I NATT: Putins nya Sverigebesked – då kommer Ryssland svara

2022 06 30

Om Natostyrkor eller militär infrastruktur placeras i Sverige, så kommer Ryssland tvingas svara med motåtgärder.

Det säger Rysslands diktator Vladimir Putin på en presskonferens i Turkmenistans huvudstad Ashgabat, rapporterar Reuters.

Inget direkt hot

Putin upprepar återigen att Sveriges och Finlands Natomedlemskap inte utgör ett direkt hot mot Ryssland.

– Vi har inte problem med Sverige och Finland som vi har med Ukraina. Om Finland och Sverige vill, så kan de gå med. Det är upp till dem. De kan gå med i vad de vill, säger han på pressträffen och tillägger:

– Men de måste förstå att det inte fanns något hot tidigare, men nu, om militär infrastruktur placeras där,  då måste vi svara på ett liknande sätt och skapa samma hot för de territorium från vilka hot mot oss skapas.

Relationen kommer försämras

Diktatorn fortsatte sin utläggning och konstaterade att ett svenskt-finskt Natomedlemskap försämrar Moskvas relation med Helsingfors och Stockholm.

– Allt var bra mellan oss, men nu kan det finnas vissa spänningar. Det kommer det säkert att göra. Det är oundvikligt om det finns en hotbild mot oss.

Går enligt planerna

Vidare betonar Putin att hans ”specialoperation” i Ukraina går enligt planerna, rapporterar Reuters.

Diktatorns planer förblir oförändrade.

Moskvas mål med ”operationen” är att ”befria” östra Ukraina och skapa förutsättningar för att säkerhetsställa Rysslands säkerhet, konstaterar Putin.

”Destabiliserande”

Putins nya utspel kommer kort efter att Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov meddelat att Ryssland ser ”negativt” på Sverige och Finlands inträde i militäralliansen.

Han beskriver en ytterligare expansion av Nato som ”destabiliserande” och hävdar att det inte kommer att öka medlemsländernas säkerhet, uppger Reuters med hänvisning till statliga nyhetsbyrån Interfax.

– Mötet i Madrid bekräftar och befäster [Natos] mål om att aggressivt begränsa Ryssland, fastslår Sergej Ryabkov.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen