I NATT: Putins hemliga plan – så vill diktatorn ta över nytt land

2023 03 15

Ryssland vill skaffa sig total kontroll över Moldavien.

Det visar nya hemliga dokument från Kreml som Expressen tillsammans med europeiska och amerikanska medier tagit del av. 

–  Kreml uppträder mer och mer aggressivt eftersom Moldavien just nu är på motsatt kurs mot vad Ryssland vill, det vill säga att den moldaviska ledningen har tagit en tydligt västvänlig kurs. Kremls strategiska mål blir alltså svårare att uppnå med tiden. Kreml förstår detta, därför har de stadigt ökat trycket och använder mer aggressiv taktik för att förverkliga dessa mål, säger en högt rankad västerländsk underrättelseofficer till tidningen.

Stegvis upptrappning 

Det handlar om en totalt fem sidor lång beskrivning av hur den forna Sovjetstatens självständighet ska stoppas.

Den strategiska planen togs fram under 2021, några månader innan invasionen av Ukraina.

Målen är satta fram till 2022, 2025 och på ”lång sikt”.

De första åren avser Kreml att fullständigt ”stoppa” och ”frysa”  Moldaviens kontakter med EU och Nato.

I ett nästa steg avser Ryssland att underblåsa  pro-ryska strömningar inom den politiska eliten i Moldavien, stärka den ryska kyrkans position och öka Moldaviens beroende av rysk gas.

I den strategiska planen framgår det även att Kreml planerar att bibehålla sin militära närvaro i utbrytarrepubliken Transnistrien.

Ta kontroll över hela landet

Martin Kragh, biträdande centrumchef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet, har granskat dokumentet.

Han anser att Ryssland vill använda konflikten i Transnistrien som en hävstång för att skaffa sig kontroll över resten av Moldavien.

– Det är inte en konflikt som ska lösas, det är en konflikt som ska permanentas.

– Man vill använda Transnistrien för att behålla ett ryskt fotfäste och att man vill få en särskilt framförhandlad status för den här regionen. Det finns alltså ingen som helst rysk ambition att låta Transnistrien gå tillbaka till Moldavien som det formellt tillhör, säger han till Expressen.  

Rysk kupp avvärjdes

I helgen slog moldavisk polis till mot flera medlemmar som kopplas till ett nätverk som tar order direkt från Moskva.

Nätverket anklagas för att ha försökt destabilisera Moldavien genom att anordna aggressiva pro-ryska demonstrationer, rapporterar Moscow Times.

– Folk har kommit hit från Ryssland med väldigt specifika uppgifter, säger en moldavisk tjänsteman till tidningen.

USA anklagade i förra veckan Moskva för att försöka destabilisera det lilla landet i öst och installera en pro-rysk regering.

Västvänligt 

Moldavien, som tidigare var en del av  Rysslands inflytandesfär, styrs nu av myndigheter som är starkt fokuserade på att landet ska närma sig väst och EU.

Landet angränsar till Ukraina. Moldaviens befolkning uppgår till 2,6 miljoner.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen