera spekulationer bland både tidningar och på sociala medier om alltihop var riggat.

Nu går polisen ut och svarar på ryktena om den 20-åriga svenska klimataktivisten, rapporterar bland annat BBC.

Påstås vara iscensatt

Det är i synnerhet två bilder som spätt på ryktesspridningen.

På den ena bärs Greta Thunberg i armar och ben samtidigt som hon ler. På den andra förs hon bort till fots, även här med ett mycket gott humör. I båda fallen omhändertas hon av kravallutrustad polis.

– Var det bara för kamerorna? frågar sig Daily Mail i en rubrik.

– Jag har sett olika reaktioner på videon. Vissa säger att bilderna ser ut som att polisen ställer upp henne för att skämma ut henne och andra säger att allt är en del av någon propaganda, framhåller den tyska journalisten Christian Wernicke till BBC.

Även tyska stortidningen Bild Zeitung spekulerar i samma sak och frågar sig om alltihop helt enkelt var iscensatt.

Polisen dementerar

Men sådana teorier slås nu ned ordentligt av polisen.

– Vi skulle aldrig sänka oss till att bidra till sådana inspelningar, säger en talesperson för den lokala tyska polisen enligt BBC.

Att omhändertagandet av Greta Thunberg skulle vara fejk dementeras med kraft.

– Hela situationen har utnyttjats av personer med politiska motiv, säger polisen.

Även i tysk media förnekas ovanstående typ av rykten.

– Det var inte riggat. Poliserna poserade definitivt inte där. De fullgjorde ett uppdrag och som en del i det behövde de vänta, säger Christian Hüls, talesperson för polisen i Aachen, till Bild, och förklarar att ingripandet dröjde av logistiska skäl – inte av iscensättande sådana.

Se bilderna här

Greta Thunberg själv har uttalat sig om händelserna på sociala medier.

– Igår var jag en del av en grupp som fredligt demonstrerade mot expansionen av en kolgruva i Tyskland. Vi hölls fast av polisen och blev sedan gripna men släpptes senare samma kväll. Att skydda klimatet är inte ett brott, uttrycker hon på Twitter.

Du kan se bilderna från omhändertagandet på Daily Mails hemsida genom att klicka här.

LÄS MER: Greta Thunberg bortförd av polis

LÄS MER: Våldsamt upplopp vid demonstration – Greta Thunberg på plats

Arkivfoto: P. Bernardon

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


WHO varnar för ny virussmitta – ”enormt bekymmer”

2024 04 18

Världshälsoorganisationen WHO larmar om en ökad spridning av fågelinfluensa.

Influensaviruset av typen H5N1 började få stor spridning 2020. Sedan dess har miljontals fåglar dött i viruset och nu har även många däggdjur, inklusive människor, drabbats av smittan.

Sedan början av 2023 har 899 mänskliga fall av fågelinfluensa-varianten upptäckts i 23 länder. H5N1 har en mycket hög dödlighet, över hälften som smittats av varianten har avlidit (463 personer).

– Det är och förblir ett enormt bekymmer, säger WHO:s chefsforskare Jeremy Farrar på en pressträff i Genéve under torsdagen.

”Den stora oron”

WHO kallar fågelinfluensautbrottet för en ”global zoonotisk djurpandemi" – med andra ord ett virus som sprids mellan djur och människor.

– Den stora oro är förstås att det börjar infektera ankor och kycklingar och sedan allt fler däggdjur. Då kan viruset utveckla förmågan att infektera människor och sedan nå den kritiska förmågan att gå från människa till människa, säger Jeremy Farrar.

I dagsläget finns det inga bevis på att H5N1-varianten smittar från människa till människa. Men den höga dödligheten hos människor, som smittats via djurkontakt, är bekymmersam, enligt WHO.

Jeremy Farrars oroar sig också över att viruset för första gången har spridit sig till nötkreatur. Åtta amerikanska delstater har bekräftat att kor och getter har smittats.  

– När ett virus når däggdjurspopulationen, då kommer det närmare människor. Det här viruset bara letar, och letar efter nya mottagare, säger WHO:s chefsforskare.

 Fakta: Fågelinfluensan (H5N1)

- Fågelinfluensa av typen H5N1 klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och Folkhälsomyndigheten.

- Genom att fågelinfluensa av typen H5N1 klassas som allmänfarlig sjukdom underlättas arbetet med smittspårning.

Så skriver Folkhälsomyndigheten om viruset:

”Det största hotet mot människors hälsa är inte smitta av fågelinfluensa i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en för människa helt ny influensavariant. I synnerhet en variant med en bättre förmåga att spridas mellan människor och mot vilken vi inte har skyddande antikroppar. Detta skulle kunna ske om en människa eller annat djur samtidigt var infekterad av både fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sådan dubbelinfektion kan influensavirusens genetiska material blandas om (rekombineras) till nya varianter.”

Foto: World Economic Forum resp Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen