I NATT: “Putins favorit” skadad i attack

2022 12 22

Ryska höjdaren Dmitrij Rogozin ska ha skadats i en artilleriattack i östra Ukraina.

Det hävdar ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

Rogozin var tidigare chef för Rysslands rymdindustri Roscosmos och har även haft uppdrag som såväl vice premiärminister och som Natoambassadör.

"Fördes till sjukhus"

Uppgifterna till TASS, som bland annat vidareförmedlas av CNN, påstår att Rogozins skador uppkommit efter beskjutning från ukrainska trupper i den östliga regionen Donbas.

– Ett hotell i en förort i Donetsk som rymmer ett team av militära rådgivare ledda av Dmitrij Rogozin hamnade under beskjutning, säger en av den före detta rymdchefens medhjälpare.

Det ska dock inte handla om livsfarliga skador.

– Dmitrij får ett sår i ryggen. Han fördes till sjukhus. Hans liv är inte i fara, tillägger samma uppgiftslämnare.

"En centimeter från ryggen"

Rogozin har själv kommenterat händelsen för belarusiska Nexta.

– Skadad i ryggen. Jag överlever. Splittret träffade en centimeter från min rygg, säger han till kanalen. 

Enligt TASS ska två personer ha dött och flera skadats i den aktuella attacken i Donbas.

– Uppenbarligen var det en riktad attack, påstår Rogozins medhjälpare.

Även Vitalij Kohotsenko, premiärminister för det ryska ockupationsstyret i Donetsk, ska vara en av de skadade, uppger ryska medier.

Beskrivs som Putins favorit

Rogozin har sedan i somras lämnat rymden bakom sig och är nu ledare för en grupp som kallas för Tsar Wolves – ett team av militära rådgivare i Donbas.

Höjdaren har en nära relation till Putin och enligt ryska nyhetssajten Meduza beskrivs han som en av diktatorns “favoriter”.

Den tidigare rymdchefen har även gjort sig känd för en hårdför retorik mot väst, och bland annat anklagat Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson för att svara på en rysk kärnvapenattack utan Natos godkännande.

– Och ingen kommer att styla ditt hår, herr premiärminister. Ja, och det kommer inte finnas något att fixa, twittrade Rogozin i våras enligt en översättning från Newsweek.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen